ФАКТИ.БГ

Цената на тези имоти спадна с близо 200 лв/дка

Причината за поевтиняване на земеделската земя е сушата

Публикувана: 17 Ноември, 2020 08:11
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11387
Цената на тези имоти спадна с близо 200 лв/дка
Снимка: М. Богданова (С)
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Сушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената на земеделската земя в Добруджа, която е най-скъпата земя в страната. Според брокери, цената на декар земя е паднала с около 100-200 лева. Статистиката показва, че през 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93,8 на сто по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община.

Цената тази есен падна със 100-200 лева за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лева за декар преди месеци, вече върви по 2300-2500 лева. Сделки обаче няма, твърдят брокери.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

в момента няма търсене на земя

„Предстоят разплащания на арендаторите и за тях това е приоритет. Предлагането превишава търсенето и е логично цената да падне, въпреки че цената на земята в Добруджа, която е обикновено 4-а и 5-а категория, преди няколко години бе изкуствено надута“, коментира Жекова, цитиран от в-к "Монитор".

Диапазонът на цените на нивите в цялата област Добрич се движат от порядъка на 1500 – 2900 лева, което отново прави земята в Добруджа най-скъпа в страната. Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още през 2021 година, прогнозират брокери.

„Рентите се раздават от средата на ноември и през декември. Някои от колегите вече са започнали да ги раздават. В крайморските общини и в Генерал Тошево са стартирали от 30 лева на декар. Доколкото знам, край Добрич дават по 40 лева, на места има и по 50 лева, на база приходите. Рентата трябва да е производна на добива от единица площ. За голямо съжаление

рентите ескалираха страшно много преди няколко години

и то неоснователно. Това е по-скоро надиграване между земеделски производители. Рентата би трябвало да е 30% от произведеното и така е разписано в повечето договори. Но в последните 3-4 години навлезе практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията“, коментира Радостина Жекова.

Според собственици на земи, голяма част от тях имат подписани договори за рента 30 процента от произведената продукция, изразена в парична стойност, но не по-малко от 15 лева на декар.

За справка, средната рента в България е 49 лева на декар. В област Добрич собствениците получават средно по 89 лева на декар. Според Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в това няма никаква икономическа логика.

„Преди няколко години започна бясно наддаване – от една страна, арендаторите искаха да обработват повече декари земя, от друга страна пък бяха земеделските кооперации, които не плащаха данък печалба и дивиденти, а ги включваха към рентите. Така в Добричко се стигна до високи ренти. Чистата печалба на производителя от един декар пшеница, да речем, е 10 -15 -16 лв. Разходът му е 100 лева, плюс рентата, която е от порядъка на 80- 90-100 лева. Това е при една нормална година.

При лоша година производителят е или 0:0, или е на минус

Тази година определено ще има проблем с рентите. За мен тази година ще е повратна по отношение на рентите. Фермерите имат да се разплащат за семена и препарати, ние непрекъснато сме в кампании. Там, където има подписани договори за твърди ренти, може да има и съдебни дела. Като няма пари, няма и откъде да се плащат ренти“, коментира Костадинов.

Ситуацията е изключително трудна, казва още Радостина Жекова. Фермерите ще изплатят ренти под страх от съдебни дела. Друг е въпросът откъде ще намерят пари. Банките твърдо са се дръпнали от сектор земеделие, след като преди се дръпнаха от сектор туризъм. Много ще е трудно на тези, които нямат остатък от предишни печалби.

В Балчик собствениците взимат най-много

През миналата година в област Добрич бе отчетен ръст от 4,6 % на рентата за един декар наета или арендувана земя, като цената достигна средно 91 лева, почти двойно по-висока от средната за страната. Най-висока беше рентата в община Балчик, където на собствениците на земя се плащаше средно по 102 лева рента. 93 лева беше в община Добричка, по 92 лева – в Шабла и Добрич. Най-ниска бе в Крушари – 81 лева.

За 13 години средната рента в Добруджа е нараснала 4 пъти – от 25 лева през 2006 г. до 100 лева през последните години. В един период от време конкуренцията за наемане на земя между фермерите беше доминиращият фактор и тогава рентите растяха. При това, неоправдано бързо и неоправдано високо. Имаше периоди, които при ръст в производството от 30 процента, арендното плащане скочи с почти 100 процента. Това беше в резултат на конкуренция, очакван ръст на доходите и т. н.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЙ Х@Й
1 Отговор
Значи утре, ако завали дъжд , цената ще се вдигне !

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +45

Темида
2 Отговор
Няма Арендатор без Майбах, или поне S 63, или новата G класа и една-две любовници които са им секретарки. Хайде не ги оплаквайте. Боко ви раздава пари, вие му се отплащате и така. Що не съм чула арендатор, да отиде да си търси работа в чужбина.

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +73

един от многото
3 Отговор
И при най лошата година на ариендаторите след като изплатят ренти и си прихванат разходите , печалбата им е най малко 50 лв. от декар , без субсидиите. А когато си купуват от модерните трактори и комбайни им дават по един Форд Рейнджър да си бръмчат из полетата също като Боко шофьорчето.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +52

От мошеник
4 Отговор
нагоре , варабар с крадливата министЕрка !

Оценка:
-0 +23

ценности
5 Отговор
Видяха , че всички плачат и защо и те да не се наредят в сълзолеярната , ако не им пуснат нищо , току виж оправдали намалените ренти.

Оценка:
-1 +38

скептик
6 Отговор

До коментар #2 от "Темида":


И самолети да си купят , като интелект и образование са по назад и от полицаите.

Оценка:
-0 +35

Панов
7 Отговор
Рентите в Европа са колкото е субсидията на декар.У нас субсидията е 30 лв,рентите са около тази сума.В добруджа,пазара е малко изкривен.
Относно сушата в Добруджа,там се редуват 7,8 години по влажни със 7,8 по сухи.

Оценка:
-9 +9

Не съм видял
8 Отговор
Земеделец да се откаже и да си потърси работа. Уж все реват, а никой не се отказва

Оценка:
-0 +34

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
9 Отговор
Евросъюза Субсидира единица обработваема площ и рентите трябва да са над 50лв на декар,като минимум!Ако бяха зле нямаше да изкупуват земя и да карат Майбах.....земевладелците !

Оценка:
-1 +28

Ренти
10 Отговор
130 лв е в Балчик декара е 3000 -3700 лв

Оценка:
-4 +15

Ирена
11 Отговор
Пълни глупости е тази статия. Земеделците в Добруджа толкова са се нагушили с пари, че и 100 кв.м. да има свободни на 5000 лв. ще ги купят веднага.

Оценка:
-2 +32

безпартиен
12 Отговор
Колко декара държавна или общинска земеделска земя е дадена без заплащане на безимотни цигани в селата???Това става преди 13 години като условието е да не я продават 10 години!!!Земята е продадена веднага на цени по 250-300 лева с пълномощни за разпореждане след изтичане на срока от 10 години!Та колко декара заминаха при правилните хора и циганите по селата отново са безимотни???Това си е чиста приватизация на държавни земи!Колко декара???

Оценка:
-0 +29

Кой68
13 Отговор
Стига с глупави оправдания...Няма желаещи,няма кой да обработва земята.Всеки го удря на търговия че е по- леко и лесно.Изгониха хората от земята и селата,а сега си търсят оправдания.

Оценка:
-4 +7

Марс
14 Отговор

До коментар #3 от "един от многото":


Субсидиите им покриват всички разходи!!!
Толкова лоша година,че от камиони с жито за износ във Варна ставаха огромни задръствания!!!
Накараха хората да подпишат дългосрочни договори и сега ги лъжат с дребни суми.Договор за земя под рента трябва да се подписва всяка година.Иначе лъжат и крадат!!!

Оценка:
-2 +23

Боклуци
15 Отговор
"Чистата печалба на производителя от един декар пшеница, да речем, е 10 -15 -16 лв. Разходът му е 100 лева, плюс рентата, която е от порядъка на 80- 90-100 лева. Това е при една нормална година." Демек негово величество арендаторът прави по 200лв харчлък от собствения си джоб, а насреща взима само 15лв. Хвала вам арендатори

Оценка:
-2 +14

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Luvche pcv
17 Отговор
2000 лв декара за неарендована в Плевенско, 65-70лв рентата.

Оценка:
-1 +3

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
ДЕДО ВИ КРАЧУН
20 Отговор
ОПРЕДЕЛЕНО ПЛАТЕНА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ, ЗА ДА ВИ СМЪКНАТ ЦЕНАТА АКО ПРОДАВАТЕ НА ЗОР ЗЕМЯ. НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ И НАСТОЯВАЙТЕ ЗА ПО-ВИСОКА ЦЕНА.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери