1 Август, 2024 14:03 2 572 4

Строят най-големия ски курорт в Централна Азия по модела на известния Куршевел

  • куршевел-
  • ски курорт-
  • киргизстан

Той ще се намира в Киргизстан

Строят най-големия ски курорт в Централна Азия по модела на известния Куршевел - 1
Снимка: Shutterstock

Киргизките власти, съвместно с чуждестранни инвеститори, ще построят на територията на републиката най-големия ски курорт в Централна Азия.

„Сега страната започна изграждането на киргизкия Куршевел. Френската компания S3V - един от първите оператори на световноизвестния курорт Куршевел, реализира ски клъстера Три върха. в Киргизстан. Ще има 200 км ски писти. Курортът ще работи целогодишно и ще може да приема до 850 хиляди туристи годишно. Това ще бъде най-големият курорт в Централна Азия“, каза в Бишкек на заседание на колегията на президентската администрация на републиката ръководителят на кабинета на министрите Акълбек Жапаров.

По думите му изпълнението на този проект ще започне в близко бъдеще. Съоръжението ще бъде разположено на северния бряг на курортното езеро Исик-Кул. Правителственият лидер не обяви цената на проекта.

Също така се предвижда изграждането на още два големи инфраструктурни туристически обекта в страната: „Байтик Ризорт“ (район Чуй) и "курорт Чаткал" (Джалал-Абадска област), което според него ще привлече нови чуждестранни туристи в републиката.

Както увери Джапаров, в планираното изграждане на ски център Chatkal Resort Ще се включат и узбекски инвеститори. „Разглежда се въпросът за откриването на ски клъстера Chatkal Resort съвместно с Узбекистан“, подчерта той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първия

    3 3 Отговор
    Сега се връщам от Бишкек,супер място с 500 евро на месец си цар жилище, ресторанти,транспорт истинска храна на връщане пътувах за 90 евро бишкек-истамбул-софия с пегасус

    Коментиран от #3

  • 2 браво

    4 4 Отговор
    Браво на киргизите. Централна Азия ще развие потенциала си и ще изпревари Европа!
  • 3 АУУУУУ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Първия":

    ОТ КЪДЕ СЕ ВРЪЩАШ....КЪДЕ СЕ НАМИРАШЕ 🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 Ама верно ли?

    1 2 Отговор
    Акълбек Жапаров? Кой ще е инвеститора Мадуро Досреднев?