16 Септември, 2024 09:05 2 190 33

Крум Дончев пред ФАКТИ: БСП губи своята лява идентичност

  • крум-
  • дончев-
  • бсп-
  • ляво-
  • зафиров-
  • партия-
  • корнелия нинова

Депутатите да подсигурят еднократна помощ от 500 лева за всеки първолак, казва социалистът

Крум Дончев пред ФАКТИ: БСП губи своята лява идентичност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво да очакваме в и от БСП, след като вече Корнелия Нинова не е председател… Бойко Борисов си позволи да протегне ръка, но… Пред ФАКТИ говори социалистът Крум Дончев, който бе изключен от партията от новото ръководство.

- Г-н Дончев, може ли вече да се говори в минало време за „ерата“ Нинова в БСП?
- Според мен категорично да, но по-коректно е да говорим не за „ерата“, а за политика Нинова. В момента наблюдаваме един напълно освободен политик в лицето на Корнелия Нинова, политик, който като председател на БСП се опитваше да предпазва партията и да я тласка напред, пазейки тайните на вътрешнопартийните зависимости. Пазенето на такива тайни в името на партията е бреме за всеки политик. Аз лично се радвам, че тази тежест падна от Нинова. Твърдя, че силният политик е онзи, който няма зависимости, няма притеснения да излезе пред обществото и без никакъв страх да каже на гражданите истината. Нинова именно това започна да прави след изключването си. Това ме кара да мисля, че ѝ предстои ярко политическо бъдеще. Разбира се, че това е въпрос на личен неин избор, но съдейки по огромната подкрепа, която тя получава от членовете и симпатизантите на партията, а и извън нея, вярвам, че Нинова ще продължи политическия си път. Все пак е един от силните парламентаристи на България.

- Бойко Борисов протегна ръка за управление към БСП. И това става след като Корнелия Нинова вече я няма. Ще се случи ли…
- В миналото винаги сме се противопоставяли на модела на управление на ГЕРБ. Имаме много решения на колективните органи на партията, които са против управление заедно с ГЕРБ, тъй като помежду ни съществуват фундаментални идеологически и политически различия. Ние традиционно сме против корпоративния и неолиберален модел на управление, както и винаги сме заявявали, че приоритетите ни са насочени единствено към националния интерес, което в геополитически план е в разрез с всяка чуждопоклонническа политика.

В случай, че БСП влезе в следващия парламент, за което имам притеснителни съмнения, за съжаление,

ще забележим остър завой на партията, от който ще се облажат малцина от БСП, а социалистите, членовете и симпатизантите просто ще бъдат излъгани.
Смятам, че БСП губи своята лява идентичност с всеки изминал ден, което е много жалко.

- Съдът вписа като представляващ партията Атанас Зафиров. Какво следва за вас в партията?
- Самият факт, че съдът си противоречи на негово решение по същия казус, отново касаещ БСП от 2022 година, само доказва тезата, че БСП вече е превзета партия.

Или по-скоро върхът в управлението на БСП е превзет.

Колкото до това какво предстои за мен в партията, то този въпрос и неговото решение ще оставя на членовете и симпатизантите на БСП, чиито интереси винаги съм защитавал.

- Свърши ли вече сагата кой ще реди листите в БСП?
- Сага никога не е имало по този въпрос, тъй като Уставът на партията е категоричен - имената на кандидатите се предлагат от партийните организации, а Националния съвет подрежда водачите и останалата част от листите. Срамно е да се твърди, че някой, някога е искал да присъства в листите. Парламентаризмът е сериозна дейност, която изисква професионални и подготвени кадри, отдали се на правото, финансите, икономиката и др. До момента, в който не видим подобен подход от всички партии, ще продължаваме да наблюдаваме още от сегашната парламентарна пародия.
Ето днес, с удрянето на училищния звънец, е един много важен ден за българските деца и българските семейства. Преди няколко дни излезна информация по медиите, че разходът за първолак на семейство е между 300 лева и 500 лева. Ясно е за всеки, че младите родители изпитват сериозни финансови затруднения за отглеждането на децата си - тук даже бих казал децата ни, нашите български деца. Вместо в момента народните представители да ни занимават с безмислени битки, то по-добре да гласуват еднократна помощ за всеки първолак от 500 лева. Подобна мярка не е популизъм, а ще предотврати първоначалния финансов стрес за семействата им.
Да, много хора имат нужда, но тук говорим за нашите деца, за тяхното бъдеще и образование. Подобни подходи са конкретни мерки и спрямо демографската криза на страната. Не мога да приема, че харчим безумни пари за безплодни избори, от които абсолютно нищо не произлиза, а за децата ни пари няма да има. Съветът ми към политиците е конкретен - да гласуват тази помощ преди парламентът да е излязал в предизборна ваканция.

- Обжалвате изключването си в партийния съд. Кога ще има решение?
- Да, обжалвам го, тъй като бях изключен без кворум и без мотиви. Кворумът, разбира се, е недоказуем, но мотивите трябва да станат ясни на българското общество. Нямам представа кога ще излезне решението.

- Ще се разцепи ли партията, след като поддръжниците на Нинова напускат БСП?
- В тази ситуация не са само поддръжниците на Нинова, които напускат редиците на БСП, а всички онези социалисти и леви хора, които осъзнават, че в момента текат процеси на обезличаване на БСП като пряк носител на лявото в България.

- Крум Дончев изключен от организацията на БСП в Оборище, за да стане член на БСП в Триадица. Защо и как стана?
- Никога не съм бил изключван от Оборище. На 27 август 2024 година сам подадох заявление за преместване от „Оборище“ в „Триадица“. Това е съвсем нормален процес в партийния живот. Бившата ми организация в „Оборище“ смени облика си от идеологическо-конструктивни анализи към вътрешно-партийни войни. Това е причината да променя членството си. Но така или иначе това е без никакво значение, тъй като в последствие Националният съвет ме изключи от партията - отново бих желал да повторя, без никакви мотиви. БСП трябва да покаже мотивите за моето изключване на българските граждани, защото в противен случай достойнството на партията ще отиде в канала, заедно с лицата на хората, които го направиха.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 0 Отговор
    Смях !!! Нищо не губи БСП , защото отдавна е загубило всичко ! Ултрадесни милионери в лява партия !!!
  • 2 Като

    8 3 Отговор
    Като издигнат колаборанти електоратът няма да гласува или ще гласува за Възраждане.
  • 3 честен ционист

    10 3 Отговор
    БСП беше бита многократно и натикана в ъгъла от един пожарникар, бодигард, мутра и автоджамбазин.

    Коментиран от #23, #24

  • 4 ТаУмВзе

    7 9 Отговор
    КФо бе се пе бреее! Корни Гепи кинтите за пенсия и ще си харчи у кравария при синчето у Флорида. По интересно е, че некви се Напъват да връткат краварската колония, при положение че нема матрял на нея де. ХАХАХХАХА
  • 5 М3 голд

    8 7 Отговор
    Защо давате думата на един автомобилен състезател, станал изведнъж член на БСП и член на ИБ на БСП? По решение на Нинова? И с какво ще си поддържа супер скъпата кола, като не е във властта? Чрез хонорари от участия като това? Пука му за идеите. Келепира си защитава, по бай Ганьо всеки. Да се цепят с Нинова, да си направят партия и да се борят. За себе си, разбира се.
  • 6 истинското дясно е БСП

    4 3 Отговор
    Крайно дясната БСП нищо не губи !Обединението с баш капиталистите подписали за влизане в нато,ес и предоставили американските бази са делата на БСП през демокрацията-капитализма.А десния плосък данък отлично защитава интересите на крупните капиталисти като плащат главно бедните.Които нямат офшорки,добри счетоводители и адвокате и да се скатаят.
  • 7 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 6 Отговор
    БСП НЕ ПОМАГА , ТЯ ГРАБИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ................ ВИЖТЕ МИСТЪР КЕШ И ДЕРИБЕЯ ДОГАН ........... ФАКТ !
  • 8 Констатираща

    6 1 Отговор
    Когато върху една партия, по една или друга причина, се оказва външен натиск от опонентите й, за да бъде дескридитирана, в партията започват разделения, чистки, изключване на членове, за да се запази авторитета й, но всъщност се угажда на враговете й и това не е правилно. Проблемите трябва да обединяват, а не да разделят, иначе става угодничество за противниците й и загуба на симпатизанти и членове, които са разочаровани от изменчивата политика. Всяка партия трябва да запазва същността и линията си, за да бъде уважавана и ценена от своите привърженици. Естествено, че никога няма да се хареса на опонентите си, но така няма загуби лика и последователите си.
  • 9 десните БСП и левите пп,дб,герб,дпс

    1 6 Отговор
    БСП ще се обедини ли пак с русофобските леви формации като ПП и ДБ или щеси води самостоятелна крайно дясна политика както досега преди Корнела?
  • 10 неее

    7 1 Отговор
    Напротив, стават все по-леви, но в другия смисъл.
  • 11 бисписе

    6 0 Отговор
    амбреажи отвсякаде
  • 12 Някой

    6 7 Отговор
    "Другарю" Крум Дончев, още от 1941 г., че дори още по рано БКП=БСП са комунисти-московска престъпна "чернена" корпорация, с една дума МАФИЯ. БКП=БСП са менте социалисти, 70% от избирателите са коне с капаци и де... (според бесепара проф. Иво Христов). Георги Димитров не е никакъв герой, той е лакей на Сталин.

    БКП=БСП са сложени насилствено на власт от окупационната московската червена армия през 1944 г и в момента пак управляват комунисти, само че пребоясисани на гербаджии. Вожда им Бойко Борисов е "бивш" комунисто-"социалист" има членска книжка в БКП.

    Вие "другарю" Крум Дончев, ако бяхте истински социалисти, нямаше да стоите и един час в тази менте социалистическа партия-мафия БКП=БСП.

    Коментиран от #25

  • 13 Минчо от Обеля

    3 1 Отговор
    много пиераси в това бйе сйе пе ни стааа
  • 14 БСП

    3 0 Отговор
    Отдавна не е лява партия ! На книга може би да ,но по действия не е!
  • 15 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    БКП се "разми" някъде около средата на 70-ях години. Но до края запази социалистичееската си същност. С преименуването си още в началото, когато вилнееше лудата приватизация , реституция и грабежа на човешкия труд, тази партия вече бе загубила своята идентичност тотално. Само че малко хора го осъзнаваха Мнозина по навик, от благодарност, от вяра някаква " в доброто и в човека" гласуваха за нея по избори. И тарторите им залягаха на идеите на Дядо Благоев, на подвига на антифашистите в царска България. на безкористните строители на социалистическа България и.........до тук !!
    Допущайки и участвайки в разсипването на държавата, отдавайки на концесии важни за народа отрасли и сектори от НАРОДНОТО СТОПАНСТВО , тази партия си " плю във суратя" !!! И сега, 30 /тридесет/ години по-късно, някой се сетил, че загубил нещо !?
    НЕ МОЖЕ ДА ЗАГУУБИШ НЕЩО, КОЕТО НЯМАШ !!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бен Ходжа

    7 1 Отговор
    Кога БСП-то е имало лява идентичност? Това е партията въвела капитализма в дивашката му форма в България. Освен това, те твърдят че са социалисти, но нима дори да имат 121 депутата или даже конституционно мнозинство от 160...ще върнат социализма? Вятър. Тогава за какво се борят - за капитализъм? Че те всички останали партии са също капиталистически. Партия на измамата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вълканов

    0 0 Отговор
    Не бъркайте понятията партия и съюз.В партията членовете ѝ трябвада са с едни и същи идеи, трябва да са икономичиски и финансово ,на едно равнище. Съюзът е сбирщин от различни идеологи в членовете и различни финансовоикономически възможноти. В случая ,БСП е опит засъюз, една слугинана сбирщина. И това е от 1990 година, от учредяването и.Тя е извън интересите на обикновенните хора.
  • 20 Това е най-малкият

    0 0 Отговор
    кусур на БСП.
  • 21 Минчо от Обеля

    3 1 Отговор
    От лявото на БСП остана сямо лявата резба. Ако вкарат 10 депутати, лично ще ги черпя.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    БСП и "Лявата идея" сте „causa perduta“. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ НА „ДРУГАРКАТА“ Корнелия Нинова. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Редуцира се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    "...И все пак за Сталин било немислимо изпращането на Димитров на подсъдимата скамейка като ”титовистки заговорник и империалистически агент”. Героят от процеса за подпалването на Райхстага през 1933 година, опълчил се срещу Гьоринг пред нацисткия съд и от този момент тачен от всички антифашисти, уважаван от българската партия като митологичен полубог. За да се избавят от Димитров, руснаците избрали „по-елегантен” начин. През януари 1949 г. той изчезва от София. Според някои слухове той заминал за летището, за да посрещне заместник-председателя на Съвета на министрите на СССР Андрей Вишински, който направил междинно кацане в София. Той се намирал в самолета, когато вратата зад него внезапно се затворила. Дълго време за Димитров не се знаело нищо, докато през април в пресата не се появило кратко известие, че той е болен и е в Съветския съюз. Димитров умира на 2 юли 1949 г. в московска болница. Тялото му е балсамирано от същите специалисти, които са мумифицирали и Ленин. Така и не става ясно от какво е умрял."
    Докато не се разсекретят убийствата от "братушките" през 1949 г. на Министър-председателя на България, Георги Димитров и неговият Зам. Мин.- Председател Трайчо Костов, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ РАЗЕДИНЕНИ ...
  • 26 мара

    3 2 Отговор
    Жалко ,много жалко за хилядите честни социалисти и техните симпантизанти , посолството Станишев-предателят и неговата камарила предател превзеха по мутренски начин Позитано и се прегърнаха с мутрата Боко и Кирчо татин, те всичките предатели са кариеристи и богатаии !!!

    Коментиран от #28, #29

  • 27 анонимен

    1 0 Отговор
    Смешен плач на провалили се хора, които, освен това, са ненаситни. Да бяхте извършили обединението вие, с Вашата лидерка, защото тя на вас си ви е лидерка, но егото беше над всичко. Ако бяхте добри и кадърни, БСП щеше да има 20% на последните няколко избори.
  • 28 анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "мара":

    Това Нинова го твърди. Как нищо не поставяте под съмнение.
  • 29 анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "мара":

    Ще се отучите да вярвате на всичко, което чуете. Корнелия Нинова демонстрира злоба и болно его. Да ти напомня, че тя не включи Станишев в листите на БСП от злоба.
  • 30 безпартиен

    2 0 Отговор
    От всичко ляво остана само...........резб....та!Зеха парите и бегаха!
  • 31 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Кога бсп се отказа от левите идеи и практики,сега ли?Още когато седнаха на кръглата маса,вече бяха вдигнали белия флаг и широко отвориха вратите на западното пагубно влияние,дивия капитализъм,користолюбие и привидност на социална политика.сега мер-за-ве-ца станишко,чиста проба евреин,се завръща,щял да води листа,кацна като ле-шо-яд на трупа на бсп за да го оглозга.

    Коментиран от #32

  • 32 Съгласен!

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "граф Монте Кристо":

    В допълнение: тогава Александър Лилов омайваше електората, че няма нищо страшно, а в същия момент се стартира рушенето на държавата. И я разрушиха! Политически, военно, икономически, социално. От Лилов тръгна всичко. И стартира плана: политическата власт да премине в икономическа, в "правилните" хора - бъдещи капиталисти. Видяхме ги - и още ги чувстваме. Тия, които са живи. Но нищо чудно. То и в САЩ Демократическата партия с Байдън се води лява, социалистическа!?! А?
  • 33 М3 голд

    1 0 Отговор
    Този Дончев, с такива статии си заработва хонорар. Знаете ли колко струва смяна на масло и филтри на неговото Порше за 200 000 евро? Около една депутатска заплата. А трябват пари и за ГО, Каско. И се бори човекът.