Last news in Fakti

24 Юли, 2022 11:25 5 331 7

Строителните нарушения по Черноморието

  • черноморие-
  • алепу-
  • созопол-
  • шофьорски плаж-
  • строителство

Намерението за изграждане на къмпинг на Шофьорския плаж засега е "замразено"

Строителните нарушения по Черноморието - 1
Снимка: БГНЕС

Поредно лято плажовете „Корал“ и този край Алепу са във фокуса на общественото внимание.

Казусът „Корал“

Община Царево обяви, че ще обжалва в съда заповедта на екоминистерството за обявяването на залива „Корал“ за защитена местност. Намерението за изграждане на къмпинг на друг емблематичен плаж на юг – Шофьорският плаж, засега е "замразено", пише bTV.

В отпускарския юли плажът на „Корал“ е пълен с летовници. Камен е сред т.нар. му "пазители". Казва, че по цяло лято живее там и наблюдава как в последните години екоравновесието на плажа се възстановява.

Според Васил Гюров от сдружението "Да запазим Корал" един от мотивите за обявяването на залива за защитен е той действително да остане такъв.

Предстоящата забрана обаче ядоса рибарите заради ограничението в защитената местност да не навлизат моторни лодки от март до октомври. "Ограничават ни нашия поминък, нашите традиции, без никой да те информира. Районът на плаване на малките лодки е 500 м. Те ограничават една ивица от 700 м. Откъде да минат тези лодки, през брега ли? Защото някой е решил, че този плаж е негов и иска да почива. Едно време имаше Бай Тошо, сега друг си помисли, че е същият“, казва Йордан Каракашев от рибарско сдружение „Царево“.

Според местната власт заповедта е противоконституционна и лобистка. "Парадокс е, че тази заповед продължава да се крие. След като всичко е толкова хубаво, защо я крият? Защо не я видим? Ние не знаем в крайна сметка какво пише в нея. Единственото, което желаем, е първо да видим тази заповед, да спрат да я крият. После да я обсъдим, защото тя е изключително некоректна и когато решим наистина да пазим природата, действително да я пазим, а не да изпълняваме задачата на един много малък кръг хора", коментира кметът на община Царево Георги Лапчев.

Казусът „Алепу“

Трийсетина километра по на север, край Шофьорския плаж тук-там са поставени палатки и каравани. За намерението за екокъмпинг свидетелстват само табела и част от ограда.

От общината в Созопол обясниха, че ще обмислят дали да издадат разрешение за монтаж едва след положително становище от екоинспекцията.

Сигнал срещу екокъмпинга в общината не е постъпвал.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    28 1 Отговор
    тия алчници дето съсипаха Шофьорския плаж заслужават разстрел......ГЛАВБОЛГАР СТРОЙ......любимата фирма на Тиквата

    Коментиран от #7

  • 2 Българка

    33 0 Отговор
    Подпорният хотел в Алепу вече трябваше да е съборен. Плажът на Корал е защитена местност.
    Строителната мафия и мутри искат поредно безобразно бетониране на черноморието ни. Явно така с хотели, къмпинги мафиоти си изпират мръсните пари
  • 3 делфин

    7 3 Отговор
    на корал е свобдна зона всеки си строи шатри кадето поиска в началото на сезона и само малцина са тези които почистват свободия до брега

    Коментиран от #4

  • 4 Вчера минах оттам

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "делфин":

    Няма никакви шатри,само две-три свободно къмпингуващи каравани и наоколо си беше чисто,навярно се изхождат от другата страна на пътя.Иначе в статията също лъжат,че имало само табела?Не е вярно!Част от дюните са заравнени и стоят сковани основи на бъдещите шатри и с разяснителна табела на незаконния проект,което е незаконно!!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Що е туй екокъмпинг?

    4 3 Отговор
    Като разгледах екокъмпизите по южното черноморие като евентуален бъдещ клиент дойдох до извода,че квартал Максуда у Варна ряпа да яде!
  • 6 Вчера минах оттам

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вчера минах оттам":

    е значи стевидели до границатаскъмпинг юг около 10 15 сковани с тръстика както ги наричат там перголи на кояточовек от йъмпинга взима пари да ти построй а обшината тях не гони и ако отидеш за кратка почивка то чадър не можеш да сложиш там изкарвам 10ки дни през сезона а горе на юг има даже септични ями страшен къмпинг с дограма и сушилни
  • 7 Архитектът на проекта

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    е съпруг на боковата външна министърка Екатерина Захариева! Веднага след като този факт стана всеизвестен, той даде интервю, че работата му нямала общо със съпругата му. Може и така да е. Но все пак тези "отношения" ПРАВЯТ впечатление и раждат лоши СЪМНЕНИЯ! Така и не ми стана ясно КАК фирмата строител й е хрумнало да прави подпорна стена-хотел. Много странно и нестандартно решение. И всичките карамболи - в името да се строи на набелязаното място!