Last news in Fakti

1 Май, 2014 09:54 1 115 0

Учи, мама, за фасилити мениджър

Преглед на печата

Учи, мама, за фасилити мениджър, съветва „Стандарт“

Пазарът на труда в 21 век по нищо не напомня оня, заради който работниците в САЩ са излезли да протестират на първи май 1886 г. и така са превърнали датата в ден на труда и работническата солидарност. Времето се оказа немилостиво към редица професии, които изчезнаха от битието ни, въпреки че някои от тях още стоят в класификатора на професиите. В същото време се родиха други - все по-често децата ни ще завършват специалности с имена, за чието разгадаване ни бъде нужен преводач.

Светът върви към възраждане на технократите в глобален мащаб - навсякъде инженерните професии преживяват ренесанс. У нас обаче все още за по-престижно се смята младите хора да учат право и икономика, въпреки че пазарът на труда напоследък започва да се пресища от хора с такива дипломи.

Български турци масово искат да гласуват в ЕС, показа проверка на „Труд“

Рейдът на депутати и кандидати за Брюксел от ДПС в градове в Европа вече дава резултат, показа проверка на "Труд".

В сайта на ЦИК са публикувани имената на българските граждани, подали заявления за разкриване на избирателни секции в ЕС. Оказа се, че много от имената са характерни за регионите, населени с българи от турски произход. А повечето от тези заявления са подадени в страните, където представители на ДПС вече организираха срещи с българските общности. От началото на кампанията ДПС обяви, че ще работи активно с българските гастарбайтери в Европа. Политици от движението, разделени на лъчове, посетиха градове в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Испания, Швеция.

Шенгенски камери пазели бежанците от бой на границата, пише '24 часа“

Термовизионни камери по границата на България с Турция гарантират, че граничните полицаи не упражняват насилие срещу бежанци и нелегални имигранти, които се опитват да влязат в страната ни. Това е написал вицепремиерът Цветлин Йовчев до изпълнителния директор на правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” Кенет Рот, научи “24 часа” от свои източници.

Писмото е по повод обявения от правозащитниците доклад за начина, по който България се справя с бежанската вълна в последната година. В доклада са описани множество случаи, при които българските гранични полицаи са упражнили насилие, за да върнат бежанците обратно в Турция.

 

Кредитите поевтиняха въпреки прогнозите, съобщава „Дума“

По данни на БНБ цената на кредитите се е понижила значително през март, преди да влязат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които според някои анализатори щели да доведат до поскъпване на заемите. Намаление на годишния процент на разходите има както по жилищните, така и по потребителските заеми. Клиентите на банките вече се пренастройвали за нови още по-изгодни условия, задържайки апликациите, които са подали за жилищни кредити.
 Намалението през март на ГПР при заемите за потребление е с 0,43 процентни пункта до 12,88%. Лихвите по потребителските кредити пък са паднали с 0,41 процентни пункта до 11,6%. Към края на март ГПР за жилищни кредити в левове е 7,6%, а за тези в евро е 8,03%. И в двата случая понижението е с 0,15 процентни пункта.

В 10 области в страната безработицата продължава да расте, обявява „Сега“

Въпреки стабилизирането на нивото на безработицата в страната и дори минималното й понижение към края на март в 10 области хората без препитание се увеличават. За подобряване на ситуацията там не помагат и близо 19 500-те българи, които са работили по програмите за субсидирана заетост на социалното министерство. От Агенцията по заетостта отчитат, че наетите на субсидирана заетост се увеличават, но пък и хората с изтекла временна работа по програмите за субсидирана заетост са нараснали три пъти към края на март. Не помага и отчитаното от АЗ оживление на търсенето на работници на първичния пазар - през март са заявени близо 18 000 свободни работни места. Към армията на продължително безработните (повече от една година) през март се присъединяват нови 2335 българи. Така тази група вече наброява 134 472 души. От тях 68% са хора без квалификация и специалност.

Разграбиха агнешкото на промоция в нета, пише „Монитор“

Изчерпани са всички оферти за агнешки гозби, които се предлагат на промоция в нета, почти същото е положението и при предложенията за майските празници, в които освен нощувки домакините предлагаха и обеди с агнешко за Гергьовден, сочи проверка на „Монитор”.

Народът изкупи по-голямата част от тънките предложения за порции на половин цена още по великденските празници, а в трите работни дни се свършиха и последните ваучери.

Остава засега възможност да се поръча печено агне в заведения, които се наемат да приготвят всичко сами, като в офертите им влиза не само месото, но и дроб сармата. При тях цената тръгва от 300 лева за цяло животно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове