30 Септември, 2024 15:00 2 277 65

Какво ще е бъдещето на Мариците? Мартин Владимиров пред ФАКТИ

  • марици-
  • мартин-
  • владимиров-
  • енергетика-
  • ес-
  • либерализация

Може да имаме още 2-3 години на разположение преди цялото шоу да свърши, казва икономистът

Какво ще е бъдещето на Мариците? Мартин Владимиров пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въглищните електроцентрали произвеждат най-скъпата електроенергия у нас, те и мините са на командно дишане. Единствените причини да оцеляват е, че България отпуска под формата на различни схеми 1 милиард евро субсидия на година. Какви опции имаме… Пред ФАКТИ говори Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

- Г-н Владимиров, защо темата за въглищните централи отново стана част от дневния ред. Видяхме цирковете в парламента, но какво ни носят те – шоу - да, но решение…
- Вижте, темата за въглищните електроцентрали никога не е излизала от дневния ред, защото това е слонът в стаята, за когото никой не иска да чуе. За да се затворят въглищните централи, трябва да се промени структурата държавната електроенергетика. Това минава през елиминирането на мрежите за завладяване на държава. Въглищните електроцентрали произвеждат най-скъпата електроенергия у нас, те и мините са на командно дишане. Единствените причини да оцеляват е, че България отпуска под формата на различни схеми 1 милиард евро субсидия на година.

- Какво са Мариците без помощ от държавата?
- Без субсидии, мините трябва да затворят. В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) именно като ключова реформа е заложена либерализацията на пазара на електроенергия. Европейската комисия не е склонна да отпусне втори транш, да не говорим за трети и четвърти, ако няма реформи. Трябва да споменем, че всички проекти и реформи трябва да бъдат изпълнени до август 2026 година. А много проекти по ПВУ още не са започнали дори. Трудно ми е да си представя внедрени, например, близо половин гигавата батерии до средата на 2026 година, след като още не са сключени договори, не са обявени търгове, а и няма финансиране за тези проекти. Накрая може да се случи така, че част от проектите да бъдат финансирани не с европейски пари, а с национални средства. Това би подкопало стабилността на бюджета, тъй като ще се увеличи дефицитът, разбира се, това поставя под риск евентуално влизането ни в еврозоната. Страда и цялостното развитие на българската икономика, която не може да мине на по-горна предавка. Ние вече не можем да наваксаме изоставането не от Западна Европа, а от Централна Европа, защото страни като Полша, Чехия и Словакия вече догониха Западна Европа благодарение на разумна икономическа политика за структурни промени и привличане на инвестиции в отрасли с висока добавена стойност.

- Защо няма политическа воля да се намери изход от ситуацията, но за всеки е удобна тема да говори по нея?
- Защото влизаме в поредната предизборна кампания. Затварянето на централи е свързано със загуба на работни места. За никоя политическа партия да споменат този факт не е изгодно. Истинската причина за бездействието не са обаче нито работниците, нито енергийно уязвимите потребители, а опитът да се запази непокътнато статуквото във въглищния сектор. А това е така, защото огромният финансов ресурс на държавата е насочен към определени фирми, които гравитират около централите и мините, получавайки обществени поръчки или пряко субсидии.

- Говорите за това, че финансирането от държавата към Мариците се разпределя по точно определя начин през обществените поръчки. Така да разбираме…
- Докато имаме регулиран пазар, всички данъкоплатци ще заплащат за тази държавна подкрепа. Парите, които получаваме от продажбата на въглеродни квоти, са 2,4 милиарда лева годишно - това печели държавата. Вместо тези пари да потъват в една бездънна яма, финансирайки губещи мощности, те могат да се използват разумно за инвестиции в ключови и инфраструктурни проекти и в намаляване на енергийната бедност. А сега какво – хем нямаме пазар, хем губим държавни пари, които можем да използваме доста по-ефективно, хем обслужваме тези частни интереси.

- Колко може да продължаваме така?
- Принципно по правилата на Европейския съюз за държавна помощ от юли 2025-а няма да можем да отпускаме такава, защото тогава влизат в сила правилата по директивата за индустриалните емисии. Това означава, че ако България продължи да бави либерализацията на пазара, ЕК ще започне наказателна процедура срещу нас. Може и до дело срещу страната да се стигне. Цялото шоу може да свърши до 2-3 години. Но тогава хем ще платим глоба, хем централите ще спрат от днес за утре и без реална перспектива за кариерно развитие на всички тези съкратени работници.
А на тях може да се осигури заетост.

Политиците обичат да си измислят числа, да преувеличават нещата, но реално става въпрос 10-15 хиляди души, които са пряко заети в сектора.

В същото време има толкова много средства – и европейски, и национални, за преквалификация, за ранно пенсиониране и за намиране на нови работни места на тези служители в бързоразвиващи се компании в региона на Стара Загора.
В момента в Мариците само 1/3 от служителите реално са ангажирани. Защото натоварването на централите - с изключение на няколко месеца в годината, е много ниско, мините съответно няма кого да захранват с лигнитни въглища. Проблемът е донякъде и битов, защото заплатите във въглищния сектор са много високи. Те са по-високи от средните за страната и на базата на тези високи доходи работниците са закупили имущество, изплащат ипотеки, и по-ранно съкращаване на работните им места ще ги постави в трудна финансова ситуация. Но България има толкова много финансови и икономически инструменти, с които да реши този проблем, за да даде реална пазарна реализация на тези работници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    80 99 Отговор
    В центъра на Европа в Украйна се изсипват 15 000 снаряди с обеднен уран и бял фосфор всеки ден а на Брюксел пречат нашите две коминчета в Марица Изток.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    75 96 Отговор
    Платен соросоид ...
  • 4 Бъдеще

    57 25 Отговор
    няма , краят е близо ! Има договор и той трябва да се спазва . Панаирите в Парламента са предизборна тъпня , само разкарват хората до София , използвайки ги за лични цели !
  • 5 Искат да ни изтровят с въглища

    66 66 Отговор
    и да плащаме за това от джоба си!

    Коментиран от #12, #48

  • 6 Роуан Аткинсон

    58 56 Отговор
    Мистър Бийн си е пуснал брада и заснема нова брутална комедия “ Български анализатор”.
    Веднага го разкрих
  • 7 Трол

    62 56 Отговор
    На г-н Владимиров на челото му е изписано, че иска да затвори "Мариците" и да си построи фотоволтаично паркче.
  • 8 Мда

    68 51 Отговор
    Цяла България хрантути миньорчетата, за да може разни комплексарчета да се хрантутят в парламента.
  • 9 Боруна Лом

    43 43 Отговор
    ТЕЗИ РАЗБИРАЧИ ,,СОРОСИ,, ГИ ИЗБИРАТ ПО НАЙ ПРОТИВНА МУТРА И ПОСЛЕ ДА СА БЕЗ АКЪЛ! ПУУУ
  • 10 Роден в НРБ

    43 43 Отговор
    ЦИД трябва да бъде забранен, а всички имащи нещо общо с тази национално предателска организация вкарани в затворите за дълги години. Този е толкова мазен хомоевро-атлантикус, че ми се омазни екрана.
  • 11 ТаУмВзе

    46 43 Отговор
    Снимката е Достатъчна!

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сандо

    57 43 Отговор
    Стигнах до лъжата,че електроенергията им е най-скъпа и ... дотам.А защо се подчиняваме на диктата на зелените брюкселски тикви,натрапили ни огромните плащания за въглеродните емисии?И докога държавите на скапващия се ЕС ще бъдат задължавани да субсидират и задължително да изкупуват скъпия и прескъп ток от възобновяеми източници?И кой ще ни каже точно,ясно и на висок глас,че заради безумията на Брюкселските извратеняци ние си убиваме енергетиката,а оттам и икономиката?

    Коментиран от #42

  • 14 Този икономист

    31 41 Отговор
    какво и за кого работи?
  • 15 Абе

    42 45 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като искаш да живееш в кочина, заминавай за Русия, имаш и официална покана!
  • 16 Глобалист

    41 38 Отговор
    Нашите западни "партньори" съвсем са закъсали, щом активираха и последните си резерви-особено неумни експерти. Тоз го активираха миналата есен, когато обясняваше на Викито Николаев как като купуваме петрола по $90 вместо по $60, цената на бензина щяла да падне. Като един истински Майлоу Майндърбайндър (Параграф 22), който купувал яйцата в Малта по 7 цента и ги продавал в Сиракуза по 5цента с печалба. Чак Викито не повярва и Майдърбайндъра накрая му каза, че така ще нараним Путин, та да миряса. По-късно Майндърбайндъра пък обясняваше как рибките в Черно море щели да бъдат щастливи да си играят около фундаментите на ветрогенераторите. Явно сега се натискът е за Матриците, та го изкараха пак да ръси грандиозни глупости
  • 17 Госあ

    38 37 Отговор
    кви батерии ве, олигофренче непоръбено....иначе,това е един от примери за лицемерието на западняците. Германия продължава да помпа въглища, а нашата държава да затваря. При поожение, че енергетиката ни на това се крепи. АЕЦ Козлодуй угасва след неколко годинки. Нали знаете ? Преждевременно ще бъде дори заради краварските касети с гориво купено от Русия.
  • 18 Сатана Z

    35 37 Отговор
    “преди цялото шоу да свърши, казва икономистът”
    Европейската комисия и българските подлоги смятат съдбата на над 100 000 и повече българи и техните семейства работещи в този отрасъл за “ШОУ”
    Утре Урсула ще реши,че българите пърдят повече от Европейците и ще ни наложат да плащаме допълнителни емисии,макар че бобът е основното ястие на населението и след консумация се отделят газове.
    Така ли ще стоим безучастни докато глобалистите ни убиват?
  • 19 бен Ходжа

    35 36 Отговор
    Този от НПО-то "Център за изследване на демокрацията" какъв енергиен експерт е? Лобист на зелени безумия.
  • 20 Мда

    16 36 Отговор
    Соросоидните грантаджии пазят американските тецове с цената на живота си.
  • 21 Госあ

    24 30 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    типичен представител на сороската пасмина. такива и кафе от машината не трябва могат да си купуват с лицево разпознаване
  • 22 Пълен

    19 30 Отговор
    Палячо е тоя гном
  • 23 На тоя розов пикlьо

    27 30 Отговор
    Няма ли кой да му отвърти два шамара и да го прати където му е мястото.
    Експерт бил, сигурно брикет не е виждал на живо.
  • 24 Израснал в НРБ

    25 30 Отговор

    До коментар #12 от "Роден в НРБ":

    По времето на соца населението беше почти 9 милиона въпреки,че комините пушеха навсякъде 24/7 и БГ беше развитие индустриална държава.Въпреки т.н.замърсяване имахме развито селско стопанство и хапвахме екологично чисти продукти.Хлябът беше хляб и на вкус и на мирис.Точка
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мартин Владимириров

    21 24 Отговор
    Платено И. Д. И. О. Т. Ч. Е!
  • 27 Курдо Коленков

    24 19 Отговор
    Тецовете трябва да бъдат закрити- точка!

    Коментиран от #65

  • 28 ТОЯ Е САМО ЗА НЯКОЯ МИНА

    12 24 Отговор
    ЩЕ ГО ЗАЗИДАМ ЖИВ ВЪТРЕ !
  • 29 бай Даньо

    25 7 Отговор
    ДНЕС имаше статия , чв Англия затваря до дни пследните си въглещни централи.... ТА ПИТАЙТЕ ТЯХ, КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ

    Коментиран от #53, #61

  • 30 Т786

    10 21 Отговор
    Този има личен интерес.Мариците трябва да работят зимата кво ще правим
  • 31 Баш софиянец

    19 21 Отговор
    Единствената причина токът от мариците да е скъп е, че някой си е решил да продава въздух, т.е. въглеродни емисии. НЯМА друга причина. Натоварил е цената умишлено и твърди, че тока е скъп и че мариците са нерентабилни. Та изхода е да спрем да участваме в европейските умопомрачения.
  • 32 виктория

    13 21 Отговор
    ясно е ,няма бъдеще!!! щото сащ и евросъюза така искат!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Това го кажи

    4 21 Отговор
    На държавата.Мариците са 100%държавни.Държавата това са политиците,т.е. управляващите.Те решават за съдбата на Мариците.Няма смисъл да се хабиш пред медиите.А как политиците ще решат съдбата на Мариците,зависи от това при кого ще отиде управлението след изборите.Едни партии искат затварянето им,други партии казват -- не ще работят.Ако ти на това му казваш шоу.....
  • 34 Чичака

    10 21 Отговор
    Този Владимиров е абсолютен б.клук. Най - вероятно е и фен на мъжете, за сметка на жените.
  • 35 Попето

    9 21 Отговор
    Някой знае ли на кого плащаме за т. н. квоти за въглеродни емисии и за какво се използват тези пари, които сигурно са стотици милиарди?

