26 Август, 2024 13:37 2 691 23

Георги Киряков пред ФАКТИ: За системата на МВР Калин Стоянов бе приемлив, но нямаше диалог с гражданите

  • георги-
  • киряков-
  • калин-
  • стоянов-
  • мвр-
  • министър-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • избори-
  • герб-
  • дпс

Всички партии стартират с ниско обществено доверие преди изборите, защото продължава тенденцията за отказ на хората от правото им да гласуват, казва политологът

Георги Киряков пред ФАКТИ: За системата на МВР Калин Стоянов бе приемлив, но нямаше диалог с гражданите - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният глава Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, който му представи състава на новия служебен кабинет. След като Димитър Главчев предложи мястото на Калин Стоянов като вътрешен министър да бъде поето от Атанас Илков, Румен Радев сподели, че ще подпише указ за служебния кабинет „Главчев“ 2, а предсрочните изборите да се проведат на 27 октомври. Какво да очакваме на изборите… Пред ФАКТИ говори политологът Георги Киряков.

- Г-н Киряков, България диша ли по-спокойно вече, след като Калин Стоянов няма да е вътрешен министър?
- Вижте, няма особена разлика дали министърът се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, след като зад този министър седят същите интереси, които стояха и зад предишния. Доколкото виждаме по развитието на политическата ситуация и коментарите на основните политически играчи, това е резултатът от тази рокада. Това е първият коментар. Вторият е свързан с факта, че продължава една изключително неблагоприятна за демокрацията тенденция за министри на вътрешните работи да се назначават полицаи. За министри на вътрешните работи би трябвало да се назначават граждански лица, въпреки че в България това може би се е случвало само веднъж. Защо трябва да се назначават граждански лица… Защото МВР е силова структура, върху която трябва да има граждански контрол. Единственият начин да се осъществява такъв контрол е той да бъде от гражданско лице през гражданското общество. Ако имаме полицаи за министър на МВР, вероятността неговият начин на мислене да не е граждански е много голям. Вероятността той да си представя управлението на една държава като недемократично, също е много голяма. Това е коментарът, който мога да направя във връзка с назначаването на поредния полицай за министър на вътрешните работи. Неслучайно се казва, че в МВР има политическо и професионално ръководство. В политическото ръководство трябва да има гражданско лице, а в професионалното ръководство вече няма проблем да има полицаи.

- Но за сметка на това видяхме, че полицаите си харесват министъра, защото Калин Стоянов бил диалогичен - като човек от системата…
- Да, за системата вътре в МВР Калин Стоянов бе приемлив, но нямаше диалог с гражданите, които са работодателят на тази система.

- Това ли бе голямата слабост на Калин Стоянов, че нямаше диалог с гражданите…
- Една от слабостите е това, а друга е, че не се съобразяваше по никакъв начин с парламентарния контрол, на който са подчинени всички министерства. Изказвания от рода, че „… аз няма да допусна намеса на политици в работата на вътрешното министерство“ означава, че „… аз няма да допусна намеса на избирателите в работата на МВР, ще го феодализирам до степен, че да няма никаква информация какво се случва вътре“. Това също е един от възможните коментари за работата му и тълкуването на тези негови действия.

- Защо Калин Стоянов стана неудобен. Видяхме го като вътрешен министър в „сглобката“, а сега…
- Доколкото следим назначенията в кабинета на „сглобката“, той е бил предложен от Мария Габриел в качеството ѝ на договорен ротационен министър-председател.

Това означава, че вероятността Калин Стоянов да ѝ е бил подсказан от Бойко Борисов и неформално от Делян Пеевски е много голяма.

Казвам вероятно, защото нямам доказателства за такава връзка. Но съмненията са, че той е част от партийно-политически договорки, които са в ущърб на демокрацията и на обществото. По принцип не трябва съставянето на кабинет да се организира на база договорка за разпределение на властови ресурси. Първо трябва да се оформят програми, а след това да се говори за министри. В България винаги е обратното, защото виждаме първо разпределение на постовете.

- Партиите първо се разбират кой колко министерства ще вземе…
- Да, независимо каква е формулата, разпределят се кой какъв дял ще получи и след това се говори, ако изобщо се говори, защото рядко се е случвало, как ще се управлява, по каква програма, какви цели ще се поставят и т.н.

- Изборите ще са на 27 октомври. Партиите в каква кондиция са или ще се повтори същото, което видяхме на предишните, но с разликата при ДПС, където напрежението и разделението са големи?
- Всички партии стартират с ниска обществена легитимност, ниско обществено доверие, защото продължава тенденцията за отказ на хората от правото им да гласуват. Тоест, социологията на този етап показва, че още по-малко избиратели ще се явят пред урните на 27 октомври. Ако погледнем отделните партии, никоя от тях не е в добра кондиция. ГЕРБ-СДС загубиха почти 100 хиляди гласа на последните избори и няма особени перспективи да си ги върнат, ако не се опитват през МВР буквално да получат някакво електорално предимство. При ПП-ДБ също не е добър политическият тонус, защото те загубиха половината си гласове, спрямо пика на своята популярност и няма изгледи да възвърнат огромна част от тях, а може би и някаква малка част. ПП-ДБ нямат и особено интересни предизборни послания освен добре познатите ни „борба с корупцията“ и „борба срещу влиянието на определение политически лица“.

- А ще чуем ли пак стереотипните „влизане в еврозоната“ и Шенген?
- Това е общ приоритет на някой от партиите, включително на ГЕРБ-СДС, така че там няма да има битка, а на друго поле ще бъде тази битка и тя не се очертава да е в полза нито на едните, нито на другите. При ДПС е ясно. Позиционната война, която се води вътре в самата партия, защото няма технологично време, най-вероятно ще накара ДПС да се яви на изборите с партия носител на база идеите. Те така да си вземат някаква регистрация, а пък при Делян Пеевски също няма технологично време, за да направи партия. Просто има технологичен процес, който е малко вероятно да бъде изпълнен в рамките на два месеца. Така че и при него най-вероятно ще видим някаква форма на коалиция между партии, която да се нарече примерно „Ново начало“ както се очаква. Така ще се стигне до ситуация, в която нито обществото ще е доволно от поредните парламентарни предсрочни избори, нито партиите ще са доволни от резултата, защото обществото ясно ще покаже, че няма особено желание да участва в поредния на партиен експеримент.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И що

    10 3 Отговор
    за министър може да е някой , който няма диалог с гражданите ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Туй 6-то половото

    9 2 Отговор
    От кога стана Коректив
  • 4 Та какъв

    11 3 Отговор
    е Калин Стоянов казваш Киряк. Абе, прочети анализа в е-вестник от вчера на Иван Бакалов и тогава ни обяснявай нещата от живота из бг ейрията.
  • 5 жалки сте

    11 2 Отговор
    Въшката като се на яде и се показва на челото ,и всеки такъв иска да се прави на тиквата от банкя !
  • 6 Рачо

    9 3 Отговор
    А в другите министерства що се назначават лекари учители професори и хора от гилдията. По тази логика полицай например да стане на здравеопазването военен на образованието или културата (каратист бойно изкуство). Нека всеки си разбира от работата. В нашата държава нещата не работят така както в другите страни. Сега е кризистно време и нека всеки си разбира от занаята. Грсжданския контрол се осъществява чрез парламента чрез питанията и достъп фа обществена информация. Най успешните министри на МВР бяха хора от реалната практика следователи, адвокати. Неуспешните сс други лица
  • 7 Абсурдистан

    8 4 Отговор
    Макар, че вече е минало, някои още му дъвчат...положението!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин 1

    11 5 Отговор
    Достатъчно се коментираха действията на министер-милиционер и неговите ,,колеги,,?.За бъдещото решението е едно:Разпускане на МВР персонала,назначаване на млади обучени .С лужещи в МВР трябва да занимават с ОХРАНИТЕЛНА дейност.Намаление на състава до:30000 както в ЕС!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ала-бала

    9 2 Отговор
    Нямал доказателства господинът за връзки на К.Стоянов с ГЕРБ и ДПС, но прави внушения и сипе обвинения.Такива са "аргументите" на тези, чийто говорител е.Същите тези, които имат реални, а не предполагаеми престъпления.
  • 14 Нонсенс

    11 1 Отговор
    Как е възможно да си приемлив за системата на МВР и в същото време да нямаш диалог с гражданите.Ето, такива набедени интелектуалци и журналисти определят общественото мнение.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жоро

    3 8 Отговор
    Аз съм гражданин на България, и никога не съм упълномощавал този на снимката да говори от мое име. Напротив, считам,че Калин Стоянов добре си вършеше работата, не допусна да се прави ала-бала с машините. Защо ПП/ДБ и ментора им Радев искат да бъде сменен? Дали защото ПП/ДБ искат отново да правят ала-бала с вота на българите? Или някой послушко в МВР трябва да замете под килима разследването за договора с Ботаж и копринковия път? По стар комунистически почин наследници на ДС и БКП в ПП/ДБ и преЦедентството обвиняват Пеевски и Борисов за собствените им престъпления, защо??? Българите помним: контрабандата и пуделчето с пачките, за което прокуратурата мълчи, договора с Ботаж, за който прокуратурата мълчи, фалшифицирането на подписи от Гуглена, ония 9 милиарда изчезнали за 9 дни и още много кражби и измами, нарушенията на Конституцията от Киртака и Радев.... Обаче, тишината и мълчанието от страна на прокуратурата продължава. До кога???????
  • 17 Киро

    8 0 Отговор
    Нагли коментари ,спрете , ние нямаме държава ,ние сме американска територия от престъпни мутри ,работещи бедни на олигарсите , милионери ,милиардери и просяци и бездомни!! Честито 21 век на грабителство и Бойко необразовани но властващи!! Жалко умните ,образованите хора се страхуват да заемат отговорни места ,но мутрите прости грабят като за последно , а дано !??
  • 18 Иван

    8 0 Отговор
    Но Калин Стоянов нямаше и качества - уплашен и дезориентиран, особено при пожарите.

    Добре, че няма тази година поръчкови убийства, че съвсем да "лъсне" пълната негодност на МВР.

    Другото е - никой в МВР не разчита на "боса" заплата, все нещо - имат и друго предвид. Дано да не е така.

    А колко са неграмотни, дори и обикновени кражби ги "влачат" с преписки и - айде - свършила се работата.
  • 19 Той е турен там ..........

    2 0 Отговор
    Той е турен там ..................... за да съблюдава законосъобразното изпълнение на Закона! А не да игнорира една значителна част от Него! Реда в Държавата се определя от спазването имено на това Законодателство! Не само Побоищата и непосредствените телесни повреди!
    С Неизпълнението на това, Доказа че не става За Вътрешен Министър! Просто му липсва Фундамента да Види Това!
    Тъй като Неговите Копои Хабер си нямат от Постановеното от Закона и Конституцията! Кой чии права отнема ! И Какви са последствията от Това!
    С Кухи Лейки тази работа не може да се преследва!
    С Което Въвежда в Заблуждение Прокуратурата.
  • 20 Друго мнение

    3 3 Отговор
    Всеки нов министър ще бъде приемлив за системата на МВР и това е така, защото йерархията се съблюдава различно от другите министерства. Не бива министъра на МВР да е от професионалните среди, защото той е политическото ръководство заедно с екипа си и там именно е гражданския контрол. Професионалното ръководство е на Главния секретар. Така, назначавайки професионалисти за министри, просто се изхвърлят едни добри кадри от системата в последствие.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дала фира

    2 0 Отговор
    Полицията в Северозападна България отдавна е дала фира - наплашена,наритана и превърната в политкоректна либерастия. Ромите са и взели страха и не е в състояние да реагира обективно. Припомням, че точно за тази част от държавата е отговарял дядото на Пеевски, полковник от ДС.
  • 23 а със селяните

    0 0 Отговор
    имаше ли? Глупости! Нещо свърши, което не се хареса на политиците, които дърпат конците в момента и го изпъдиха. Какво точно е направил не знам, а сигурно и той не си дава сметка, но пък и политиците няма да кажат ами просто му посочиха вратата за затваряне от външната страна и толкоз!