Last news in Fakti

5 Април, 2014 09:50 1 094 2

Ядем козунак менте на половин цена

Преглед на печата

Без доплащане за лечение по здравна каса, обещава в. „Труд”

Пациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година, каза здравният министър д-р Таня Андреева в интервю за "Труд".

В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд.

Промяната обаче няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата - някои стентове, протези, всички лещи.

Андреева оповести пред "Труд" пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата. Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега (ако е имал средства да го направи).

 

Вишеград на Балканите, или защо ни трябва група Б5, иска в. „24 часа”

Hемислимото вчера се оказва необходимост днес. Историята е пълна с подобни свидетелства.

Общорегионално сътрудничество на Балканите - само преди 20 години тази идея изглеждаше утопично. Днес регионът се радва на една достатъчно разгърната мрежа от структури - като се започне от тези на държавно ниво (процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, Съвета за регионално сътрудничество, както и редица секторни организации), премине се през бизнеса, медиите, научните институции и се стигне до неправителствения сектор.

Най-важното обаче е постепенното оформяне на осъзнато чувство за регионализъм и регионална принадлежност. И всичко това се случи при наличието на многобройни исторически противоречия, актуални конфликти и дори въоръжени сблъсъци през този период.

 

Първа диплома след IХ клас, предлага в. „Стандарт”

Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното министерство. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но то е само едно от многото. Със сигурност обаче ще има промени в досегашните проектозакони, които от осем години не успяват да влязат в сила. Те предвиждаха учениците да завършват основно образование след седми клас. В момента това става след осми. Клисарова поясни, че повечето учители й се жалвали, че ако се завършва след седми клас, те няма да успеят дори да ограмотят децата. Много от тях пък няма да продължат по-нагоре в гимназиалния етап. Затова идеята е образованието да се завършва по-късно, така че учениците да бъдат задържани максимално дълго в училище, обясниха депутати.

 

Ядем козунак менте на половин цена, тревожи се в. „Монитор”

Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак.

„От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания”, съобщиха от агенцията под тепетата. Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт. Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа.

 

Евроизборите ще струват с 10 млн. лв. повече от предишните, изчислява в. „Сега”

С 10 милиона по-скъпи ще са предстоящите на 25 май европейски избори в сравнение с предходните през 2009 г. Това показва план-сметката на правителството за разходите по вота, публикувана в "Държавен вестник" вчера. Предвидените средства за вота са почти 24 млн. лв., което ги прави вторите по разточителност след президентските и местни през 2011 г., които бяха "2 в 1" и глътнаха 35 млн. лв. Преди пет години изборите за ЕП са стрували 14 млн. лв. Последните предсрочни парламентарни избори също бяха по-евтини - 21 млн. лв., въпреки по-сложната организация на вота.

Задължителните медийни пакети за извънпарламентарните партии на стойност от 40 000 лв., въведени с новия Изборния кодекс (ИК), ще оскъпят вота с 2 млн. лв., сочат разчетите.

 

9 000 безработни младежи у нас, брои в. „Преса”

9 хиляди младежи до 29-годишна възраст са безработни, съобщи в Бургас министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той пристигна в града, за да представи Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, който цели ограничаване на безработицата и действа в сила от началото на 2014 г. .За програмния период 2014-2020 ЕС отпуска 6 млрд.евро, като 55 млн.евро  от тях са отделени за България.

С Европейската гаранция за младежта Съветът препоръчва на държавите-членки да гарантират, че всички млади хора на възраст под 25 г. ще получават добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на четири месеца след като останат без работа или напуснат системата на формалното образование.

През 2014 г. с приоритет ще се финансира обучение и заетост на младежите до 24 г., включително, с основно и по-ниско образование, а също и преждевременно напуснали образователната система, чиято регистрация в бюрата по труда е с продължителност до 4 месеца. За младежите с висше и средно образование с продължителност на регистрацията в бюрата по труда до 4 месеца ще се финансира започването на първа работа или стажуване.  Министър Адемов добави, че ще стартират три стажантски програми, както и програма за домашни помощници и лични асистенти.

 

Почина пребитият от деца щъркел, разказва в. „Новинар”

Щъркелът, който беше пребит с камъни от деца в Дупница, е починал.

Тъжната новина съобщиха от фондация "Дивите животни", които до последно полагаха грижи за Живка, както бяха нарекли животното.

"Нейната трагична съдба показа на мнозина какво реално се случва всеки ден с животните в България, цялата човешка агресия, която се излива върху тях, унищожава съдби и променя животи.

Живка трогна много хора, защото е щъркел, а щъркелите традиционно имат специално място в сърцата на много от българите.

 

Голямата телевизионна война, коментира в. „Капитал”

Хищно. Такова, с една дума, е настроението сред доставчиците на платена телевизия и интернет - малки, големи и още по-големи. Откакто мастодонтите в телеком индустрията целенасочено атакуват този пазар, множеството останали се бранят с всички възможни - позволени и непозволени, средства. В бизнес с над 250 играча логично борбата за територия изби в ценова война. Точно в разгара й пък се оказа, че на бойното поле излиза един очакван и доста опасен противник - властелинът при безплатното тв разпространение, контролираният от банкера Цветан Василев мултиплекс, чиято схема за проникване в сектора през цифровизацията се пропука.

Резултатът е обезкръвяваща схватка между операторите и златни времена за потребителите. Евтин интернет, евтина телевизия, атрактивни пакетни предложения за клиента. И бой с оферти до последна капка печалба между претендентите, за да запазят мястото си на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор
    А какво ядем от магазините, дето да не е менте? Тя цялата ни държава е такава.Как да е хубав козунака?
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Дори и минералната вода която пием е най обикновена чешмяна , омекотена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове