Last news in Fakti

24 Април, 2021 09:21 26 213 47

В най-печално известния квартал на Германия

  • германия-
  • квартал-
  • живот-
  • сгради-
  • чужденци

С българското семейство опитът ни е много добър

Хиляди новозаселили се хора от България и Румъния в германския град Дуисбург - за тях и за проблемите, свързани с тях, вече от години пишат германските медии. Често пъти става дума за многодетни семейства, които в общия случай имат трудности както с немския език, така и в комуникацията с властите. Те понякога са принудени да плащат непомерно високи наеми за запуснати сгради, където ги настаняват сребролюбиви посредници и наемодатели. В същото време обаче хигиенните и културни навици на новозаселилите се нерядко водят до конфликти със съседите, до разправии с полицията и до нарастващо социално напрежение. За сенчестите, но и за светлите страни на съжителството с тях пишат тези дни германските издания „Райнише Пост“ и „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“.

"Искат тези хора да станат като нас. Но различната култура не е недостатък."

Ако пуснете в интернет търсачка името на дуисбургския квартал Марксло, най-печално известния градски квартал в Германия, веднага ще се натъкнете на новини за престъпни кланове, за заринати от смет запуснати сгради, за улици, по които едва ли не трябва да се движите с бронежилетка, пише „Райнише Пост“. Но Марксло не е само това, добавя вестникът и разказва за един от хората, които помагат на новозаселилите се. 32-годишният поет и социален работник Малте Кюперс в продължение на няколко години полагал грижи за децата в едно основно училище. Цели 90% от тези деца имат чуждестранни корени, като повече от половината не знаят немски при постъпване в училището. Независимо от всичко Малте Кюперс не изгубил кураж и продължил да работи с децата. Пред вестника той разказва за свой училищен проект, посветен на родината: учениците трябвало да разкажат какво означава тази дума за тях и коя е тяхната родина. „Някои от тях изобщо не разбраха въпроса“, казва Кюперс. Измежду всички отговори най-силно впечатление му направил един повтарящ се. Той не гласял нито „Турция“ или „България“, нито „Румъния“ или „Сирия“. Много от учениците казали просто: Моята родина - това е Марксло.

Вестникът припомня статистически данни от 2017 година, според които две трети от живеещите в квартала са с чуждестранен произход, 17% от жителите са безработни, а само двама от всеки десет ученика успяват да стигнат до гимназията. Марксло се е превърнал в стигма, а някои медии търсят тук само сензацията, без да виждат лъча светлина. Например инициативата „Кръгла маса Марксло“, в чиито рамки деца, младежи и възрастни се събират в кварталния клуб, за да разговарят, да изпълняват музика, да спортуват заедно на открито. В клуба се предлагат курсове по рисуване и готвене, инициаторите му дори издават собствено малко вестниче. Организаторът на всичко това, германецът Томас Милке, е оптимист. Той смята, че е възможно неговият квартал постепенно да придобие по-добър имидж. На същото мнение е и Малте Кюперс, който добавя нещо много важно: тревожи го фактът, че мнозина от кореняците в квартала разбират неправилно въпроса за интеграцията. „Очакват, че тези хора ще станат същите като нас. А това е грешка. Различната култура не е недостатък“, казва той.

Още един германски вестник, „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“ (ВАЦ), публикува статия за сходни светлини и сенки в друг квартал на Дуисбург - Хохфелд. Репортерите на вестника са разговаряли с трима собственици на недвижими имоти в квартала, които искат да подобрят живота тук и затова се опитват да помагат на хората от България и Румъния, заселили се там. Сградите, в които тримата пускат наематели, са чисти и добре поддържани, а наемите - умерени. Един от собствениците, Дирк Хекман, разказва: „Ние изразходвахме много средства, за да санираме двете си жилищни сгради и сега ги даваме под наем на справедливи цени. За нас е съвършено неприемливо, че някои „инвеститори“ се опитват на гърба на наемателите да извличат максимална печалба“.

"Важното е да намериш правилния подход"

Хекман предполага още, че зад честите проверки за противопожарната сигурност на сградите може би се крие недопустимото намерение от квартала да бъдат прогонени определени семейства от определени етноси. На въпрос на репортерите от ВАЦ за опита му с наематели от България и Румъния, Хекман споделя: „Различно е. В един случай ние самите трябваше да се разделим с едно семейство, защото наемателите не спазваха правилата. С българското семейство обаче опитът ни е много добър. Жена ми е учителка и в Гугъл си преведе няколко указания към наемателите, които им написа на техния език на отделни картончета - например как функционира сметоразделянето“.

Към това съпругата му Дагмар Домайер добавя: “Разбира се, в началото наемателите бяха доста стеснителни. Важното е да намериш правилния подход. Ние им помагаме, когато трябва да пишат писма до службите или пък когато не разбират какво иска общината от тях. И винаги се грижим нашите сгради да имат спретнат вид“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Даката

    112 5 Отговор
    Германия въобще не е тази която беше.Лекарите и мед сестрите им бягат защото заплащането е два пъти по ниско от Англия Швейцария Скандинавия и три пъти от САЩ и Канада.Плюс това,не искат да обслужват новите германци и се гнусят от тях.За това търсят медицински кадри от изтока.

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Johansson

    95 50 Отговор
    Всички знаем, че вчужбина ходут вай-гнусната утайка, мангаsapu. Електората на учиндолския бок-лук.

    Коментиран от #33, #37, #38, #46

  • 4 Ю.кортес

    90 5 Отговор
    Често пъти са ми казвали,,знаеш ли,че в германия има жилища по евтини от София,,...питал съм ги,а ти знаеш ли в какви квартали са тези жилища.

    Коментиран от #6

  • 5 VVVVVVVVV

    156 6 Отговор
    Циганите са си цигани. До 90-те при нас работеха и имаше ред, но тоягата стоеше винаги готово.
  • 6 Бачо Киро

    124 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ю.кортес":

    Не си прав. Има доста евтини къщи около Харц примерно, селцата са населени почти само от немци.
    Колкото до тея от статията, "хора" от България е доста подвеждащо. Всички знаем кои примати заминаха с бусове за Дуисбург....

    Коментиран от #9

  • 7 Всъщност

    108 2 Отговор
    Едва ли ще сбъркаме ако предположим, че основната част от жителите на тоя квартал са тъмнозелени "българи и румънци", както и турчуля! Да, Германия не е това което беше и ще става още по-голяма кочина!
  • 8 Чочо

    66 8 Отговор

    До коментар #2 от "Даката":

    Мед сестра започва с 1240 бруто,полицай с 1520.Нашите си мислят фантазии.Куриер в спедиторска фирма има норматив 45 пратки на ден,това са 45 адреса,по 16 минути за разнасяне.Да се скъсаш,не можеш за 8 часа.Чисто 1500.След година си амортизиран,работят,напускат,където и да идат е греда.

    Коментиран от #16, #27

  • 9 Ю.кортес

    39 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Съгласен съм.Има по села и малки затънтени градове.....Обаче,какво ще правиш там,какво ще работиш,с какви хора ще се събираш,каква ще е социалната ти среда....освен да гледаш старци.У нас също има.На 40 км от Пловдив по 10000 лева.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Стас

    78 6 Отговор
    Благодарение на бабето Меркел е това превъплащение на Германия.
  • 11 Пламен

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Даката":

    Медицинска сестра,средна заплата сащ 78000 долара годишно,мед сестра германия 23000 евро годишно.

    Коментиран от #26, #28

  • 12 Пацо

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ю.кортес":

    В източната част,след полската граница има изоставени къщи,подарък,10000 евро,обаче е пустош.От полска страна е по скъпо.Преди години,поляци купуваха германски къщи,после ги изоставиха защото няма какво да правят там.
  • 13 Бачо Киро

    65 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ю.кортес":

    Ми един от приятелите ми си взе двуетажна къща за 50 евра, кара градски автобус и хич не му е зле. Около него поля, сърни и планината Харц. За какъв ти е да се събираш постоянно с други? Много хора ценят спокойствието и тишината. Естествено, всеки за себе си решава какво му харесва.

    Коментиран от #14, #42

  • 14 Ю.кортес

    50 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Така е,всеки си решава.Лично при нас,предпочетохме добри училища за децата.Няма как да ги намериш в глуха провинция.Нивото на образование е катастрофално.Техния 5 клас се сравнява с нашия 2ри.

    Коментиран от #24

  • 15 А бе

    74 3 Отговор
    Айде сичкото сиганин в Германия да си отдъхнем от тях.

    Коментиран от #34

  • 16 Пламен

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "Чочо":

    В строителството можеш да докараш по 2000 чисто,обаче трябва да научиш и турски.Работи се при подизпълнители,обикновено турски предприемачи.Минават те по най ниската тарифа.
  • 17 Omega

    33 13 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е НАЙ СТАРИЯ И ДЪЛБОК КЕНЕФ НА ПЛАНЕТАТА !!!

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варненец

    62 2 Отговор
    Бях 3 месеца в Немско - Берлин, Франкфурт, Хамбург, Бремен, Вилхелмсхафен. Който е бил там, ще ме разбере - вече няма Германия. Има ФАЩ-робство, неолиберален фашизъм срещу нормалните германци. Арабизирана и африканизирана държава, + нашите "роми". Германките се страхуват след 19,00 лятото да останат на Александерплатцт. Или пред гарата в Бремен. Иначе, който работи, печели добре, много добре. Но - докога?
  • 20 Рошко

    16 3 Отговор
    Тази статия я четох и преди 3 години
  • 21 Локдаун

    13 8 Отговор
    Дойче веле с поредната партенка. Чиба агитатори мръсни
  • 22 stan4o

    41 3 Отговор
    Ако нещата в България се получаваха, нямаше българите да бъдат гастарбайтери. Най-много ни пречи тук и в чужбина простотията. Тя се предава по наследство при управляващите.
  • 23 Митко Щерев

    25 4 Отговор
    Средната заплата за чужденци се движи от 1240 - 1780евро.в почти цяла Германия. Чисти нето. Ако не пиеш алкохол и не пушиш може да си спестиш някое евро.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    56 4 Отговор

    До коментар #23 от "Митко Щерев":

    Няма заплати за чужденци! Зависи от теб лично как ще се се развиеш. Научи си работата и езика и можеш и директор да им станеш. Нагледах се на мързеливи българи дето идват силни вилни, ще учат, ще работят и години наред две думи на кръст не могат да обелят. Как искаш да се развиеш без да можеш да кажеш нещо правилно или да разбереш колегите си....
    Темата е дълга. На мързеливите и некадърните Германия им е виновна, ГЕРМАНИЯ ПОНЕ ИМАШ ШАНС!
  • 26 Лудогорец 9

    17 11 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    това някъде си го сънувал или ?Аз съм работник в завод и взимам 2500-2700 чисто на месец !

    Коментиран от #30, #39

  • 27 Eee да

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Чочо":

    По добре като теб да ровят по кофите за филия хляб и да плюят колко зле живеят
  • 28 Ти си луд

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Мед сестра с ниво немски б2 взема 25 евро бруто на час, чисто 22-20 по 8 часа пет раб дни смятай. А не като теб за 300 лв ама е по лесно да плюеш
  • 29 Димо

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Omega":

    Абсолютно си прав. Ходил съм в най малко 50 държави на 4 континента. На по гадно място не съм бил. Чувствам се супер кофти там
  • 30 Взимаш

    23 5 Отговор

    До коментар #26 от "Лудогорец 9":

    Дренки. Много лъжете това гастарбайтерите ей. Това ти е заплатата бруто. След немските данъци осигуровки и прочие ти остават макс 1800. А след наема още по малко.
  • 31 Космодрума Байконур

    13 3 Отговор
    Да вземат и останалите българцингчета.
  • 32 ВеРНО

    25 2 Отговор
    сме номер 1 по ,,професори,, и ,,разбирачи,, по всичкология на глава от населението в света......
    този колко взимал чисто,другия кво плащал за наем,третия третия кво спестявал.....и бла бла..бла......да ви са и отворковците...то затова сме на този хал,щото ганьо е ,,спец,, във всичко и от всичко ,,разбира,, само това дето трябва да върши ,не го прави както трябва....
    А истината е,че успяха тия които излязоха преди 15-20 години...
    Сега каквото и да се пънете,напълни се с разна паплач,откъде ли не и стана много трудно навсякъде,без знание на чужд език и без квалификация,направо си е кофти....Но пак е по- добре отколкото у бегето...
  • 33 Поне осми клас да беше завършил!

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Johansson":

    Няма лошо да си патриот,но не бъди поне селски ИДИОТ! СлаФчо е избран с гласовете на туземците, от туземните чалгатеки..
  • 34 Кольо

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "А бе":

    Не се лъжи. Само след десетина години ще се завърнат по родните места Европейски пенционери с тамошните пенции изработени за 4 часа труд . Те ще са в пъти по-големи оот 40 години труд и в повечето договори на минимална заплата. Т.е. минимална пенсия . Като си дойдат ония с 10 годишните лимузини с оранжеви джанти по родните села,махали и малки градчета ще разберете какво е новобогаташ римлянин. Дано да изпукат там иначе жална ни майка. Благодарете на тези които измислиха плановете за развъждането им за сметка всички други с цел гласуване от човекоподобно с генно обремененост от вътрешно видово кръстосване . Еднакви физиономии ,мутри ,стойка на тялото и липса на човешки качества освен първосигналните. Лъжа , кражба ,измама ,грабеж ,разрушение ,алкохолизъм и любов към общото и социалните придобивки начужд гръб. Тънък нюх към келепира . Това са описаните в статията и товваа което ни очаква ако не се вземат в ръце апартейд подобните алчни политици. Тези които тук работят и плащат данъци да му мислят . Много сме зле между двете касти докато ни унищожат съвсем.

    Коментиран от #45

  • 35 Обикновен

    17 3 Отговор
    Истината е, че и в България, и в Германия има високи заплати, но трябва да можеш да правиш нещо, и то добре да го правиш. Ако си учил цял живот и си завършил пет магистратури, дето нищо няма да ти помогнат, ще стоиш и ще гледаш кат теле, същото е и за тия, дето нищо не са завършили и отиват там да си търсят късмета, ама ги мързи яко. В нашата фирма се търси началник транспорт за 2000 лв на месец, спедитор за 3000 на месец, помощник управител за 4000 лв на месец, ама от години не могат да се намерят хора, щото идват само тъпани със самочувствие, мързеливи и без способности.

    Коментиран от #36

  • 36 ПРАВ СИ БРАТО

    12 3 Отговор

    До коментар #35 от "Обикновен":

    Щото Ганьо (българина) е муха със самочувствие на аероплан....
    Само голямо его и самочувствие БЕЗ ПОКРИТИЕ...
    Идват някакви пишлемета да започват работа,с големите претенции,стартова заплата от 2 бона и нагоре,правят се на големи ,,разбирачи,,ма грам от нищо не разбират,само плямпат....
  • 37 Поп

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Johansson":

    Не намесвай тук Слави Трифонов тук няма нищо общо Слави държавата се ръководи от гърбове че от 10 години затова въобще не се опитвай да намесваш Слави Трифонов в този проблем проблемът е на държавата България защото изостави целият български народ в мизерия не само циганите въобще целият български народ мизерства цели 30 години запада по иска да разруши социализма сега да си бере грижата за това след като по време на социализма всеки имаше работа и се грижеше за себе си нямаше просяци нямаше наркомани нищо нито рекетьори нямаше бедни хора сега всичко е точно обратната много бедни и една купчина богати хора които ограбват българския народ командваха я другите партии които се намират в народното събрание без има такъв народ не съм привърженик на Слави Трифонов но това не е честно да обвиняваш някой друг за проблемите които други са го направили
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лея 13

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Лудогорец 9":

    Еее ще ти бием табани,де.Много лъжеш и не разбирам защо.Няма шанс да вземаш такава заплата работейки в немски завод.Освен ако не си бригадир или някакъв шеф на отдел.Това в най добрия случай ти е заплатата бруто.След удръжките ти остават 1400-1500 € макс.Защо се изхвърляш и мяташ в заблуждение народа не знам.
  • 40 Георги Симеонов

    19 5 Отговор
    Нещата с българите в Маркслох са преувеличени. Истината е че немците и немските медий като тези тук не харесват чужденците и отдавна са забравили що е толерантност и приемане на различните. Виж с мюсулманстеото и тия дето ходят в Германия с фередже та и с потури и чалми проблем няма. О, да! Маркслох е съседен квартал до моя и често го посещавам. Съвсем нормален квартал. Даже магазините които има там, никаде другаде ги няма. Какви боклуци? Никъде не съм видял. Правят снимки на някое място където е имало защото собственика на сградата е някой алчен турчин който гледа само да взема парите а не си гледа задълженията. Може би Маркслох е малко по особен квартал но не заради българите а защото е изключително населен с араби и турци. Тук е и най голямата джамия в Европа. Тези хора създават повече проблеми, отколкото българите, но те са по приети и им се помага.
    Българите идват и търсят работа която често им се отказва. Немския език не е лесен.Един от най трудните. Аз говоря четири езика, но немския е най трудния. Където и да ги вземат българите, те най много и най съвестно работят. Турците кръшкат и прехвърлят товара почти винаги на българите. Немците помагат на бежанците но на българите не. Българите им вадят очите. А не правителствените организации които уж помагат се преструват че помагат. Просто си създават работа за да лапат. Бил съм на практика в такива организации и проекти и знам. Е вярно е че всяко стадо си има черни овце, но при другите стада има повеч

    Коментиран от #44

  • 41 @@@@

    3 0 Отговор
    Българи силно казано 🤣🤣🤣🤣
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Посмали, ман.го!

    1 0 Отговор
    Ама какво е взел от къщата - мазето, тавана или обора на кравата
  • 44 Аман от соросоиди

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Георги Симеонов":

    Какво ги оправдаваш бе Кънев? Когато Сорос спре да плаща, ще запееш друга песен
  • 45 Манг.ал, политик; манг.ал, политик...

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Кольо":

    Като почнеш от Гей Станишев та свършиш с Боко Кратуната, всички съвсем целенасочено ги размножаваха
  • 46 Бойс2Мен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Johansson":

    Изобщо не можеш да си представиш колко си прав.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.