19 Февруари, 2014 15:00 5 429 1

От имотни измами към кражба на фирми

  • нотариуси-
  • имотна измама-
  • кражба-
  • фирма

Ако допреди няколко години беше на мода да се извършват имотни измами, то днес акцентът е върху кражбата на фирми. Причината за отливът от първия вид престъпления не е кризата в сектора, а предимно мерките предприети от нотариусите, най-вече системата, в която всичките 613 лица, упражняващи тази професия, могат да направят веднага справка дали пълномощното, с което клиентът идва да извърши дадена сделка (най-вече покупко-продажба на имот) е действително, както и наличието на достъп до отделни масиви, които дадоха на нотариусите възможност в реално време да проследят родствените връзки на участниците в сделката, проверка на личните карти и други.

Към днешна дата от Нотариалната камара алармират за друг проблем, който набира скорост, а именно кражбата на фирми. „Ние сме едни от първите, които се сблъскваме с подобен род престъпления, тъй като за да бъде прехвърлена една фирма и сключен договор за прехвърляне на дялове в едно дружество, трябва да стои подписът на нотариуса”, казва Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите.

За момента няма точна цифра колко са извършените злоупотреби с неправоверната продажба на фирми или дялове от тях. Те могат да бъдат посочени само ако от Агенцията по вписвания служител се осъмни в истинността на някои от документите и след проверка се установи нередност или в Прокуратурата, когато потърпевшия се оплаче. Обект на подобни престъпления са фирми, или които разполагат със значителни дълготрайни материални активи (имоти) или с по-големи капитали.

Подобно на имотните измами и кражбата на фирми може да бъде преодоляна чрез „няколко законодателни промени, които предложихме, но в продължение на две години така и останаха нереализирани”, обяснява Катранджиев.

1. Камарата предлага възможност договорите за продажбата на дружествени дялове и прехвърлянето на фирми да бъдат регистрирани в така съществуващата единна информационна система на Нотариалната камара. След това да бъде осигурен достъп на длъжностните лица до тази система. „Така ще се затвори кръга и няма да могат да се регистрират фирми с фалшиви договори. В реално време длъжностните лица по регистрация ще могат да правят проверка в нашата система дали този договор е удостоверен от нотариус и същия не е фалшифициран”, обяснява председателят на Съвета на нотариусите.

2. Част от документите свързани с промяната в обстоятелствата, които подлежат на вписване на търговските дружества, да бъдат удостоверявани от нотариусите, включително и протоколите за смяна на управител. До момента всеки нов управител заявява лично и еднолично желанието да бъде сменен, без да се изисква някаква информация или съгласуване от страна на бившия управител, което също е предпоставка за извършване на измами. Идеята е тези протоколи да бъдат удостоверявани от нотариус и в същото време архивирани. Проблемът при имотните измами произтичаше именно от това, че почти не са налице доказателства за автентичните документи, с които се извършват тези дейности по прехвърлянето на фирмите и това е предпоставка да бъдат масово фалшифицирани. „По аналогия ще ви дам пример с пълномощията за прехвърляне на недвижими имоти. Нотариусът удостоверява тези пълномощни. Подрежда в нарочен архив, където стои преписа на упълномощителя. Това не е наша самоинициатива, а положителният европейски опит. Така е в Германия, Австрия, Испания. При нотариуса остава автентичния документ, а на страните се дава удостоверен препис, който да послужи пред надлежните органи”, обяснява Катранджиев.

3. Премахване на неконтролируемия достъп до Търговския регистър. „тази наша идея донякъде беше реализирана. Много късно държавата реагира на това. Близо 5 години във виртуалното пространство личните данни на всички търговци, съдружници, включително и годишните финансови отчети бяха достояние за неограничен брой потребители. Това също е предпоставка, която допринесоха за бума на тези имами”, обясняват от Камарата на нотариусите.

Достъпът до Търговския регистър трябва да бъде доста по-опосредстван. В Германия пререгистрацията на фирмите се извършват от нотариус. Всичките действия се извършват пред нотариуса и нотариусът е лицето, което вписва в Търговския регистър подлежащите на вписване обстоятелства. Това е гаранция за максимална сигурност по документооборота свързан с пререгистрацията на фирмите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудака

    0 0 Отговор
    dai da kradem dvamata brat i az da zimam malko se6 sa