Last news in Fakti

20 Февруари, 2003 00:00 680 0

Шест общини са нарушили Закона за обществените поръчки при ремонти

  • созопол-
  • процедурите
Шест общини от общо 24, проверени от Сметната палата, са извършили нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП) при изразходването на средства, предоставени за ликвидиране на последствия от стихийни бедствия и аварии.
Общините, в които са открити нарушения на процедурите по ЗОП са Котел, Поморие, Средец, Созопол, Твърдица и Царево. Кметът на община Котел като възложител не е издал решения за откриване на процедурите за възлагане на три обекта през 2001 г. В друг случай комисията класира оферта на софийското дружество "МВ-Интерстрой" ООД, два дни преди да изтече срокът за получаване на предложенията, посочен в процедурата.
В Поморие при избор на изпълнител на обект за брегоукрепителни работи е сключен договор за строителство, без да е проведена процедура по ЗОП за близо 114 хил. лв. В Созопол за осъществяване на независим надзор в проектирането и строителството на същите укрепителни работи в района на местността "Червенка" е сключен договор между общината и "Диалекс" ООД-Варна, отново без да са проведени процедурите по закона.
Одиторите от Сметната палата са установили, че в две общини е допуснато авансово предоставяне на средства за продължителен период от време на изпълнителите на обектите. Става въпрос за Созопол, където са дадени 610 хил. лв., и Малко Търново - 235 хил. лв. Парите са изхарчени през следващата година, с което е нарушено изискването за отчитане на извършените разходи и за възстановяване на остатъците в бюджета в края на годината, в която са предоставени средствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА