Last news in Fakti

14 Март, 2024 08:23 1 318 32

След смъртта на патриарха: Предстои свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор

  • патриарх неофит-
  • църковен събор

Избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на престола

След смъртта на патриарха: Предстои свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор - 1

Когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член, съобщи bTV.

Той именно уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя и ръководи Българската православна църква до избирането на Наместник-председател. Това трябва да се случи в 7-дневен срок.

Наместник-председателят започва процедурата за избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на престола.

Светият синод определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор. Седем дни преди заседанието с тайно гласоподаване и мнозинство от две трети от членовете Светият синод избира трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол.

Те трябва да отговарят на следните изисквания:

Да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква

Да е не по-млад от 50 години

Да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години

Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред

Кандидатът, получил на Патриаршеския събор най-малко 2/3 от гласовете, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИГУРНО

    16 6 Отговор
    Патриарх ще стана отец Николай - пловдивски , защото е 1 към 1 ,като банският крадец .

    Коментиран от #8, #11, #17, #30

  • 2 Иван Иванов

    11 5 Отговор
    Патриарха беше добър,умерен,трудолюбив и състрадателен човек който се грижеше за душите ни ,той беше истински водач на българите и България да почива в мир
  • 3 Интересно , 4 месеца са

    2 1 Отговор
    120 дни . За 3 мъдри кандидати ще пресеят около 800 души . Редно е да сложат някой от замесниците му . Трудно е да се предвиди . Черквата зависи от политиката в бг . Финансирането на черкви, манастири, параклиси се случва според нуждите . Токът подскъпна .
  • 4 гост

    11 4 Отговор
    Не съм вярващ, но за мен Патриарх Неофит беше изключително ДОСТОЕН ЧОВЕК ! Мир на праха му ! Дано митрополитите не се изядат за поста му !
  • 5 Aлфа Bълкът

    3 3 Отговор
    Тоя новия патриарх не го тровете, че да имаме някакъв човек дето да се показва и да говори от време на време. А не ходеща мумия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Румен

    5 2 Отговор
    Тоя дето хвърли петалата, ква работа свърши досега?.Или подържаше разказите на Чудомир

    Коментиран от #12, #19

  • 8 Цар Симеон

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "СИГУРНО":

    Само замени отец със син на ченге от ДС
  • 9 Доротея

    5 3 Отговор
    О--оооо, Боже, писаници без конкретика! Ето - ,,Когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член..." Е, кой е тозе ,,старши по митрополитско служение член"? Това кажете, а не 4 тома процедура, 3 отци, 120 дни и - Нищо! Сетне, експертите се кривят по телевизиите и се чудят защо подпастващите трудно поемат по Светлия път на Вярата!!? Защото всичко е мъгла, мистика и непонятност! Плюс далаверите и моралния разврат!
  • 10 пимпарев

    9 0 Отговор
    Онази изклесник от фамилия на държавна сигорност,любител на часовници ролекс,авромобили Ауди,лукса и русофобията,както и пръв служител на лукавия ще обязди т.н. БПЦ.Кадруването на сорос във всички сфери на умиращата ни държава продължава с бързи темпове.Аматема трижди сатанисти евринтегрирани!
  • 11 честен ционист

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "СИГУРНО":

    Ще стане, щото е завършил в Москва.

    Коментиран от #14

  • 12 Типичният българин

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Каквато и оня с пистолета преди него, Максим - да разпределя парите и имотите сред другарите
  • 13 Доротея

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Благодаря Ви, вълнуващо сте го написали, но обществото все повече няма нужда и не оценява ,,достолепния и благодатен човек, уникалната личност"! Дори и сред религиозните среди на почит са отците с мерцедесите, ланците, любовниците и стремежа към земните блага! За народа да не говорим! Неговите ценности са банани, високи скорости, проекти и субсидии! Никой не се интересува от белетристика и канони!
  • 14 Цар Симеон

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    А и беше редовен в Спартакус през 90-те, сигурно още му държат компроматите
  • 15 777

    6 0 Отговор
    Пловдивския меко@киткоф точки въжделения...
  • 16 бах Киро

    11 0 Отговор
    Точно заради Ники -Ролекса преди десетина и косур години пратиха оня абдал варненски с линкълна за миди,че той бе най сериозния му конкурент в далаверите и мафиотщината.Сега ролекса е без конкуренция.Дяволския Синод е мафия.
  • 17 Дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "СИГУРНО":

    Най-вероятно и за съжаление, ще си прав... Защото Църквата беше една от малкото останали независими институции в България. Сега мафията, в лицето на ГЕРБ и ДПС ще овладеят итази институция, но не и без любезното съдействие на ПП, ДБ....
  • 18 ВЯРВАЩ

    3 1 Отговор
    Аз предлагам Пеевски.

    Коментиран от #20, #22, #24

  • 19 Aлфа Bълкът

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Каква работа да върши, човекът беше фигурант.
    Не зная кой го отрови, за мен са нашите ДС попове, снощи казаха, че внезапно се разболял след срещата си с вселенския патриарх.
    Но си спомням как Бойко само дето не го наби, по време на откриването на желязната църква след реставрацията ѝ в Истанбул.
    Попа едвам стои на краката си, не му се разбира какво говори. И Бойко взе да го гледа на кръв, че го излага пред Агата.
  • 20 МИРЯНИН😕

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ВЯРВАЩ":

    СТАВА.. АМА НЯМА НАВЪРШЕНИ
    ГОДИНИ „ЖИТЕЙСКИ СТАЖ.„
    ИНАЧЕ В ДРУГОТО ...НЯМА ПРОБЛЕМ
    ВЛАДЕЕ ТЪНКОСТИТЕ НА МУШЕНГИЯТА
    А ИНАЧЕ СИ ИМА И МОНАШЕСКО
    ИМЕ ДАДЕНО МУ ОТ.....НАРОДА..(.....)☝
  • 21 Зелен Демократ

    4 0 Отговор
    Милият, един достоен мъж отговорно участващ в неопровержимия духовен и материален просперитет на тази иначе толкова прекрасна Територия! Дано следващият Патриарх бъде поне толкова успешен и добър! С колегите в Църквата ще намерим такъв, убедени сме, когато усилията са общи, няма начин да не го направим!
  • 22 Саса

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ВЯРВАЩ":

    Хаха, вероятно си прав, направо да слагат Пеевски, вместо задкулисно да дърпа конците ( заедно с Борисов). Защото те сега двамата убавци ще си сложат удобно и послушно ръководство и там...
  • 23 123

    3 0 Отговор
    Започва нов епизод,от филма “Кръстника”!
  • 24 СКЪРБЯЩ😶

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ВЯРВАЩ":

    ТЪКМО ЩЕ ОВЛАДЕЕ НАЙ
    ВАЖНИЯ И БОГАТ..РЕГУЛАТОР....⛪
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ясно, отиваме на избори!

    4 0 Отговор
    Опаа, грешка! От Козяк ще го посочат! Задължително трябва да е пял пред братското ЦРУ !
  • 27 кумчО вълчО

    1 0 Отговор
    Упорито се говори , че Николай Пловдивски точи зъби за поста ! С една дума - подготвял си е терена от по-рано дори -предвид здравето на Неофит !
    Да видим дали ще е вярно !
  • 28 погонат

    1 0 Отговор
    Налага се усещането , че ЦЪРКВАТА е една затворена институция , която не ходи при хората , а чака хората да отидат при нея !
    Институция , под чиято повърхност върлуват вътрешни борби за власт !
    Институция , чиито редови служители получават мизерни заплати , докато имотите и облагите на Църквата ни са огромни !
    Един ПРОСТ факт - преди 20-25 години , една свещ струваше 20 ст , докато себестойността й бе 1 ст.. Това е показателно !
  • 29 ялова воля

    0 0 Отговор
    Нека този Висш Църковен Събор се събере и да вземе ПРАВИЛНОТО решение , като обяви за нов ПАТРИАРХ ......Бойко Борисов ! Идеален е за поста / макар ,че не отговаря на всички условия /, но пък компенсира с ентусиазъм при кръстенето си , благ вид на хрисим човек , осанка на преяло попско чедо на задушница и пряк контакт със самия Началник !
    Не е ли така ?
  • 30 щирлиц

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СИГУРНО":

    Не знам защо , но в очите и изказа на Ники Пловдивски , се вижда някакъв вътрешен бяс и ужас , съчетан с краен реакционизъм и нетъпримост ! Дано не съм прав !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове