Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 16:37 4 395 0

Германия с по-малко имотни инвестиции

  • имоти-
  • цени-
  • сделки-
  • германия

През 2014 г. 12.1 млрд. EUR са инвестирани в сектора на недвижимите имоти във Федералната Република, сочат данните на консултантската компания Savills. Това е 14% по-малко в сравнение с 2013-а. Въпреки спада в парично изражение, не се наблюдава понижение в броя на реализираните сделки. Дори се отчита минимален ръст. През миналата година са били продадени 225 800 имота, докато през 2013-а 223 500.

Берлин продължава да бъде сред най-активните пазари, въпреки че през 2014-а на него се падат 14% от всички реализирани в страната покупко-продажби срещу 44% година по-рано. Други ключови имотни пазари – Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург и Щутгарт, са реализирали 4% от всички инвестиции срещу 9% през 2013-а.

Анализаторите на Savills смятат, че това понижение се дължи на по-голямата активност на малките населени места. Тъй като цените на имотите извън големите градове, са значително по-ниски, то средните цени на жилищата са се понижили с 15%, до 53 400 EUR. За сравнени, в столицата тази стойност е около 76 000 EUR.

Жилищните асоциации в Германия са били основните купувачи на недвижими имоти през изминалата година. Те са вложили над 6 млрд. EUR в сектора. Частните жилищни асоциации са инвестирали 2.1 млрд. EUR. 77% от сделките са сключени с представители на местното население, 9% са от Австрия и 5% от САЩ.

Частни инвеститори и други фондове са били сред най-активните продавачи на жилищни имоти. Техните продажби възлизат на 3.3 млрд. EUR. От тях 51% са били от Германия, 21% от САЩ и 9% от Швейцария.

През тази година повечето сделки в сектора ще бъдат не от придобиването на имоти, а поглъщането и сливането на инвестиционни компании, прогнозират анализаторите на Savills. Тук влиза и очакваното сливане на Deutsche Annington и Gagfah.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА