Last news in Fakti

22 Юли, 2008 00:00 559 0

50% ръст в предлагането на жилища в София

  • жилища-
  • цените-
  • “адрес”-
  • имоти-
  • влияние-
  • столицата-
  • апартаменти-
  • инвеститорите-
  • панелните-
  • градове-
  • които-
  • ценова-
  • строителство-
  • проекти
Независимо от големия брой обявени жилищни проекти, не стихва интересът на инвеститорите към закупуването на терени, показват анализите на “Адрес”. Ипотечната криза, която започна в САЩ, но засегна редица европейски страни, доведе у нас инвеститори с опит и ресурси, които търсят възможности за печеливши инвестиции. Това доведе до ръст на броя на мащабните проекти и е напът да отстрани от пазара по-малките компании с недостатъчно финансиране. Големите реализират икономии, което ги прави все по-конкурентоспособни. Заради нарастващото предлагане инвеститорите в парцели за застрояване ще предпочитат да купуват терени на комуникативни места. Все повече ще нараства и търсенето на готови проекти в различна фаза от изпълнението им. Така инвеститорите пестят време и стават по-конкурентни на пазара. Строителите ще бъдат по-предпазливи при започване на ново строителство на жилища, смятат от “Адрес”.

„Младост” е един от кварталите в столицата, където има свръхпредлагане на жилища. С 50 на сто е скочило предлагането на жилища в столицата през май и юни. Това съобщи вчера Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. Въпреки нарастването на предлагането към края на полугодието, цените в столицата бележат ръст от над 21 процента, сочи статистиката на агенцията на база на реално сключени сделки.Поскъпването на жилищата в областните градове на страната са се покачили средно със 17,06% през първото полугодие на 2008 г. спрямо последното на миналата година.

Рекордно висок ръст са отбелязали три града - Русе, Пловдив и Велико Търново. Средната цена във Варна е 1031 евро, а в София - 1094 евро за кв. м. Най-евтин от изследваните градове е Ямбол с 402 евро за кв. м жилищна площ, но с ръст от 19%. Най-търсени са двустайните апартаменти, те са и най-предлаганите за продажба, следват ги тристайните апартаменти. Всяка втора сделка от началото на годината е била за двустайно жилище.Русе отново е лидер по поскъпване сред областните центрове - 26%. Там средната цена за квадрат е достигнала 713 евро. Засиленият инвеститорски интерес и големият брой новостроящи се обекти са в основата на този ръст. Влияние оказват както икономическият растеж на града, предизвикан от интереса на румънците към нашата страна, така и активното строителство на търговски центрове.

„Започнахме годината с характерната за зимния период активност”, коментира Катя Ценова. „През март и април, когато търсенето се активизира под влияние на инфлацията, покачването на лихвите на банките и задълбочаващата се финансова криза в световен план, продавачите започнаха повишаване на цените. Така бяха постигнати и високите ръстове, които отчитаме днес. Много скоро обаче купувачите отказаха да приемат по-нататъшното поскъпване и на нашия пазар се появи терминът „пределна цена”, допълни Ценова.

Проучванията на “Адрес” показват, че пределни цени се появяват в кварталите на столицата, в които освен рекорден ръст на цените има и сериозно предлагане. Това са квартали като „Младост”, където цените са се повишили с 25% за полугодие, „Студентски град”, отбелязал ръст от 23% и „Люлин” - 21%. Сделките се сключват все по-трудно - с по-голям брой огледи, след по-дълъг период за размисъл и при наличие на по-голяма добавена стойност на имота.

Тенденциите се засилват под влияние на два допълнителни фактора - спад на покупките на имоти с цел инвестиция и ръст на обявените за продажба нови готови апартаменти. Това са имоти, закупени през последните три години със спекулативна цел и според част от собствениците вече са достигнали своята пределна цена. Това са първите знаци, че пазарът на имоти у нас е близо до своя пиков момент.

В големите градове на страната най-търсено остава новото строителство, следвано от панелните и ЕПК жилища. Цените на панелните жилища остават най-ниски, следвани от тези на имотите на зелено. Разликата между най-евтините жилища в София - панелните, и най-скъпите - старите тухлени, достига 35%.

Очакванията на анализаторите на “Адрес” са неспокойният като цени пазар да се успокои значително през летните месеци. Ръстът сериозно да се забави, като в някои сегменти и локации ще се появи и спад. Така увеличението на годишна база най-вероятно ще се движи в предварително прогнозираните граници от 10-15%. Все по-силно влияние ще оказва затрудненото и поскъпнало банково финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА