Last news in Fakti

29 Декември, 2020 09:21 2 854 5

Екс президент на държава с незаконни имоти

  • йемен-
  • али абдал салех-
  • франция-
  • имоти-
  • пране на пари

Али Алдал Салех е купил атрактивни имоти на Шанз Елизе и в района на Триумфалната арка

Екс президент на държава с незаконни имоти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По информация на вестник Liberation, семейството на бившия президент на Йемен е придобило от 2005 г. досега няколко жилища на Шанз Елизе и в района на Триумфалната арка на стойност няколко милиона евро.

Френското правосъдие води предварително разследване с възможността от незаконно придобиване на собственост в страната от семейството на бившия президент на Йемен Али Абдал Салех. Той е заемал поста президент на Северен Йемен в периода 1978-1990 г. А след обединението на Йеменската Арабска република (Северен Йемен) и Народната демократическа република на Йемен (Южен Йемен) става председател на Президентския съвет на единен Йемен (1990-1994 г.), след което и президент на страната - от 1994 г. до 2012 г.

Разследването на френските власти е по подозрение за пране на пари получени чрез кражба на държавни средства. Придобитите имоти е станало чрез специално създадени компании, в ръководството на които е най-големия син на бившия президент – Ахмед Али Абдулла Салех. Чрез специална сметка от Йемен са били изнесени 30 млн. EUR.

През 2015 г. банкови сметки на името на най-големия син на Салех са блокирани по решение на Съвета за сигурност на ООН и Министерството на финансите на САЩ. Предварителното разследване на френската прокуратура започва през 2019 г., след като швейцарските власти търсят съдействие от френските си колеги. Те са забелязали преводи на големи суми от Женева в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАРСЕЛОНА

    19 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ И НАШ БОЙКО СЯКАШ ЕДНА МАЙКА ГИ Е РАЖДАЛА

    Коментиран от #4

  • 2 А наш къртун от Банкя

    13 0 Отговор
    Кога🤣🤣🤣🤣💶💶💶💶👍🏻
  • 3 СЕЛЯНИН

    14 0 Отговор
    Смешни суми за нашия Вожд! Ако от 1978 г. до 2012 г. един политик е откраднал 30 милиона, то трябва статуя в центъра да му се издигне))
  • 4 СТАЛИН

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "БАРСЕЛОНА":

    На крив Х..Й космосът му пречи, а на вас олетата все Бойко ви е крив.......
  • 5 трой унция

    4 0 Отговор
    Ами нещо за къща в Барселона , за шкафове с евро и злато ! ?