Last news in Fakti

4 Април, 2016 13:06 2 009 0

Инвеститорите избират Лисабон

  • инвестиции-
  • имоти-
  • лисабон

По данни на световни консултантски компании, Лисабон е сред водещите градове от цял свят за инвестиции в недвижими имоти. Стабилно високият процент доходност е отличен аргумент за чуждестранните фондове, решили да запазят и увеличат капиталите си.

Лондон и Берлин продължават да бъдат главни инвестиционни центрове по отношение на недвижимите имоти, но има и други места, към които участниците на пазара, се насочват. През 2016 г. Лисабон зае седмо място в списъка с любими градове на инвеститорите, решили да печелят от имоти.

„Португалската столица година след година заема все по-предни позиции и през 2016-а достигна най-високите инвестиционни показатели. Ръстът започна още през 2012 г., след като влезе в сила редакция в закона за наемане на градски имоти”, обясняват специалисти от местна агенция за недвижими имоти.

Промените стимулират жилищното строителство и реконструкцията на съществуващия сграден фонд. През първите години голяма част от капиталовложенията са се правили в луксозния сегмент, докато днес и апартаментите от средния ценови диапазон предизвикват интерес.

„Предприемачите с удоволствие инвестират в покупката на имоти в Лисабон, тъй като те носят висока доходност. В бизнес районите тя достига 5% на годишна база, което е добър процент за Европа. При някои проекти може да се очаква и по-висока рентабилност, ако правилно бъде избран обектът”, обясняват местни брокери.

Със 139% са нараснали инвестициите в недвижими имоти в Португалия през 2015 г. в сравнение с година по-рано. За 2015-а те са били 2 млрд. EUR. Близо 90% от ръста се дължи на активността на инвестиционните компании, най-вече на фондове от Китай, Малайзия, Сингапур, Бразилия, Ангола, САЩ, Великобритания и Холандия.

Сделките с търговски обекти (молове) заемат 39% от всички направени през миналата година вложения. Продадени са имоти на обща стойност 1.2 млрд. EUR.

На офис сегмента се падат 24% от направените през миналата година вложения. Те са били на стойност около 500 млн. EUR. Сред най-големите транзакции е продажбата на Западната кула в търговския център „Коломбо”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА