Last news in Fakti

1 Декември, 2013 15:53 3 063 2

Инвеститорите стопират строителството

  • строителство-
  • европа-
  • eurostat
Инвеститорите стопират строителството - 1
Снимка: М. Богданова

Две са основните индикации за възраждане на пазара на недвижими имоти – вложение на инвеститорите извън пределите на страните им и от там повишаване на строителната активност. За съжаление анализатори не отчитат ръст в нито една от двете сфери. Напротив, последните данни на Eurostat за състоянието на строителния сектор за септември 2013 г. показва спад от 1.3% на месечна база, а на годишна се отчита минимален ръст от 0.2%, което на практика е нищо. Най-тежко остава положението в Португалия. Там понижението е 14.9% на годишна база. На второ и трето място са Чехия и Словения с понижение съответно от 11.8% и 7.9%, отново за период от 12 месеца. Класацията на държавите с ръст в строителството се оглавява от Унгария. Там за периода септември 2012-септември 2013 г. се отчита повишение от 9.3%. Изненадата е второто място – Испания. Европейският статистически институт регистрира повишение от 6.1% в рамките на една година. „Това обаче не трябва да се смята за успех, тъй като все още строителството в страната е с 81% по-ниско от пиковия период преди шест години”, коментират специалисти. Бронзовият медал остава за Великобритания с ръст от 4.6%.

Разглеждайки пазара на месечна база, от Eurostat отчитат ръст в строителния обем в шест държави и спад в девет. Повишение има в Словения (+6,2%), Словакия (+1,6%) и Унгария (+0,8%), а свиване на обемите – в Португалия (-12,3%), Румъния (-6,9%) и Чехия(-4,6%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Само в България всичко е цветя и рози!
  • 2 Easy ryder

    3 0 Отговор
    Е как няма да е,от 2009-та насам редовно четем статии от разни "капацитети" как кризата била свършила и имало ръст в цените и продажбите на НИ.Нас кризата въобще не ни засяга ние сме в друго измерение