11 Февруари, 2019 20:56 3 718 9

ТОП 10 на най-скъпите за живот градове

  • градове-
  • живот-
  • цена

Изследвани са 309 града от 8 държави

ТОП 10 на най-скъпите за живот градове - 1
Снимка: Shutterstock

Докладът 15th Annual Demographia International Housing Affordability Survey показва градовете с най-висока цена на живот. Анализирани са 309 града от 8 държави – Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия, САЩ, Великобритания, както и Сингапур и Хонг Конг.

За съставянето на класацията са проучени цените на жилищата и средният доход на домакинство.

Ето и градовете, които влизат в ТОП 10:

10. Сан Франциско (САЩ) – 8.8

Градът е световен туристически център, известен със своите невероятни хълмове и съчетание между викторианска и съвременна архитектура. Там също е разположен биомедицински и биоизследователски център.

9. Оукланд (Нова Зеландия) – 9.0

Най-големият град в Нова Зеландия с население от 1.5 млн. души, което представлява 32% от населението на цялата държава. Голям Оукланд е най-голямата урбанизирана област на страната. Тя е главен икономически и финансов център. Икономиката на Оукланд се базира основно на услугите и търговията. Големи световни корпорации имат офиси там.

Най-скъпите офис площи се намират в централния финансов център на града, където са разположени офисите на редица финансови и търговски служби.

8. Тауранга (Нова Зеландия) – 9.1

Климатът и географското разположение допринасят в значителна степен за развитието на туризма и селското стопанство. Градът е сред най-популярните дестинации за лятна ваканция на новозеландците. Безбройните плантации на киви са допринесли регионът да си спечели прозвището „световна столица на кивито”. Разположеното в града пристанище е най-голямото в страната.

7. Лос Анжелис (САЩ) – 9.2

Разположен на брега на Тихия океан, градът е административен център и център на Голям Лос Анжелис – англомерация с население от 17 млн. души. Явява се един от големите културни, икономически, научни и образователни центрове.

6. Сан Хосе (САЩ) – 9.4

Третият по големи град в щата Калифорния след Лос Анжелис и Сан Диего и десети в САЩ. Редица световни корпорации са избрали именно там да разположат щаб квартирите си. Най-вече тези в сферата на технологиите, включително Cisco Systems, Adobe Systems, BEA Systems, eBay, KLA Tencor.

5. Санта Круз (САЩ) – 9.6

Известен е с това, че там се намира един от най-престижните американски университет – Калифорнийският университет на Санта Круз.

4. Мелбърн (Австралия) – 9.7

Вторият по големина град в Австралия с население от 4 млн. души. Смята се за един от най-големите търговски, промишлени и културни центрове на страната.

3. Сидни (Австралия) – 11.7

Най-големият и най-стар град в Австралия с население над 5 млн. души. Известен с колоритната сграда, в която е разположена операта и плажовете си. Много от жилищните сгради са обградени от националния парк на Сидни. Бреговата линия е много изрязана и изобилства от многочислени заливи, острови и плажове.

2. Ванкувър (Канада) – 12.6

Най-големият град в Британска Колумбия и третият по големина в Канада. Един от най-големите промишлени центрове на страната. Градът разполага с най-голямото пристанище в Канада и е сред най-големите промишлени центрове. Търговският оборот на пристанището надхвърля 75 млрд. канадски долара на година. Дейността му прибавя 10.5 млрд. канадски долара към БВП на страната и 22 млрд. канадски долара под формата на икономически резултати.

През последните години градът се превръща във все по-важен център за разработки за програмна сигурност, биотехнологии, а също така динамично се развива и киноиндустрията.

1. Хонг Конг (Китай) – 20.9

Икономиката на територията е основана на базата на свободен пазар, ниско данъчно облагане и ненамеса на държавата в икономиката. Явява се офшорна територия. Акцизи има само на четири вида стоки, независимо дали са внос или местно производство. Хонг Конг е важен световен финансов и търговски център, а нивото на концентрацията на щаб квартирите на най-големите компании е най-висок в Азиатско-тихоокеанския регион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    6 9 Отговор
    А, масква не фигурира изобщо.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Ироничен

    7 1 Отговор
    Зависи какво е условието на задачката.
    Тука се взема отношението на цената на жилищата и средния дохход на домакинство. Наскоро четох друга класация, която отчиташе всички разходи без приходите. Пет от градовете бяха швейцарски.
  • 3 Жидомасов Гроб

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Guðmundsson":

    Да, и аз забелязах, че София я няма... Като пълен безродник, който сравнява столицата си с тайно самочувствие, но пък напълно удобен за жидомасонските планове да ни унижат все едно нямаме място в елита!
  • 4 България е виновна за всичко

    25 2 Отговор
    Отново смехотворна пропаганда за безмислена емиграция. Хонг Конг е най-гадното място в целия свят - затвор от 12 кв.м жилищна площ на човек, без никаква зеленина. Има даже цяла сграда-гето. Какви офшорки бе, да не са простите читатели Порошенко и Рокфелер, че да си правят офшорки. Ето ви класация:

    1. Разлог - това е центърът на света
    2. Свищов - нищо по хубаво от това да си копаш лозето през юли и след това да се топнеш в Дунава
    3. Чипровци - ехеее, сега да ви разправям
    4. Радомир - най-качественото пиене е там
    5. Балчик - най-голяма концентрация на голфигрища на глава от населението
    6. Елена - най-хубавото кисело мляко го правят бабите там, а сливовата е върхът
    7. Килифарево - суджуци, филета, кабапи... това е мястото
    8. Алфатар - трябва да има нещо и в полето
    9. Девин - можеш да си вееш шалварите на воля и след това да покажеш бедър на басейна
    10. Банкя - интеграционият център на Западните Балкани

    Коментиран от #5, #9

  • 5 БОБИ КОЧА

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "България е виновна за всичко":

    Имаш ++++++++ха ха ха!
  • 6 Шопар али

    8 0 Отговор
    Където няма бакър за крадене там е най скъпо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хрис

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "България е виновна за всичко":

    Пич, от памти века хората тачат: ЕССС -Еленски бут, созополски паламуд, смядовска луканка и сунгуларски мискет! Ха наздраве, макар че е малко раничко!