    Коментиран от #37

  • 36 стоян георгиев

    20 11 Отговор

    До коментар #32 от "виктория":

    Не бе ще има въглищни централи до 3000 година.да.ви тровят и да плащате скъп ток.нали в русия е така и тук трябва да е същото нали матрьож?
  • 37 стоян георгиев

    3 21 Отговор

    До коментар #35 от "Попето":

    Не плащаме а вземаме .два милиарда и половина годишно.харчат се за евтин ток на потребителите.
  • 38 АБЕ УМНИК

    9 20 Отговор
    ЩО ТРЯБВА ДА КУПУВАМЕ ОГРОМНИ БАТЕРИИ
    ДЕТО ЕКСПЛОАТАЦИЯТА ИМ Е 15 ГОДИНИ И ПОСЛЕ НА БОКЛУКА
    ЩО БЕ
    ДА ХРАНТУТИМ СОБСТВЕНИЦИ НА ФОТОВОЛТАИЦИ И КИРЕТО ДА СИ ЗЕМЕ ПРОЦЕНТА
    КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА ПРАВИ ПОДОБНА ПРОСТОТИЯ БЕ ШУШЛЕК
  • 39 хаха

    6 21 Отговор
    И кой, другарю, ви е казал, че народът напъва да правите проекти за батерии с или без пари от ЕС? Кой ви е казал, че искаме високи цени на тока заради въглеродни квоти и акцизи вместо нормалната пазарна цена? Хората не сме гласували за програмите на ЕС за енергетиката, зелена сделка и подобни. Ако е имало референдум или на евроизбори кандидатите ясно са казвали, че ще гласуват за такива неща с описване колко ще се вдигне токът на хората, тогава може да говорим за решения, които държавата ни трябва да спазва.
    Сега какво? От ЕС си гласуват нещо, като нашите против интересите на народа слушат ЕНП, социалистите, и после след години ни тупкат, че вече е прието и подписано и никой независимо от гласа на народа няма право да го промени. Да сме били уведомени за квоти за ЕВ, дигитално евро, ефекта на зелената сделка? Да е имало обществени обсъждания в отделните държави?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 🍋🍊🇧🇬

    8 18 Отговор
    Ф€К Климатичната Карта и Евро Климатичен Фашизъм?
    Някой в ЕС и Европа Тревожи ли се, изгореният Дизел и Бензин в Украйна, за почти 3 години Война? Някой в ЕС и Европа тревожи ли се за Бомбите избухнали в Украйна и какви са тяхната роля в поражението на околната среда?
    Някой в Европа тревожи ли се че в Украйна са загинали близо Един Милион Украинци, също така стотици хиляди Руснаци?
  • 42 Няко.й

    9 18 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Добре си го казал. Само да добавя, че не е много ясно кой стои зад големите ВЕИ паркове у нас. И дали точно той/те нямат интерес да затрият въглищните централи, че да е гарантирано изкупуването на тока им на свръхвисоки цени.
    Имам обосновано предположение, че голяма част от тези мощности са на едно дебеличко момченце, със свинско излъчване, дето се опитва да приватизира цялата държава.

    Коментиран от #51

  • 43 Tётя Myтpoфaнoвa

    18 10 Отговор
    ДругарЕ русофили, съветофили и соцносталгици, защо се мъчите а не вземете синове и внуци и не емигрирате в руския рай ? Какво още чакате.

    Коментиран от #63, #64

  • 44 Мариците са построили КомунизЪма

    16 3 Отговор
    Сега с еборят да уредят и правнуците си на държавна хранилка.
  • 45 не че нещо

    2 16 Отговор
    ама сега и Нидерландия както Германия рапортува, че е успяла да си достави над 50% от потребяваната дневна енергия от ВЕИ. Проблем на нидерландците бил ниския капацитет на енергопреносната мрежа. А вие си дишайте кюмюра.
  • 46 М3 голд

    9 16 Отговор
    До преди 30-тина години Мариците нямаха проблеми. Сега имат. С еко таксите токът става скъп. А тия такси са толкова фалшиви като идеята за зелената енергия. И следващите действия. За производството на акумулаторите за там, което по същество е една много скъпа глупост, ще се изразходва толкова енергия срещу парниковия ефект, че ги обезсмисля. А самите те се сменят между 5 и 10 години. Хайде да се разгледаме с ТЕЦовете в Германия и Полша. Те крадат като изневидели, като за последно, от доставките на въглеводороди по уж заобиколни канали, за да обосноват повишените цени по политически причини. Побърка се този свят. Сложиха под възглавницата пазарната икономика. А обещаваха друго от ЕС.

    Коментиран от #47, #55

  • 47 верно ли

    2 16 Отговор

    До коментар #46 от "М3 голд":

    Германците екотакси плащат ли?
  • 48 Търновец

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Искат да ни изтровят с въглища":

    Да е само това - аз съм бил там на студентска бригада, големи площи земя трябва да се рекултивиране, а роторните багери са внесени от Германия около 1935 а у нас Кремиковци затвори откъде идват части за ремонт? Много Лола енергийна политика а профсъюзите да срещу държавата
  • 49 не че нещо

    15 6 Отговор
    И понеже нидерландия и германия вече си докараха над 50% от потребяваната електроенергия доставена от ВЕИ и е много лошо там, умните и кадърни българи заминават за там. А вие си дишайте кюмюра.
  • 50 дедо

    3 15 Отговор
    произвеждат най-скъпата енергия заради въглеродните квоти

    Коментиран от #52

  • 51 Може и да си прав!

    6 15 Отговор

    До коментар #42 от "Няко.й":

    Това дебеличко момченце е рожба на задкулисието и не съм сигурен дали не играе още за него. Но когато се почувства вече достатъчно силно, това момченце прекъсва зависимостите и започва да работи за себе си. Мисля, че вече е на този етап. Стига да не му счупят рогата, ще върви още малко напред
  • 52 жива да не бях

    3 15 Отговор

    До коментар #50 от "дедо":

    И германците ли? Как ли се оправят те с кюмюра? Или те квоти не плащат?

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 дедо

    15 2 Отговор

    До коментар #52 от "жива да не бях":

    не знам дали сте жива, но си има официални данни и ако можете да четете, и да търсите точната информация ще ги намерите :)

    Коментиран от #56

  • 55 🍋🍊🇧🇬

    5 15 Отговор

    До коментар #46 от "М3 голд":

    Самата Германия е на път да отрече тава в което са са клели за последните 35 години, изброявам, Немците искаха да забранят Дизеловите Двигатели до 2030та година, Въглищните Централи (които вече затвориха) . АЕЦовете (които вече затвориха)❓❗️
    Сега “реверсивно” започват да отварят всичко което бяха забранили отново?
    Това е защото климатично оправданият и евтин, повтарям, климатично оправданият и евтин Руски, повтарям Руски Природен Газ и Петрол са история❗️
  • 56 брей

    0 15 Отговор

    До коментар #54 от "дедо":

    И какво пише там за германците? Квоти плащат ли? АЕЦ имат ли?
  • 57 Бгг

    3 15 Отговор
    Добре ще му се отрази превъзпитателен курс в Белене, относно националните интереси на България.
  • 58 Друс-друс

    8 15 Отговор
    Спрете да побликувате тази гнида на сорос
  • 59 🍋🍊🇧🇬❗️

    4 15 Отговор
    Германия е най голямата Икономика в Европа и една от най големите в Света (беше) но ❗️откакто войната в Украйна започна и санкциите срещу Русия са в действие, Германската икономика потъва нон - стоп, деиндустриализацията на Германия е факт❗️
    Самата Германия е на път да отрече това в което са са клели за последните 35 години, изброявам: Немците искаха да забранят Дизеловите Двигатели до 2030та година, Въглищните Централи (които вече затвориха) . АЕЦовете (които вече затвориха)❓❗️
    Сега “реверсивно” започват да отварят всичко което бяха забранили отново?
    Това е защото климатично оправданият и евтин, повтарям, климатично оправданият и евтин Руски, повтарям Руски Природен Газ и Петрол са история❗️
    И зелените немски фашаги са история също така❗️😁
  • 60 Ха недей

    2 15 Отговор
    Става пророк.Живеем в "интересни времена",за да си позволиш да коментираш бъдещето.
  • 61 Защо

    3 15 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Полша ще гори въглища до 2038 година? Те също са в ЕС. Дават и на Германия.
  • 62 Много

    2 15 Отговор
    трол тука, бре. Сорос ще изгори в Мариците.
  • 63 Иван 2

    1 15 Отговор

    До коментар #43 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    Първо ти за любимата Германия или САЩ !!!
  • 64 Търновец

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    Аз бях на Марица Изток на студентска бригада около 1982 година на поддръжката на коловозите на огромните роторни багери купени от Германия около 1935. До нашата група работеха затворници, беше горещо и прахоляк. Там са нискокалорични лигнитни въглища, а от другата страна на границата Ердоган строи голям язовир и АЕЦ - добре прави, Турците изнасят много плодове и зеленчуци, вместо Матриците - голям язовир и земеделски земи първа и втора категория - храните поскъпват а ние внасяме от Турция.
  • 65 123456

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "Курдо Коленков":

    ква точка бе, МъдедоПетитети