3 Януари, 2017 14:27 1 297 0

Ръст и при цените, и при продажбите

  • латвия-
  • цени-
  • продажби-
  • жилища

На пазара на недвижими имоти в Латвия се отчита ръст както при продажбите, така и при цените. Ремонтиран апартамент може да се купи средно срещу 1000 EUR/кв.м.

Това, с което се характеризира латвийският имотен пазар е, че дъщерните фирми на търговските банки, които са имали в своя баланс жилища с необслужвани ипотечни заеми, вече са разпродадени. Това е и причината цените на жилищата да растат, наемните нива да се понижават и строителството да се активизира.

Със 17% повече сделки с жилищни имоти ще отчете пазара в Рига през 2016 г. в сравнение с 2015-а, отчитат местни брокери, които окачествяват пазара като стабилен.

Благодарение на увеличеното търсене на апартаменти в жилищни комплекси, цените там отчитат ръст. Ако преди средната офертна цена е била 500-600 EUR/кв.м., то към края на 2016 г. тя вече надвишава 700 EUR/кв.м. Това е увеличени от 6% за година. Апартаменти претърпели основен ремонт могат да се купят средно срещу 1000 EUR/кв.м.

С 43% се е увеличило търсенето сред местното население на жилища ново строителство. В същото време наемните нива отчита спад. Доходността е около 6% в отделните микрорайони на латвийската столица, а в централната градска част – 8%, като тук може да се достигне и до доходност от 10%-12%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА