Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 14:31 6 093 19

Преподреждане на всички имотни сегменти

  • велков-
  • нсни-
  • имоти-
  • прогнози
Преподреждане на всички имотни сегменти - 1
Иван Велков - председател на НСНИ

Ще е успех ако пазарът на недвижими имоти през 2012-а се задържи на нивата, постигнати през миналата година. Това мнение изказа Иван Велков, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” пред в-к „Строителство имоти”.

- Какво ще се случи с българската икономика и с пазара на недвижими имоти през 2012 г.?

- Никога икономиката на България и индустрията в различни отрасли не е била толкова зависима от процесите, които се случват в другата част на континента и света. Така че е много трудно да се предвидят предстоящите положителни и отрицателни събития през 2012 г. Според мен за всички ще е успех, ако задържат нивото на постиженията си и се опитат да повторят резултатите от 2011 г.

Първите няколко месеца на 2012 г. ще са много трудни и основополагащи за всички. Ако всеобщият песимизъм и проблемите, които идват от някои страни в Европа, продължават да доминират, международният капитал няма да бъде насочен към нас. Всичко ще бъде много по-трудно, по-скъпо и ще са необходими повече усилия. Чака ни много работа, за да задържим обемите.

Вероятно ще има преподреждане във всички сегменти на недвижимите имоти. Участниците ще стават все по-малко, ще има сливания и поглъщания. Убеден съм, че за да се преодолеят негативите, ще се търсят нови партньорства.

- Какви са основните моменти в законопроекта за брокерите, по който работите?

- Нормативът трябва да създаде регулаторен механизъм, който може да бъде и камара. Тя ще организира работата на брокера и съответно ще санкционира и изключва нелоялните от бранша. Това не означава, че ако плащаш членски внос, получаваш правото да си брокер. Напротив, става въпрос за периодична система, която да изисква от лицата, упражняващи тази професия, наличието на задължителен образователен, финансов и застрахователен лиценз, с който те да могат да гарантират качеството на услугата. Камарата може да се превърне и в един много сериозен медиатор. Арбитраж, който да решава казуси, да налага санкции и съответно да ги изплаща на ощетената страна.

Законопроектът е разработен в духа на европейските изисквания за защита правата на потребителите. Той няма за цел да регламентира търговските взаимоотношения, а да накара тези, които се наричат брокери на недвижими имоти, да докажат, че наистина са такива и притежават всички необходими знания, опит, отговорности и гаранции. В момента голяма част от хората, работещи на този пазар, го правят на пожелателен принцип. Без споразумения, договори за поръчка и гаранции. Крайно време е да започнем да унифицираме добрите практики чрез норматив. Положителен ефект ще има за абсолютно всички, защото законът ще добави гаранции и сигурност.

- Кога законопроектът ще влезе за одобрение в Народното събрание?

- Това зависи изцяло от графика на законодателя. Ние като текст и основни концептуални въпроси сме го подготвили. Предстоят поредица от срещи с различните комисии в парламента.

- Наскоро участвахте в семинар за проблемите в сферата на недвижимите имоти, които не се обсъждат в публичното пространство. Всъщност за какво не се говори?

- За това, че крайният клиент се отнася небрежно не само към личните си данни, собственото си време и права, но и към имота си. Като че ли българинът отделя много повече внимание да се грижи за автомобила си, отколкото за имота си. Некачественото обслужване често води до загуба на време, но понякога има много по-лоши последствия. Ето защо клиентът трябва да има повече права и възможности да получава повече.

В България липсва информация за добрите практики, като европейския стандарт, за услугите, предоставяни от брокера. С една по-добра информираност потребителят сам ще започне да изисква по-качествена услуга.

Защитата от имотни измами чрез застраховка също е едно от нещата, за които не се говори. Това е широко прилагана практика в цял свят, където обаче има едно друго отношение към собствеността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BG rabota

    6 1 Отговор
    У нас повечето т.нар. "брокери" са самоназначили се такива около бумът до 2008г. Брокер не е да те заведе някъде, да отключи, а ти да правиш оглед...!

    Отделно 99% от имотите са пълна нула-ваканционни! Никакъв уют, да го считаш като дом,"крепост"! Стаи по на 10м2, хол+трапезария+бокс в 15м2, общи части 25% и нагоре!

    Ако търсиш отделна светла кухня-само старо строителство! Затова никой не купува! Ако бяха хубави щяха чужденци да ги изкупят! А то конфекция на цени за бутик!
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Купувачи няма, а цените надути до небесата.
  • 3 Иракли Иракли

    2 1 Отговор
    Г-н ВЕЛКОВ,ти направо ни плашиш с този форум.Нито е да строим,
    нито да продаваме.Напиши нещо по надеждно,пък макар и да ни поизлъжеш малко и ние СОБСТВЕНИЦИТЕ да се позарадваме.........!!
  • 4 Гладен брокер

    4 2 Отговор
    И тоя дава съвети.Абе, пазаря ако не знаеш е свободен, и конкуренцията определя кой ще остане и кой не,а не измислените ви и крадливи камари.Ще ви плащам членски внос на шайка мошеници........и за какво?!!!!!!
  • 5 Naychos

    1 0 Отговор
    Напълно подкрепям г-н Велков, в крайна сметка вече е време да има поне обща рамка за това, какво е това брокер на недвижими имоти.
    И каква основна квалификация трябва да има, базови познания за недвижими имоти, а не като отидеш на оглед да не може да различи панел от ЕПК,
    но може би подобна стъпка за регулация първо трябва да бъде предложена за обсъждане, да се чуе мнението на професионалната гилдия, тъй като има много добри професионалисти, които полагат усилия да работят по определени стандарти и да предлагат нормална услуга.
  • 6 georgi

    1 2 Отговор
    За несведущите: Нормативна база и закон трябва да има, защото недвижимите имоти е единствената бизнес среда, която остана нерегламентирана. Чудно ми обаче, защо при положение, че най скъпата стока с която търгува човек е именно имота. Дотук сме на едно мнение с интервюирания.
    Не подкрепям:
    1/ НСНИ представлява не повече от 250 члена от над 20000 съществуващи. По никакъв начин това съотношение не може да определя чии интереси и как да защитава.
    2/ Преди да организира агенциите, да легализира посредническия комисион и възлагателния договор и тогава всичко останало. колкото и професионално да работи един брокер, ако строители и клиенти са решили да го прескочат проесионализма няма да му помогне. Наскоро го казаха 80% от клиентите предпочитат да си правят сделките сами и повярвайте, че причината за това не са калпавите брокери.
  • 7 Иракли Иракли

    1 1 Отговор
    Не се ли усетихте че думата търговец на недвижим имот е смешно!
    Който иска да си продава имота или да инвестира има достатъчно
    медии,вестиници и други.аз мисля че ЕДНА НОВА ПРОВЕСИЯ УРМРЯ!
    Който лапна,лапна!Българските имоти не са евтининНЯМА друго
    земно местенце,където да има кисело мляко,вълшебна минерална вода,домати които лекуват онкологични заболявания и лято през
    което да можеш да караш ски на МУСАЛА!ГАНЬО,..ГАНЬО................
  • 8 анти брокер

    4 0 Отговор
    Наскоро купих имот. Когато търсих ползвах брокер. Напълно излишно звено. Няколко пъти не предаде моите условия и цени към продавача. Вероятно брокера си имаше собствени интереси и цели, различни от моите. Това ме забави, и утежни целия процес. Всъщност беше добре че не бях обвързан с брокера по никакъв начин. Брокитата са навързани като свински черва. Не знаеш чии интереси защитават. Жалка картина. Тези хора не само че са гола вода, но и никаква работа не вършат. Моя съвет към всеки тръгнал да купува: "Не ползвайте брокери, търсете сами и за имота и документите ползвайте правна услуга от банката кредитор или адвокат"
  • 9 Валентин Кръстев

    1 0 Отговор
    pravilno , niama tursene a zenite v pleven (nai bednia grad v dunavska)
    ednakvi kato vuv pristani6tnite grad4eta do valencia (ispania) , ne e sme6no , jalkoe 4e niama koi da kontrolira spekolizyma. na goliama 4ast ot stroitelite , parite im za investirane doidoha ot 4ernata ikonomika i partiinite (kufar4eta ) , za tova niamat zor za prodavane i nai ve4e na niski zeni .
  • 10 Гладен брокер

    1 0 Отговор
    Каквато е камарата на строителите,такава ще е и тая.КРАДЛИВА,КОРУМПИРАНА и НЕНУЖНА.
    ВМЕСТО ДА СЕ ОБЛЕКЧАВА БИЗНЕСА, КАТО ТОЯ И ПОДМАЗВАЧИ КАТО НЯКОИ ОТ ПИШЕЩИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРАВЯТ НЕЩАТА ОЩЕ ПО-ДРУДНИ И ГАДНИ.
  • 11 Гладен брокер

    1 0 Отговор
    Можели да не крадете чужд ник-ове
  • 12 georgi

    0 0 Отговор
    За да не се заяждате, вземете се регистрирайте. След това тук можете да изберете уникален псевдоним.
  • 13 ТРОШАЧА

    3 0 Отговор
    ПРОДАЛ СЪМ И СЪМ КУПИЛ ДОСТАТЪЧНО АПАРТАМЕНТИ С ЦЕЛ ИНВЕСТИЦИЯ ! МОГА ДА КАЖА ЧЕ КАКТО ПРИ БРОКЕРИТЕ ТАКА И ПРИ АДВОКАТИТЕ ИМА ИЗМАМНИЦИ И НЕГРАМОТНИЦИ . АКО САМ НЕ ВНИМАВАШ И НЕ СЕ ИНФОРМИРАШ ПО ПОДРОБНО ПРИ ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ НЕ РАЗЧИТАЙ ЧУЖД ЧОВЕК ДА ЖАЛЕЕ ЗА ТВОИТЕ ПАРИ . В БЪЛГАРИЯ МНОГО ЛЕСНО МОЖЕШ ДА ПОПАДНЕШ НА ИЗМАМНИЦИ И ЛОШОТО Е ЧЕ ПОСЛЕ НЯМА КОЙ ДА ТИ ПОМОГНЕ . ИЛИ ЕВЕНТУАЛНО НЯКОЕ ДЕЛО ЩЕ СЕ ВЛАЧИ 10-15 ГОДИНИ С НЕЯСЕН КРАЙ . ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО МОМЦИ !!!
  • 14 Bossman

    1 0 Отговор
    Който работи коректно ще го търсят,който не работи ще си стои гладен.Един добър брокер спестява много от ценното време на клиента си.А че има клиенти,които гледат не само да ти загубят времето има.Те не са коректни не само към брокера а и към продавача/купувача или адвоката.Само знаят да се самоизтъкват колко са печени.А всъщност са гола вода.
  • 15 curious

    1 0 Отговор
    Прав е г-н Велков – „българинът отделя много повече внимание да се грижи за автомобила си, отколкото за имота си”, пък и е убеден, че от всичко разбира и няма кой да го свърши по-добре от него. И когато опита сам и шансът все пак му се усмихне, всичко е добре, но ако се издъни – винаги друг му е виновен.

    Абсурдно звучи твърдението на „Иракли Иракли”, че една нова професия е умряла. Напротив тя тепърва ще се развива и утвърждава – така, както е във всички уредени държави, които много преди нас са преминали през „пионерския плам” на всичко моженето. За да упражняваш професията „брокер на недвижими имоти” е необходимо да имаш не само определени знания, умения и квалификация, но и отговорности и задължения към потребителите на тази специфична услуга. И за това са необходими правила, конкретни изисквания и условия. От регулация се страхуват тези, които попаднаха случайно на пазара, но никак не случайно ще отпаднат от него.
  • 16 Оял се брокер

    1 0 Отговор
    Абе г-н Велков,какви глупости и празни приказки-заучени фрази ни разправяш?Като толкова искате да се сдружавате никой не ви пречи.Никой не е пречил и на баща ти да става комсомолец,но са го карали насила,точно както вие искате да набутате другите.Правете си каквото пожелаете и оставете останалите намира.Аман от самозвани организации,рекетьори,бюрокрация и какви ли не още идиотщини.Българина се задушава от куп изисквания,такси и какви ли не още грабежи.Вместо да се борите за отпадане на бюрокрацията,вие се чудите как да измамите другите и да останете вие на софрата.В крайна сметка Стоичков е прав като казва,че който си може,си може.
    Колега Гладен брокер @11,съвсем неумишлено съм написал ника за който смяташ,че е твой,и няма никакъв проблем повече да не го пиша,след като ти харесва и се индентифицираш с него.Бъди здрав.
  • 17 Правещ_сделки

    1 0 Отговор
    Направо глава ме заболя четейки изказванията тук.На потребел geogri му стискам ръка.Всички злословят а никой освен georgi не се сети да обърне внимание на клиентите продавачи и купувачи,колко лоялни са те.Некоректни има и при брокери и при клиенти.Но докато това не се регламентира както е в развитие страни подобни форуми ше има да си пишем "До кяри зян".Ако някой знае какво значи.Аз от началото на годината съм реализирал сделки за 14 500 лева.И то без да ползвам грам реклама.Е питам аз как при мен може а при други не.Ако си човек ще те търсят и ще работиш с човеци.Казах!!
  • 18 Правещ_сделки

    1 0 Отговор
    Като казах сделки имах предвид спечелена комисионна:)))
  • 19 тоня

    1 0 Отговор
    Айде пак тоя на линия