Last news in Fakti

13 Септември, 2016 14:16 1 932 0

Силен спад в цените на имотите в Чили

  • чили-
  • жилища-
  • цена

Интересът към придобиването на луксозни имоти в Чили остава висок, но жилищата в средния ценови сегмент все по-рядко намират купувачи. През последните години ръстът в икономиката се забавя. Сред причините е поевтиняването на медта, чийто приходи от продажба се явяват едно от главните пера в държавния бюджет.

Охлаждане има и на имотния пазар, което в голяма степен се дължи на въведените по строги изисквания при отпускане на жилищен заем през 2016 г. Максималният размер на кредита може да е 80% от стойността на имота, което също способства за липсата на движение в цените в сегмента на недвижимите имоти.

Хората все по-често наемат и все по-рядко купуват. За сравнение, през първите девет месеца на настоящата година продажбите са спаднали с 5% спрямо същия период на миналата година, а наемите са се увеличи с 30%.

В Сантяго продажбите на жилища в средния ценови сегмент са с 30%-40% по-малко спрямо 2015-а. Това обаче не се отнася за луксозния сегмент, където средната цена при жилищата е 2180 EUR/кв.м., а къщите в чилийското столица се търгуват срещу 1640 EUR/кв.м. При луксозните апартаменти стойността е 3000 EUR/кв.м.

Интересът на чужденците към Сантяго е минимален за разлика от винарните региони, където често имоти купуват бразилци, аржентинци и американци. Сделките с тях са около 80% от всички реализирани покупко-продажби. Основната група клиенти са пенсионери, провлечени от добрия климат, възможностите за почивка и наличието на развлечения и сравнително достъпните цени на имотите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА