5 Юли, 2021 11:39 9 650 14

Цените летят с невиждана скорост

  • knight frank-
  • жилища-
  • цени-
  • свят-
  • данни

Жилищата поскъпват с бързи темпове

Цените летят с невиждана скорост - 1
Снимка: Shutterstock

В 56 държави по света цените на жилищата продължават да растат, сочи глобалният индекс на консултантската компания Knight Frank. Общото поскъпване на апартаментите от март 2020 г. до март 2021 г. е 7.3%.

Първото място в класацията е за Турция. Жилищата в южната ни съседка са поскъпнали с 32% за разглеждания период. Второто място е за Нова Зеландия – 22%, а трета е Словакия, където увеличението е 16%.

Бързият темп на поскъпване, който в много от държавите е изкуствено стимулиран с цел по-бързото възстановяване на икономиката след пандемията, може да доведе до образуването на имотен балон, предупреждават анализатори. Редица страни вече приеха мерки за охлаждане на пазара. Така например, Нова Зеландия премахна данъчните облекчения за инвеститори в недвижими имоти, което трябва да забави темпът на поскъпване на жилищата. Китай също прие мерки за ограничаване на ръста на цените, като използва редица лостове за ограничаване на строителите и намаляване на банковото кредитиране.

Мерките, предприети от правителствата в съчетание с проблемите, причинени от пандемията с коронавируса, могат да се излеят като студен душ върху пазара на недвижими имоти, допълват от Knight Frank. „През текущата година приключват редица стимулиращи мерки, дадени от правителствата. Това вероятно ще отслаби покупателната активност. Освен това заплахата от поява на нови щамове на коронавируса и забавяне темповете на ваксинация може да окаже допълнителен натиск върху темповете на поскъпване на жилищата“, прогнозират анализатори.

„Докладът на Knight Frank потвърждава тенденции, които видяхме на големи пазари, като например този на Истанбул. Данните сочат, че чужденци са купили 14 000 апартамента в мегаполиса за първите четири месеца на текущата година, което е четири пъти повече спрямо същия период на миналата година“, казва директорът на Property Turkey Кемерън Дегин. „Продаваме имоти онлайн още от първия ден на пандемията. Инвеститорите са пълни с ентусиазъм, както никога досега. Основните показатели са добри, а търсенето е високо. Курсът на турската лира остава нисък, което привлича чуждестранните купувачи, търсещи изгодни предложения. Следете пазара на имоти в Турция. Текущата година ще е многообещаваща“, заключава Дегин.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що така бе?!

    41 3 Отговор
    Комунизмата си отиде преди 30 години! Няма ли пък сега капитализмата да мааме? Ми то сичко по-скъпо и по-лошо става!
  • 2 селянин

    29 2 Отговор
    Значи аз искам 5000 евро на квадрат и точка
  • 3 Тттт

    6 5 Отговор
    Пише се "всичко" , а не Сичко. Неграмотник
  • 4 Станчо куфара

    19 3 Отговор
    дааа балонът продължава да се надува и както знаете наближава момента !!!
  • 5 демократа

    10 3 Отговор
    и аз искам така поне 10000 евра за квадрат че по лесно се смята 100 кв една милинка

    Коментиран от #11

  • 6 Анонимен

    13 3 Отговор
    Скоростта с която поскъпват жилищата е красноречиж знак за балон,същата ситуация от 2008 ма година .
  • 7 Texas

    4 6 Отговор
    абе балон,небалон, ама наистина цените само на горе,особенно на стойностни жилища,,за 2 месеца на пазара и са продадени.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Хахахахахаха Пак ли стряскаме гаргите? хахахахахаха
  • 9 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Texas":

    Кое е продадено, като обявите едни и същи от години?
  • 10 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Texas":

    Най-новата им тактика е като не се продаде нещо до няколко месеца, трият старата обява, пускат нова с друга начална снимка и все едно е нов имот, а онзи бил продаден. Като поразгледаш другите снимки се оказва, че е същият имот хахахахахаха
  • 11 У германия са по скъпи

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "демократа":

    Цените на квадрат а някой места в саш с 1 мил ше земеш каравана само щот къщите са по 30 мил и нагоре

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "У германия са по скъпи":

    В Холивуд и в Бевърли може.
  • 13 Варна

    2 3 Отговор
    А бе я си стойте по селата като ви е скъпо

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Кой ще ти работи тогава? Теб нали те мързи?