15 Февруари, 2022 18:15 13 437 25

Каква част от теглените в момента кредити ще се превърнат в лоши

  • жилища-
  • софия-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Балон на пазара на имоти няма

Каква част от теглените в момента кредити ще се превърнат в лоши - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на имотите у нас, особено в големите градове, се повишават. За последните 6 години те са нараснали с 46%. На този фон лихвите по ипотечните кредите са на исторически ниски нива. Търсенето на жилища се очаква да продължи да изпреварва предлагането и през тази година. Ще се стигне ли това до балон при недвижимите имоти, как ще се отрази повишаване на лихвените проценти на Европейската централна банка и ще последва ли вълна от лоши кредити? Прогнозите са търсенето на жилища в София и големите градове на страната да продължи и през тази година. Наблюдатели дори прогнозират подобряване на рекордите по продажби.

Преди три години Иван Иванов взима ипотечен кредит за апартамент. Изчислява, че за срок от 25 години трябва да върне на банката 125 000 лева. Но, ако лихвите се увеличат, няма да може да погасява дълга си и ще остане на улицата. "В момента плащам 2,9 % лихва. Значи вноската ми като цяло е 390 лв. всичко на месец със застраховки на апартамента. Не знам дали ще можем да издържаме на 6,7 % лихва, трудна работа", казва Иванов, цитиран от БНТ.

Промяна в кредитната политика на българските банки, експертите очакват не по-рано от края на тази година. И пресмятат, че ако сме взели 150 000 лв. за 20 години при лихва от 2.5%, с месечна вноска от 800 лв. ръст от четвърт процент ще повиши вноската ни с по-малко от 20 лв. Ако лихвата се повиши с 1%, то тогава вноската ще бъде 870 лв.

"Като цяло смятам, че голяма част от кредитите, които се теглят в момента, ще си останат добри кредити. Много малко ще се превърнат в лоши кредити на тези, които са надценили възможностите си", казва Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Освен ръст на лихвата, цените на имотите също ще вървят нагоре. "2006-2008 година цените са нараствали балонно, сега те нарастват плавно. За последните 6 години от 2016 г. номиналния ръст на цените е около 7-7.5% и се движи почти в рамките на средното нарастване на ЕС", казва Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Освен това банките у нас са ликвидни, но друг фактор влияе върху крайната цена на имотите - строителните материали. "Като цяло сме направили анализ колко влияе покачването на цените на материалите последните години в крайната стойност и това е 27% т.е., ако миналата година съм можел да построя нещо за 100 лв. в момента ми трябват 127 лв.", казва Андонов.

Въпреки всичко имотният пазар ще остане динамичен, а половината от сделките се случват с плащане в брой, сочат експертите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдаващ

    46 18 Отговор
    Всичко зависи колко време ще се задържат на власт некадърниците .
  • 2 Сметки се правеха

    48 8 Отговор
    до бай Тошо.Той държеше яко БНБ и дъщерните.Сега сме в режим капитализъм.Сметките вече ги правят кръчмарите с малките свински очички.

    Коментиран от #4

  • 3 Сър

    35 21 Отговор
    Ич няма да ви пазарувам преоценените имоти. Пазарувам биткойни и като ви се пукне балона, ще ви ги купувам на безценица
  • 4 Страхотно

    17 61 Отговор

    До коментар #2 от "Сметки се правеха":

    Страхотно беше по бай Тошо, от прадядо ми взеха 30 декара и над 500 животни, за да може да дадат после на дядо ми панелка в Люлин, която да плаща 30г. Добре че се обезцениха после парите 97-ма та си изплати кредита на един дъх .. Бай Тошо е направилното място, макар и много закъснял. България ще се оправи, когато и последния роден преди 10 Ное 89-та му се проведе житено парти

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 5 66201

    100 4 Отговор
    Поредната платена публикация на имотната мафия, а относно балона влезте в сайта на статистиката и ще видите така наречения измислен от вас ръст на имотнитте сделки! Балона ще се спука и то много скоро защото за да има ръст на сделките с имоти трябва да има ръст на доходите, ръст на населението т.е. икономическа активност, а в България тя от години липсва! Банките активно помпат имотния балон, но скоро ще започнат и те да изгарят!

    Коментиран от #6

  • 6 Супер коментар

    66 3 Отговор

    До коментар #5 от "66201":

    Много точно казано . При намаляващо население и свръхпредлагане на имоти балонът може да издържи само при положение , че дойдат азиатци на пазара , което обаче е само теория . Има и намаляване на наемните нива , което е явен знак , че цените на имотите не може да растат в такава ситуация . До една година ще има отрезвяване
  • 7 Гост

    47 3 Отговор
    Предходният балон се спука с 2% ръст на лихвите. Тука ни обясняват тъпотии. И то балона в Бг се спука зареди финансовата криза, фалита на домакинствата започнаха чак 2010-2013г. Колкото и некадърни и нагли да са от ЕЦБ с тяхното нехайство към инфлацията, ФЕД ще предизвика рецесия, която ще се пренесе и в Европа, както се е случвало винаги до сега.
  • 8 черния

    41 2 Отговор
    Те всички са лоши, защото с тях се купуват квадратни метри ( всеки кв.м. е 60х60см) в сгради негодни за живеене, без никакви реални удобства, места за паркиране, зони за отдих, училища поликлиники, улици градинки. Важно е да пише някакви кв.м и по 2500-3000 евро сте се уредили! А колко от купувачите ще успеят да ги изплатят тези имоти приживе, е съвсем отделен въпрос.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 vanko

    35 1 Отговор
    Статията в Investor излиза на 15.02.2022 в 13:48 Европейският съвет за системен риск (ЕССР) предупреди България и още четири страни членки на ЕС за уязвимости на жилищния пазар в средносрочен план, на които не е отговорено в достатъчна степен. Това става ясно от публикация на уеб сайта на Съвета, който беше създаден през 2010 г., за да наблюдава финансовата система на ЕС и да предотвратява и намалява системни рискове.А вашата статия излиза на 15 Февруари, 2022 в 18:15.Който разбрал разбрал........
  • 12 Анонимен

    37 1 Отговор
    Динамичен пазар, а в сайтовете за имоти се въртят все едни и същи непродаваеми коптори. В брокерските фейсбук групи също. Или продажбите са зациклили, или 99% от жилищата се продават на мига когато се обявят. Кой лъже в случая?
  • 13 Аз Кочо

    40 1 Отговор
    7.5 процента казва Тошев ръст на година от 2016 товар 40 процента за 5г. А фактите са други.
    Цена м2 Иван вазов 2016 1120 евро, сега 2300. Тоест 120 пр за 5 години
    Младост 2016. 700 евро сега 1400.00 пр.
    Ман. Ливади 2016 800 евро сега 1500-
    1800 100 120 пр. И така нататък като лъжете поне лъжете изкусно все пак всеки може да намери информация ида си направи изводите. А Информация рръст от над 9 пр годишно е балон а в случаят ръста е 20 пр на година
  • 14 Гост

    22 12 Отговор

    До коментар #4 от "Страхотно":

    И след 1989 ти върнаха 30 те декара на прадядоти и ти побърза да ги дадеш на някого под аренда, че не си много по кърската работа, нали? Ама си зинал тука, че ти било домиляло за нивите.
  • 15 Гост

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Страхотно":

    За едни и същи ниви, едно време дядо ти е вземал от АПК рента в натура, а ти сега вземаш от кооперацията рента в пари. Каква е разликата?
  • 16 ТRIF

    23 1 Отговор
    Големият проблем на ипотечните кредити е променливият лихвен процент. Когато е фиксиран както в държавите с нормално банково функциониране рискът е пресметнат и оправдан. В БГ такова животно няма. Тука е държавно узаконена банкова мафия. Никаква реална защита на инвестиционните кредити за физически и юредически лица.
    Няма как да паднат цените на жилищата когато има търсене и поскъпване на строителните матеряли. Балон няма но ще има хора на които банките ще отнемат жилищата. Също така и фалити на строителни фирми.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 чСи

    14 2 Отговор
    теа с ипотеките де са ги навзели от 2015 на сам.. скоро ще почнат да си плащат и месечните сметки с кредит и... ох на батяяя ... мн ще ги дера
  • 18 Банката

    14 1 Отговор
    Еллаа рибеее
  • 19 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТRIF":

    Колко още ще е това търсене, след като всеки, който има нужда, си е купил имот?
  • 20 Другият един

    14 0 Отговор
    Населението на България се събира в няколко големи града но дори и там е пълно с празни тъмни жилища 4000000 жилища на 6000000 население От тук умните хора да си правят сметката, заслужава ли си инвестиция в жилище
  • 21 Русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТRIF":

    Само да не стане като Странджа-Сакар, едно време, но този път за цялата територия от 111 хил кв км! Да раздават безплатни жилища на всеки, който се навие да живее в Бг.
  • 22 ВСИЧКИТЕ КРЕДИТИ

    7 0 Отговор
    СЛЕД КАТО СЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ ВСИЧКИТЕ КРЕДИТИ !!!
  • 23 ЧСИ ЩЕ ВЗЕМАТ АПАРТАМЕНТИ

    13 1 Отговор
    ЩЕ ИМА МНОГО ФАЛИТИ И ВЗЕТИ АПАРТАМЕНТИ КАКТО ПРЕЗ 2008 - 2009 !!! ДВА ПЪТИ ЕДНА И СЪЩА МОТИКА НАСТЪПВАМЕ !!!
  • 24 ЛИХВИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ

    7 1 Отговор
    ЧСИ ЩЕ ИМАТ МНОГО РАБОТА !!! ЩЕ ИМА МНОГО ВЗЕТИ АПАРТАМЕНТИ ОТ БАНКИТЕ !!!
  • 25 Iok

    10 0 Отговор
    То няма значение какво мисли този и онзи кредитен консултант. Имат значение числата. Ако кредитът превиши 30-35% от дохода на семейството започва да става труден за обслужване, тъй като останалите суми са за неща от първа и/или неотложна нужда. Просто е, смятате си приходите и разходите, слагате лош сценарий с повишаване на лихвите и преценявате дали ви е по силите или не. Кредитните консултанти и агентите на недвижими имоти са последните хора, от които трябва да търсите съвет.