Last news in Fakti

23 Януари, 2015 10:29 22 796 21

Имотният пазар у съседите потъва

  • ваканционни имоти-
  • гърция

Един от сегментите от пазара на недвижими имоти в съседна Гърция, който продължава да потъва вече 7-ма година, е този на крайбрежните ваканционни имоти. Към момента там се оферират около 10 000 луксозни обекта, като в някои райони поевтиняването е над 50%.

Така например, в селището Палиос, което се намира на запад от Солун, цената на квадратен метър жилищна площ е спаднала с 60% и към днешна дата сделки се сключват при средни нива от 1360 EUR/кв.м. В малкото китно селце Арахова също се отчита понижение в цените средно с 53%, а квадратният метър е 1400 EUR.

Тревожното е, че независимо от ниските цени, търсене липсва. За периода 2007-2013 г. броят на сделките всяка година средно е спадал с 28.2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikis72

    0 2 Отговор
    Не знам кое му е евтиното на 1400 евро м2.ПОГЛЕДНЕТЕ цените в Испания
  • 2 селянин

    0 2 Отговор
    Та като чета това и все по не вярвам че нашия пазар се бил съживил сънуват съживяване и ще сънуват още дълго родните брокери.
  • 3 тошибиян

    1 1 Отговор
    имотния пазар в бг няма как да се съживи защото е от насите та по наситен....с демографската криза и заплати от 600лв няма съживяване и като се има предвид 4е населението е собственик на имотите било от наследство или 50 годин изплащане нещата са ясни...купуват единствено тази с многото пари и то ка4ествени имоти на хубави положения но тези купува4и са няколко % от цялото население в бг пък и като се има предвид конюктурата в бг като държава не е оправдано да се купува скъп имот в потънал кораб
  • 4 Госдт

    0 1 Отговор
    1300-1400 евро/к2 е безумно скъпо за село в Гърция, много ясно че няма да има купувачи, вижте цените и избора в Коста Бланка, Коста Брава, Коста Дел Сол, дори Канарските Острови
  • 5 monko

    1 2 Отговор
    Е да ама в Испания докат отидеш да си видиш къщата и то минало време а в Гръчко само палиш и си там за има-няма 4ч
  • 6 сигурно е така

    0 1 Отговор
    да бе само ние цъфтим и вързваме и цените ни се вдигат нагоре. Разбира се според измислените ни брокерчета ако може така да ги наречем защото според мен те не са нищо друго освен едни посредници и комисионери
  • 7 у0л6

    0 2 Отговор
    каквото и да купиш в гърция си е твое и си спокоен че както си го оставил така ще го намериш.чисто е и е хубаво, няма бетон няма мутри,има закон и държава
  • 8 АРТ

    1 1 Отговор
    1400 евро на квадрат в някое гръцко село ?
    За тази цена,аз мога да си купя почти навсякаде имот в Европа.
    Когато се купува имот се гледа:
    -демографската картина
    -икономиката
    -безработицата
    -доходите на населението
    -съотношението доходи на населението срещу средната цена на къща
    ...................................................................................................
    Гледаш картината сега,картината преди 20 години и как ще бъде картината 2030 година и срявняваш.
    Има достатъчно много места където можеш да купиш на тази цена и да е в пъти по успешна инвестция.
    Че даже закупуване в Испания(дори сега) ще бъде по добре.
  • 9 Бивш брокер

    1 1 Отговор
    Много са надценени тези нива! 1400 евро/ кв.м.?! За имот на село?! За тази цена мога да си взема апартамент в Прага или Будапеща, при това в хубав квартал със зеленина, паркове, в близост до центъра, с отлична транспортна свързаност и комуникации, ниска престъпност и т.н., а на всичко отгоре може да се финансира с ипотечен кредит с 3% лихва и фиксирани вноски за първите пет години!

    Във Великобритания също условията изобщо не са лоши, за Испания да не говорим!

    Колкото до "палиш колата и си там" - хващам самолета и след час съм в Будапеща, след два - в Прага, след три - в Мюнхен...

    Коментиран от #10

  • 10 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бивш брокер":

    Можеш,но не го правиш?:)
  • 11 стас

    0 1 Отговор
    А защо не кажете,че при тях идеални части НЯМА,терасите и стените също не влизат в квадратурата
  • 12 Климентина

    0 1 Отговор
    Що се отнася до това,че в Гърция има сигурност,не е вярно.Съвсем скоро на мой познат обраха вилата там до шушка.И при това,тя не беше кой-знае колко модерна за да привлича внимание.Бях там два пъти на почивка в хотел с пет звезди-почти добре,но чак пък,кой знае какво да беше - не е така.Само мога да кажа,че морето беше много чисто и на двете места където почивах.За имотите и аз мисля,че 1400 евро за кв.метър е прекалено много-не бих дала и 800 евро.
  • 13 Българин

    0 1 Отговор
    Още ще паднат. Не бързайте с покупките.
  • 14 Гостът

    0 1 Отговор
    Епа те на гърците им налеха 100-тина милиарда евро може би.
    Викаха до небесата и си имат и имоти и пенсии и всичко, там не е имало криза
  • 15 Гостът

    0 1 Отговор
    Германеца работи за да мое гръка да си вее мозъка на плажа, да не би да изгние
  • 16 Гостът

    0 1 Отговор
    Трябваше да ги остават да излезнат от Евросъюза и да се научат да спестяват, да работят и да станат хора ! А сега - пак че си излезат, само че имотни милилионери
  • 17 Дедовото

    0 0 Отговор
    Само си говорим срещу тоя и оня,но не гледаме себе си!България има 40 милиарда БВП , Гърция 180 милиарда при почти еднакво население,затова и получават в пъти повече,така че нека не се сравняваме с тях дори на тема труд,щото българина и в това не го бива чак толкова.
  • 18 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Та тая цена и 100% да падне човек пак ще се замисли 1400евро за кв2 луда работа
  • 19 1313

    0 0 Отговор
    дали продават на кв. см да си купя 50 за толкова ми стигат парите
  • 20 1313

    0 0 Отговор
    Да помогнем на братята гърци каза бате Бойко )))))))))))
  • 21 Чоки

    0 0 Отговор
    Бойко кога помагаха на гърците отиде в Европарламента и каза че не одобрява тези помощи. Или в прав текст -"защо ние дето сме в пъти по-бедни си плащаме кредитите а на тях трябва да помагаме с най-ниските доходи в Европа" Така че отвори некоя друга тема !