5 Октомври, 2021 11:43 6 471 11

Търси се концесионер на уникален български имот

  • банкя-
  • баня-
  • концесия

Реставрираната баня в Банкя си търси кой да я стопанисва

Търси се концесионер на уникален български имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Банята в Банкя е напълно реставрирана и има нужда от нов стопанин. Какви са условията за 20 годишната ѝ концесия и кога се очаква да заработи?

Докладът за отдаването на концесия на минералната баня в Банкя е входиран от кмета на София Йорданка Фандъкова в петък. "Наистина се надявам на консенсус, защото цялата ни общественост в Банкя, в София, и не само, очаква да заработи най-сетне реставрирана минерална баня и ние се надяваме това да е банята в Банкя", заяви Ана Стойкова, общински съветник, цитиран от БНТ.

Бъдещият концесионер на минералната баня в Банкя ще трябва да изгради 25-метров подземен басейн, покрит с купол. Инвестицията за него трябва да е 1 милион лева. "Изграждането на басейна не е пречка - тя да може да функционира и правилният подход би следвало да започне да функционира, за да може да заработи в нормален темп и успоредно с това може да започне да се строи басейнът", коментира Рангел Марков, кмет на Банкя.

Минималната концесионна такса за година е 220 000 лева. Концесионерът се задължава да предложи преференциални цени за пенсионери, ученици и хора в неравностойно положение. Общинският съветник Симеон Колев коментира и съдбата на друга емблематична баня - Централната. "Тя вече е съвсем друго ниво, тя е в центъра на София, ние имаме нужда от хубава централна баня, имаше конкурс за концепция и опорната точка на трите студия, които спечелиха конкурса е, че банята трябва да е спа център, а не баня за къпане", каза Симеон Колев, общински съветник.

Концепцията за реставрацията на Централната баня ще е подобна, като тази в Банкя. Ще бъде ремонтирана със средства от общинския бюджет и паралелно с това ще се търси концесионер.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Таки Брашнаров

    18 0 Отговор
    Как тъй ба? Това не е ли частна собственост на бившия премиер?
  • 3 пожелание

    13 0 Отговор
    И да знаете ,теляка ще осигурен там , защото в банята ще си излежава присъдата , и ве4ер ще се прибира да спи в зай4арника !!
  • 4 Колко

    19 0 Отговор
    милиона изтекоха от банята ?
  • 5 пипи

    18 0 Отговор
    При положение, че в радиус от 2 км, няма нормално паркомясто, освен контингента от Филиповци с каруци и автобуси да отиде на банкя, не виждам кой би отишъл на СПА.
  • 6 Куку

    8 0 Отговор
    Трябват ни бълъци.Желаещи????
  • 7 Koko

    4 0 Отговор
    Аз бих отишъл на баня ако теляка е качествен!
  • 8 чико

    8 0 Отговор
    Да се даде на боко да си изплаква кюлчетата периодично от плесента от гардероба
  • 9 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Години наред я иэточваха , както всичко у нас а сега търсят някой с готови пари да го насадят на " пачи яйца"! Тая концесия е толкова эаробваща и непродуктивна , но наглите крадци начело Картофената принцеса се опитват да я джитнат на някого!
  • 10 ИВАН САЗДОВ ЩО НЕ Я ИСКА

    1 0 Отговор
    ФАНДЪШКА НАЛИ ЗА НЕГО Я ПАЗИ И МУ Я РЕМОНТИРА , ТОЙ ПЪК ДА Я ДАРИ НА МУТРАТА !
  • 11 НАРОДА ПЛАЩА РЕМОНТА А

    1 0 Отговор
    КОНЦЕСИОНЕРА , НЕ 20 А 35 ГОДИНИ СИ Я ПОЛЗВА БЕЗ НИКАКВА КОМИСИОННА ! НЕМА ДА НИ ЛЪЖЕТЕ ! И ТОВА Е ТИКВАТА !