27 Януари, 2015 12:50 4 450 2

Един град си търси бежанци

  • германия-
  • обезлюдяване-
  • жилища

Германският град Гослар обезлюдява: жилища пустеят, недостига работна ръка. 38-годишният кмет има нестандартна идея: да привлича повече бежанци, които да се заселват в града, пише в свои материал Deutsche Welle. Не всички обаче са съгласни с неговата идея.

Андор Карапетян добре познава околността. 45-годишният арменец е домоуправител на хотел "Harzlodge" в град Гослар, разположен в полите на планината Харц. Съпругата му е камериерка в същия хотел. Къщичките на хотела са в покрайнините на града, където доскоро се помещавал бежанският център. Семейството на Карапетян също е живяло там в продължение на години, преди сградите да бъдат преустроени в хотел.

Потенциал за Гослар

Днес почти всички кандидати за убежище, които едно време са били настанени в бежанския център, живеят в индивидуални жилища. Това не е проблем поради това, че в Гослар има множество сгради, които стоят празни, казва Ута Либау, която подкрепя идеята на кмета да приема в Гослар допълнителен брой бежанци - например от околните големи градове: "Най-накрая се появи един политик, който прави точно това, от което имаме нужда тук. Докато в Гьотинген или Брауншвайг строят временни убежища от контейнери, при нас цели жилищни блокове стоят празни или биват събаряни", казва жената.

А градът наистина се нуждае от нови хора - годишно населението му се топи с 1 500 до 2 000 души. През 1989 г. градът наброяваше 60 000 души, а днес са останали едва 42 000. На много места липсва и работна ръка. "Не мога да си обясня защо ние в Германия не желаем да се възползваме от възможностите, които сега се разкриват пред нас", казва 60-годишната Ута Либау.

От 20 години насам тя работи на доброволни начала в една организация за защита на бежанците. Тази организация подпомага чужденците с каквото може - предоставя им най-необходимото за живеене, посредничи за намирането на училища за децата, помага в общуването с властите. "Тези, които идват при нас, са все млади хора с потенциал", казва Либау.

Кметът на Гослар Оливер Юнк споделя тази гледна точка. 38-годишният градоначалник получава огромно количество писма с най-разнообразни реакции на идеята му за привличане на повече бежанци: от одобрение, през недоумение, та до крайно отрицание. Някои писма завършвали дори с думите: "Вие вече не сте наш кмет. Вървете си!". Преобладават обаче конструктивните предложения, което показва, че си е заслужавало да се започне този труден дебат с обществеността.

Недообмислена идея?

Кметът на Гослар всъщност няма конкретна концепция как да привлича повече бежанци към града. Пък и тяхното разпределение става на квотен принцип измежду отделните градове и общини на Германия. Сузане Озе от местната организация за защита на бежанците допълва, че в Гослар няма изградена инфраструктура за приемането на допълнителен брой бежанци.

Същото казват и от окръжната управа - липсват достатъчно средства за организирането на курсове по немски език, за допълнителни места в детските градини и достатъчно възможности за образование и професионално обучение за новодошлите, а всичко това изисква много пари.

Защото не е достатъчно просто да бъдат запълнени с бежанци пустеещите сгради - нужно е да бъдат решавани проблемите на тези хора, необходима е и концепция за интеграцията им. Освен това в Гослар трайно се заселват едва около 4% от бежанците - което ознавача, че демографските проблеми на района не могат да бъдат решени по този начин, твърди говорителят на окръжното ръководство Дирк Лийнкамп и допълва: "Би трябвало да се запитаме, какви структури са необходими, така че хората трайно да се заселват при нас и да се интегрират в обществото".

Кметът Юнк обаче не е съгласен с повечето от тези възражения. "Може би в Гослар сега се заражда един модел, който в бъдеще да се прилага и в други германски общини", убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jivko

    0 0 Отговор
    господин кмете пратете молбата ви в МнВР имаме кам 700-800 хиляди чернички хора за вас селото ви ще се насели много бързо за 10 години че правят по 6-7 чавета ако може и от харманли и други центрове за настаняване на бежанци вземете ги заедно те си приличат много от една кръвна група са бързо ще свикнат да живеят заедно
  • 2 герман

    0 0 Отговор
    Пълни глупости и медийна пропаганда, аз близо 5 години съм живял в региона и съм ходил в самия Гослар, не е проблем липсата на хора, а липсата на работа, самите немци бягат в по-големите градове. Там в тоя убит град развиват туризъм, но дори и туризмът куца защото Вернигерьоде и други населени места в Харц са не по-малко привлекателни от колкото Гослар. Това че кмета иска да си напълни общината с данъкоплатци е разбираемо, защото колкото повече хора намери по разни програми - в случая бежанци, толкова повече пари ще получи отпуснати от бундесланда. В никакъв случай не значи, че на бежанците ще им е гот... да не забравяме че Магдебург и Брауншвайг са едни от градовете с най-много съсредоточени скинхедс и нацисти след Лайпциг.