Last news in Fakti

17 Март, 2014 11:38 1 935 2

Делото за радикален ислям в Пазарджик излезе на последната права (обновена)

  • дело-
  • радикален ислям-
  • пазарджик-
  • имами-
  • 13-те

Окръжният съд изслуша последните петима обвиняеми, обвинението поиска една ефективна присъда

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13-те имами от областта за разпространение на радикален ислям. Днес е заключителното заседание в процеса срещу духовниците, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и членуване в ислямистка организация.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими обвинението поиска глоби от 1000 до 5000 лева.

При изслушването на така нареченото право на лична защита на останалите от предишното заседание петима от подсъдимите те заявиха, че желаят да получат справедливост, да получат оправдателни присъди, тъй като не са виновни и не са извършили престъпление. Мохамех Камбер посочи, че досега е бил имам и освен към Главното мюфтийство не е участвал в други организации. Едновременно с това се е включвал в благотворителни кампании за събирането на средства за пострадалите хора от село Бисер, които не са мюсюлмани, цитира Радио „Фокус“ - Пазарджик.

Юсуф Горелски каза, че се присъединява към мнението на адвокатите по делото. Няма доказателства за участието му в каквато и да било организация. Няма неговото име, заявление или подпис за членство в такава. Името му не съществува и в списъците, които са приложени по делото, според Горелски.

Найме Горелска също заяви, че е невинна, 13-те са несправедливо обвинени, а делото е обида за мюсюлманите. Тя зададе въпросите кой ще плати на детето й за 30 пъти отсъствие на майка му от къщи, кой ще плати стреса от акцията на ДАНС. Според Горелска, те са обвинявани за това, че са мюсюлмани, а не заради друго. Затова тя също поиска оправдателна присъда.

Али Хайредин каза, че е изпълнявал функциите на районен мюфтия на Смолян и София в рамките на 6 мандата и изброи няколко акции, които са осъществявани по време на периода, когато е бил мюфтия. Първата е била през 2007 година. Тогава той е бил един от четиримата задържани. Образувал е Съюз на мюсюлманите в България. Впоследствие обвиненията срещу него за престъпление по глава 1 от Наказателния кодекс за въвеждане на шериатска държава, и престъпленията по чл. 108 и 109 от кодекса са били отхвърлени от Софийски градски съд. Делото е прекратено поради липса на доказателства за подклаждане на вражда или за каквито и да било действия срещу съществуващия държавен строй. Али Хайредин добави, че в следващите няколко акции също не се е стигнало до намирането на доказателства. Според него, делото е грубо вмешателство в религията на мюсюлманите и нарушаване на законите.

Последен от правото на лична защита се възползва Али Ходжа. Той каза, че призовава съда всички да бъдат признати за невинни. Според него, обвинението се опитва да им вмени престъпления за това, че са изпълнявали служебните си задължения. Религията, която изповядват, каза Ходжа, е наречена от обвинението идеология. Според него, делото е дълбоко недемократично, репресивно и дискриминационно. Той каза също, че това дело ни връща повече от 25 години назад. Каза също, че очаква от съда справедливост и оправдателни присъди.

Делото ще продължи с изслушване на репликата на прокурора. След приключване на задължителните за съдебния процес процедури, съдът трябва да се произнесе с осъдителна или оправдателна присъда. След като на последното заседание народният представител от ДПС Хюсеин Хафъзов дойде в съдебната зала в Пазарджик, днес пък там присъства в качеството си на наблюдател зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Още преди днешното заседание десетина активисти на ВМРО начело с Джамбазки се събраха пред сградата на Окръжния съд в града. Те използваха липсата на полицейско присъствие и точно в 9.00 часа успяха да оставят автомобила си, окичен с български знамена и самите те да се позиционират пред сградата на съда, съобщи Радио „Фокус“ - Пазарджик. По-късно, по разпореждане на полицията, те се преместиха срещу сградата на съдебната палата.

Джамбазки обясни, че са тук не за да протестират, а в подкрепа на българския съд и защото очакват справедливи присъди, които според тях трябва да бъдат осъдителни. Присъствието им не трябва да се тълкува като опит за намеса в работата на българския съд, а като желание да се покаже, че в България текат процеси, които не са типични за българското общество, каза още Джамбазки. Той изрази надежда, че ще получат по-широка подкрепа и пред съда ще дойдат повече хора.

Областният организатор на ВМРО Александър Сиди прочете декларация по повод съдебното заседание. „Днес ние очакваме справедливо решение. Надяваме се, че българската държава има силите да се справи решително със заплахата от радикален ислям. Бързо, категорично и завинаги!”, се посочва в декларацията.

"Днес се очаква да бъде сложен край на първа инстанция на делото срещу радикалния ислям, което сериозно разбуни обществото в последните две години. Започнал с шумни арести, процесът беше съпътстван с постоянни скандали и провокации. В началото се струпваше огромно множество от хора, облечени в нетрадиционни дори и за българските мюсюлмани дрехи, които явно се опитваха да влияят на българския съд, ако не с друго, то поне с броя и вида си. После се появиха скандалните клипчета в сайтове за видеообмен, на които се вижда как един от подсъдимите води множество цигани в циганската махала на Пазарджик, които са облечени в типични арабски дрехи, и които неистово крещят „Аллах акбар“. Безсилието на държавата пролича в пълна степен и когато президентът на Република България седна на една маса с подсъдимите на празнична вечеря, на която бяха допуснати само турски медии и достъп на българските беше отказан", казва се още в документа.

"През времето на целия процес ние от ВМРО бяхме тук до гражданите на Пазарджик и успяхме да спрем множеството нетрадиционно облечени хора да пречат на работата на съда. С различни акции показахме на обществото, че бързо нахлуващият радикален ислям няма нищо общо с традиционното за част от българското население мохамеданско вероизповедание. Показахме, че радикалният ислям убива! За съжаление, станахме свидетели на арогантното поведение на част от подсъдимите и на абсолютното безсилие и незаинтересованост на държавата. Станахме свидетели и на дълбокото проникване на радикалните възгледи и в българското главно мюфтийство, които ревностно защитаваха подсъдимите, както и намесата на Турция, чиито висши държавници задължително се срещаха с подсъдимите лица. Станахме свидетели и на страха на магистратите по делото да се срещнат с нас, за да нямат проблеми в бъдеще", твърди се в декларацията. 

Днес българският етнос е заплашен да изчезне в най-страшната демографска катастрофа от векове насам, предупреждават от ВМРО. Нахлуването на радикални учения сред и без това несоциализирани и маргинални групи от населението ще има ужасяващи последици. С безхаберието на управниците от всички цветове на политическия спектър България е на път да остане само спомен в учебниците по история, заключава декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rock Stenley

    0 0 Отговор
    айде всички на бесилото да видите хубаво ли е

    Коментиран от #2

  • 2 Hatidja Parapanova

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Rock Stenley":

    Присъдите от това дело ще докажат дали изобщо е останал български съд и ако е така то нека на тези магистрати и прокурори скалъпващи подобен тип измислици по адрес на нашите братя знаят, че те не са сами ние сме с тях и вярваме в тяхната невинност, защото живеем и общуваме заедно, присъстваме на техните проповеди, на които няма абсолютно нищо нередно. ОСТАВЕТЕ ГИ НА МИРА И СЕ ЗАЛАВЯЙТЕ ДА ТЪРСИТЕ ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ГОСПОДА СЪДИИ, ТАКИВА КАТО вмро, КОИТО ВСЪЩНОСТ СА РАДИКАЛНИ И НАСАЖДАТ ОМРАЗА В ОБЩЕСТВОТО!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове