12 Януари, 2023 10:23 3 760 8

Силен интерес към санирането

  • саниране-
  • ловеч-
  • дискусия

В Ловеч се проведе информационна среща

Силен интерес към санирането - 1

Висок интерес имаше към информационната среща в Ловеч относно прилагането на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Става дума за процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на санирането е дадена сграда да достигане до клас на енергопотребление минимум „В“, както и 30% спестяване на първична енергия. Максимална стойност за община Ловеч е 30 млн. лв. Ако кандидатстват 15 блока, ще бъдат санирани всички, но ако са много повече, ще бъдат класирани и влизат тези с до 72 точки, поясни инж. Петър Деков – директор на „Проекти, програми и инвестиции“ в общината.

Гражданите се интересуват главно от условията за отпускане на безлихвен възмезден заем за енергийно обследване, както и от критериите за подбор. Фирмите обикновено искат 50% от сумата при сключване на договор. Общината превежда половината от сумата до 7 – 10 дни след подаване на заявление. Всеки понеделник до 31 март 2023 г. комисията разглежда подадените заявления. Предвидената сума за обследване е с максимална стойност до 6,28 лв. с ДДС на кв. м.

Всички финансови операции по санирането стават по банков път.

Община Ловеч осигурява 350 000 лв. без ДДС за покриване на предварителните разходи за обследване. Сумата се отпуска до нейното възстановяване по програмата. Ако проектното предложение не бъде одобрено, сумата се възстановява от Сдруженията на собствениците.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП ЗЛО КОМУНДЕ

    12 11 Отговор
    Не вервайта на санирането...ше ви вземат жилищата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо

    16 4 Отговор
    Далавери до дупка!
  • 4 архитект

    13 7 Отговор
    Имаме санирани жилищни блокове на по 60 години, които след саниране са като нови . И цената им се вдигна тройно. Вече не можеш да си купиш такъв апартамент в панелка, защото цената стана по висока от ново строителство.

    Коментиран от #6

  • 5 Вуй

    5 1 Отговор
    Аре почвайте да храчите сега:
  • 6 Баце,

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "архитект":

    Не става въпрос за "саниране". Изобщо "саниране" е мръсна дума в България. Тук си говорим за "прилагането на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради", което няма абсолютно нищо общо със санирането. Саниране има в Германия, Чехия, Полша и т.н. В България лепим стиропор по фасадата и сменяме дограмата с възможно най- евтиното ПВЦ. Затова и няма да чуеш от официалните български власти думата "саниране".

    Коментиран от #8

  • 7 ПАСИ СОЛОМОНОВ !

    5 2 Отговор
    Бившият външен министър се обърна към Борисов по повод издигането на Кристалина Георгиева като втори кандидат на България за генерален секретар на ООН:
    “ Господин Борисов, отговаряте ли с главата си за това решение? Нашият премиер има полицейска експертиза, това е похвално, но с тази експертиза не може да спре мотористите по бул. „Цариградско шосе” да карат бързо. Кажете ми, щом не може да спре мотористите, как той изобретява такива тънки световни ходове, като вкарването на втора кандидатура в последния момент на надпреварата? „
  • 8 архитект

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Баце,":

    Вие ако лепите стиропор си е ваш проблем. При нас санирането беше изпълнено по всички норми. Панелките , ако не знаете имат експлоатационен живот над 100 години , без саниране. За това са скъпи . И въпреки това градовете се претъпкаха със хора.