30 Септември, 2024 22:48 1 711 26

Парно, пелети, дърва, ток- кой е най-евтиният вариант за отопление през зимата?

  • парно-
  • пелети-
  • дърва-
  • ток-
  • отопление-
  • зима

Парното и дървесните пелети са сред най-евтините варианти за отопление през студените месеци, показват анализи на енергийни експерти

Парно, пелети, дърва, ток- кой е най-евтиният вариант за отопление през зимата? - 1
Снимка: bTV

Парното и дървесните пелети са сред най-евтините варианти за отопление през студените месеци, показват анализи на енергийни експерти, цитирани от bTV.

Ако топлим апартамент от 70 квадрата и поддържаме температура от 22 градуса в него, средната сметка за парно ще бъде около 275 лева месечно.
С дървесни пелети сумата е 330 лева. Най-скъпо излиза с ток, ако използваме печки - 560 лева. С климатик сумата пада до 364 лева месечно.
Природният газ с цените до момента излиза 215 лева, но през зимата суровината поскъпва, а заедно с това расте и сметката и е трудно да се прогнозира с колко ще скочи разходът за отопление.

Христо и Анелия Вълкови са подсигурили топлото за зимата. От няколко години ползват пелети. С един котел и обща система греят както своя, така и апартамента на дъщеря им – общо 200 квадрата.
Тази година пелетите са по-евтини. Експертите не очакват тази зима те да достигнат цените от миналия отоплителен сезон.

Поне 100-тина лева месечно струва отоплението с парно за домакинството на Фани Владинова в столицата. След намалението на тарифите през лятото очаква по-малки сметки тази зима.

Топлоизолацията на жилището може да намали сметките с 20-25%, а за да спестят домакинствата енергия, не трябва да позволяват стените в дома да изстинат, съветват експерти.

Тези, които сега ползват ток за отопление, след либерализацията на пазара ще трябва внимателно да избират доставчика си и тарифите, по които ще плащат, напомнят анализаторите.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зеленодръвов

    14 4 Отговор
    СТИГА ПИСАХТЕ ТЪПОТИИ! Ето го решението - ДЪРВА, ЗАКУПЕНИ ОТ ГОРСКОТО СТОПАНСТВО, МЕТРОВКИ + ПИРОЛИЗЕН ГОТЕЛ -АТМОС-, ГАЗ-ГЕНЕРАТОР. . ГОВОРИМ ЗА 5-ти ЕКОЛОГИЧЕН КЛАС ОТОПЛЕНИЕ, 5-ти!!!!! На практика се отопляваме на газ, добиван в момента от дървата. Навремето е имало камиони и коли даже, които са се движили на практика с дърва. Но този вариант на отопление е приложим само при нас тарикатите, дето си имаме дворове и къщи в дворовете. Иначе селяндурите с мезонетите - е, не моА ги мислиМ. Ще си плащат, де шИ одат, на селУ ли? Таблици, маблици... глупости.
  • 4 Копейко

    10 15 Отговор
    На нас ни казаха ,че ще умрем от студ без руски газ .

    Коментиран от #18

  • 5 Пълни глупости

    15 1 Отговор
    Имам газов котел и в студените месеци отиват около 150м3 или малко над 1.5 MW. По 1.2 лв/м3 в най-добрия случай... Защото цената януари няма да е сегашната.... А в същото време на климатик от две години най-високата фактура беше 154 лв. Като се има за референт, че пролет и есен (не охлаждам и не топля) плащам 70-80 лв. Разликата е топлото и излиза ... Колко? Само да спомена, че климатиците са два и не се изключват. Един път направили температурата само поддържат и са най ефективни. Хубав климатик и добра изолация. Това е. Да трябва да призная, че от парното усещането за топлина е друго,но... Сметките показват, че за два газови месеца изкарвам целия отоплителен сезон на ток.... Който не вярва да дойде на гости. Ще покажа фактури и др. Само да е след ноември, че новата ракия да излезе от казана...
  • 6 Това не е вярно

    16 1 Отговор
    Хубав климатик е най евтино.
  • 7 Зевс

    9 1 Отговор
    Три климатика на 70 квадрата и топла вода от бойлед, повече от 220 лева не съм плащал месечно. Може и по-малко ако комшиите се топлят, при мен не е така

    Коментиран от #24

  • 8 Тинтири мингири

    20 1 Отговор
    Поредната платена статия защото вече няма прости хора които да вярват на глупости .При тази цена на природния газ отоплението на 70 м2 апартамент излиза между 600 и 700 лева месечно затова хората масово преминаха на климатици.
  • 9 Иван

    17 0 Отговор
    Най добре е да отидеш на някое топло място да изкараш зимата и на пролет да се върнеш
  • 10 ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ

    4 4 Отговор
    Хубава топлоизолация. При НОВА сграда с модерни тухли и сериозна изолация 10 см вън и 5 вътре може да караш и без отопление. Спокойно се поддържат 22-24 градуса. А климатика Ви е бонус?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината

    7 1 Отговор
    Питайте ромските специалисти, те знаят най-евтиният вариант за отопление.
  • 13 хахаха

    5 6 Отговор
    Какви са тези експерти? Всичко ми е на ток, дори имам 2 бойлера и се.топля с климатици. Повече от 150лв. не съм плащал, и то за всичко.
  • 14 а да питам

    7 0 Отговор
    Излапахме ли го скъпия газ в Чирен, дето според Лена беше 2-3 ПЪТИ по евтин
  • 15 Хохо Бохо

    6 0 Отговор
    Зимата пътувайте за Австралия. Там е лято...
  • 16 Любопитен

    11 4 Отговор
    Предстои премахване на нощната тарифа, която е 10 ст кв/ч, и излизане на свободния пазар на ток, където 1 кв/ч струва 45 стотинки през лятото, и може да стигне 80 ст. кв/ч през януари. Един хубав климатик и една хубава изолация ще ви струват по едни хубави 1000 лв месечно. Спокойно можете да минете на парно или газ, но и там предстои ударно увеличение цената на въглеродните емисии и забрана за използване на природен газ за отопление в следващите 5-7 години. Наистина софиянци ще трябва да слагате коптори в хола защото топло през зимата няма да видите със или без руски газ като е забранен. Има и оптимизъм - може да минете към термопомпи там където може в новите блокове, но с тях трудно ще поддържате 18 градуса в студените януарски дни. Вие се подигравате на ромите, че горят стари дрехи и автомобилни гуми за да се топлят във Факултето, Красна Поляна, Люлин и Христо Ботев, но явно и вие ще станете като тях...
  • 17 Всеки знае, че

    4 2 Отговор
    Най- евтиният начин за отопление през зимата е, Толофикация и всички електропреносни дружестве е да отчитат правдоподобно разходката енергия! Да се отчита реално разходваното от съответното домакинство, а не неплатени сметки да се разпределят върху редовните платци!
    За нередовните има съд!
    Когато не се краде, сметките ще се реални!
  • 18 Ти ще пукнеш

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Копейко":

    От простотията си!
    Ще оцелеят тия, които могат да си позволят да плащат руският газ, продаван чрез посредници!
  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 4 Отговор
    НАЙ ИНОВАТИВНАТА ИДЕЯ Е ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ
    ТЕРМАЛЕН СКЛАД... 3-4 КУБИЧЕСКИ МЕТРА ТОПЛОИЗОЛИРАН СЪД С ТВЪРД ЕВТИН МАТЕРИАЛ В НЕГО, КОЙТО ГО НАГРЯВАШ ЦЯЛА ГОДИНА С 5-6 КИЛОВАТА ТОК ОТ ФОТОВОЛТАИЦИ ДО 500 - 800 ГРАДУСА И ТЕ КАРА ЦЯЛА ЗИМА :))
    .....
    ИДЕЯТА НЕ Е МОЯ - НА ТЕХНИЧЕСКОТО УЧИЛИЩЕ В ЦЮРИХ Е :)) ТЕ ДАЖЕ ОТИВАТ ПО ДАЛЕЧ И ЗАРЕЖДАТ С ХИМИЧЕСКА РЕАКЦИЯ НАГРЯВАНИЯ МАТЕРИАЛ С ВОДОРОД .. И ТОГАВА КУБАТУРАТА НА СЪДА ПАДА ДО 2 КУБ. МЕТРА
  • 20 Хаха

    3 1 Отговор
    Парно, пелети, дърва, ток- кой е най-евтиният вариант за отопление през зимата?

    С дебели дрехи,най евтино и изгодно е 😁
  • 21 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 3 Отговор
    ПРИ ПЕЧКИТЕ ЗА ДЪРВА В БЪЛГАРИЯ ПРОБЛЕМА Е В КОНСТРУКЦИЯТА ИМ. ... ЗА ДА ТОПЛИ ПЕЧКАТА
    ТРЯБВА ДА ИМА МНОГО ЯКИ ТУХЛИ КОИТО ДА АБСОРБИРАТ ТОПЛИНАТА ЕНЕРГИЯ :)) И ДА ОСИГУРЯВАТ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА ЗА ПЪЛНО ИЗГАРЯНЕ НА ДЪРВЕСИНАТА :))
    ..... А СЪЩО И ВЪНШНО МЕТАЛНО ОРЕБРЯВАНЕ НА ТУХЛИТЕ ЗА ДА ИМА ТОПЛООБМЕН С ВЪЗДУХА
  • 22 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 2 Отговор
    НАЙ ВИСОКО КПД - 80% - 85% .. ПРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ИНСТАЛАЦИИ СЕ ПОСТИГА КОГАТО ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ТОК ИНДУКТИВНО НАГРЯВА ТОПЛОНОСИТЕЛ ДА РЕЧЕМ ВОДА :)) ИНДУКЦИЯТА СЕ СЪЗДАВА С МЕТАЛНА СЪРЦЕВИНА ВЪТРЕ В КЕРАМИЧНА ТРЪБА:))
  • 23 Предизборна субсидия пак

    6 0 Отговор
    Ама парното в София не фалира ли? Докога ще ги дондуркаме дундьовците
  • 24 6869

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Зевс":

    Два климатика,единия 9-ка,бойлер,пералня през ден,два повече от 110 лв не сме плащали
  • 25 Асд

    1 0 Отговор
    Тъп, че дрънкаш. Сметни си инвестицията и какво количество дърва ти трябват. Направи една елементарна калкулация и след това виж колко ти излиза едно геотермално отопление. Ходи режи дърва от гората после...
  • 26 TV Бобов дол

    0 0 Отговор
    Забравихме въглищата . Ние се топлим на въглища , два тона стигат за отоплителния сезон на 75 квадрата апартамент . Банското чудо държи 24 часа (може и по-дълго в зависимост от времето) с едно зареждане от 15 кг . Въглищата ми ги докарват "берачите на кюмюр" за по 300 лева на тон . Вие сега смятате колко ни излиза на месец .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол