24 Април, 2014 12:14 2 107 0

Договаряне, а не отчуждаване на земите за „Южен поток”

  • южен поток-
  • земи-
  • собственици
Договаряне, а не отчуждаване на земите за „Южен поток” - 1
Снимки: М. Богданова ©

Трасето на газопровода „Южен поток”,което ще минава през България е 360 километра, което означава, че при преминаването на съоръжението ще бъдат засегнати стотици имоти. На въпрос на Факти.бг как ще бъдат обезщетени собствениците на земите, Игор Елкин, изпълнителен директор на „Южен поток България” АД каза: „Ние не искаме да минаваме към отчуждаване. Нашият принцип е договаряне със собствениците. Има определена стойност на тези имоти, която е направена от независими оценители”. Каква е тя обаче все още не се посочва. „Трасето е голямо и на всеки участък има въпроси, които вече решаваме. Проектът е много голям, но реализируем”, допълни Елкин.

Строителството на българския участък се предвижда започне през юни тази година, а да бъде пуснат в експлоатация в края на 2015-а или началото на 2016 г. Това стана ясно по време на кръгла маса „Юнеж поток – ползите за България и Европа”, провела се в курорта „Слънчев ден” във Варна. Дължината на морската част от трасето ще бъде 931 км. Газопроводът преминава в 11 области в северна България – от Варна до границата със Сърбия, в близост до граничния пункт „Кула-Зайчар“. „Южен поток“ ще преминава през територията на България, Сърбия и Унгария.

България ще има не само икономически ефект от проекта в размер на над 3 млрд. EUR преки чуждестранни инвестиции, но и социален, тъй като се планира разкриването на 5000 нови работни места. „Има сериозна програма за обучение на висококвалифицирани кадри както в университетите в България, така и в тези в чужбина”, каза Елкин.

В началото на годината във Варна (където по план се предвижда да излиза тръбата на българска територия) беше създаден Информационен център за „Южен поток”. Той е отворен за посетители всеки вторник и сряда. В него не само може да се получи детайлна информация за проекта, но и показва неговата иновативна част и уникалните технологии, които ще се използват.

„В центъра ни посещават предимно хора в активна трудоспособна възраст – между 35 и 50 години. Немалко хора и над 50 години също ни посещават, като искат повече информация за самия проект, защото някъде са чули нещо или за да видят дали случайно техният имот не е засегнат от маршрута на газопрово”, каза Нина Мирчева – комуникационен мениджър за България на Информационния център за „Южен поток”.

Първият въпрос, от който най-много се интересуват гражданите са възможностите за работа, които проектът „Южен поток” дава. Къде и кога ще бъдат обявени работните места. На следващо място е маршрутът на газопровода – дали ще засегне техните имоти и дали има възможност да се преговаря за продажбата на земя. Следващата тема е времевия график на проекта – кога ще започне строителство и кога ще приключи и какво ще се случи след 50 години.

Всяка тръба тежи 9 тона и има специално покритие срещу корозия. Гаранцията й е 50 години. Тръбите ще бъдат доставяни от една германска и две руски компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА