Last news in Fakti

15 Октомври, 2007 00:00 439 0

Изолацията сваля до 30% от сметките

Ако искате да намалите сметките си за отопление, добре е да помислите за топлоизолация на жилището. Така дори и с малко усилия ще спестите 20-30% от парите за ток или парно.

,Много хора в по-стари блокове започват да обличат домовете си отвън. Тези, които не могат да си позволят скъпи материали за изолация, санират жилищата си отвътре с обикновен стиропор на рула. Платната са дебели 5-6 мм и могат да се лепят с лепило C 200. Върху тях се слагат тапети. По-скъпи са изолационните материали полпан или фибран, но и ефектът от тях е по-добър. Ефективно е и облицоването на жилищата с дъсчени обшивки. Върху стената се прави скара от летви и отгоре се наковава ламперията. След това се лакира. Някои подсилват ефекта, като поставят и минерална вата.

Идеален топлоизолатор, който същевременно спира шума, е коркът. С него се уплътняват както стените, така и подът. Ако семейният бюджет ви позволява, може да заложите и на класическите дървесни изолатори като паркета например.

Най-луксозната и качествена дограма в момента е от дърво и алуминий. Сред основните предимства на тази комбинация са, че дървото е добър топлоизолатор, естествен материал и естетически стои най-добре. Подложен на атмосферните влияния обаче дори и най-качественият лак се олющва и потъмнява. Затова алуминият служи за обличане на дървото.

Пластмасовата дограма също върши работа. Тя обаче старее и пожълтява по-бързо от дървената. Но пък при PVC профилите не се получава конденз. Най-лесно, но и най-неефективно е да поставите външни щори на прозорците. Но така не само сметката за топло ще ви намалее, но дори се осигурява защита от крадци.

Ако не успеете да организирате бързо ремонт, най-лесният начин е да уплътните дограмата с полиуританова пяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА