Last news in Fakti

27 Януари, 2015 14:56 5 408 5

Райфъла поръчал едно убийство и 7 палежа

  • райфъла-
  • атанас червенков-
  • убийство-
  • палежа

Обещал 20 хиляди за главата на конкурент, но платил само 10, защото жертвата оцеляла

Райфъла поръчал едно убийство и 7 палежа - 1
Снимка: marica.bg

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла е поръчител на едно убийство и 7 палежа, съобщи на пресконференция днес в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Полицията в Пловдив задържала и неутрализирала престъпна група, съпричастна към извършването на опит за убийство, няколко палежи на автомобили и други престъпления.

“Събрани са безспорни доказателства, че поръчител на всичките тези престъпления е пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла, каза главният секретар.

“Той е давал своите поръчки на пловдивчанина Веселин Загорски, който е криминално проявен, а той от своя страна е наемал изпълнители на поръчките“, обясни още той.

Лазаров разказа, че Атанас Червенков – Райфъла е поръчителят на опита за убийство на Аргир Гяуров, един от собствениците на частна клиника в Пловдив. Гяуров, който е конкурент на Райфъла в бизнеса, е бил следен дълго време. През месец февруари 2014 година той беше намушкан с нож 9 пъти пред дома си и оцеля по чудо. Убийството му е било поръчано за сумата от 20 000 лв., но изпълнителите са получили само 10 000, тъй като на практика не е било изпълнено докрай. Главният секретар на МВР съобщи и това, че през ноември 2013 година е бил извършен и палеж на линейка на клиниката на Гяуров. Тепърва обаче ще се събират нови доказателства за опита за убийство, тъй като са назначени множество експертизи.

Райфъла е поръчал и палежа на два мерцедеса с пловдивска регистрация, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Анатолий Йорданов, които бяха запалени на 22 февруари 2014 година. В началото на тази година други два автомобила на семейството на екс депутата на ГЕРБ отново бяха подпалени.
Оказало се, че Йорданов също е бизнес конкурент на Райфъла.

Негова била и поръчката за палеж на автомобила на приятелката му Павлина Хараланова, по лични мотиви, каза още Лазаров.

Преди година самият Червенков вдигна доста шум, когато опитаха да отвлекат Хараланова, като твърдеше по медиите, че опитът за посегателство всъщност е срещу неговото семейство. Тогава той призоваваше пред медиите да спасят децата му и лансира тезата, че обект на отвличането всъщност е била жена му, а нападателите се объркали с Хараланова. Тримата извършители на този опит за отвличане вече имат присъда, а сега става ясно, че заради лични отношения Райфъла е поръчал да подпалят колата на Хараланова.

За периода 2013 – 2014 година, запалените автомобили в Пловдив по поръчка на Червенков са 7 на брой. Покрай тях пък са изгорели още три на съвсем случайни хора. По случаите е образувано досъдебно производство.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че задържаните по случаите са шест на брой. Четирима от тях са с наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Предстои да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение и на други две, сред които е и Райфъла.

Попов съобщи още, че по обвиненията има достатъчно събрани доказателства и множество показания на свидетели на извършените престъпления.

Разследващите са убедили извършителите да направят пълни самопризнания в присъствието на адвокати и всички останали реквизити по кодекса, за да се считат самопризнанията за годни.

Попов каза още, че палежите на автомобили са били извършвани от едни и същи лица, през един посредник, който е получавал парите от Райфъла, като те са стрували между 2 000 и 4 000 лева.

Все още обаче не е доказано, че става дума за организирана престъпна група, а това ще се изяснява на по-късен етап.

Въпреки опита да се укрие, Райфъла е задържан в дома на свои роднини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ЛОШИ ХОРА
  • 2 999

    2 0 Отговор
    Поредното доказателство,че в България само престъпниците и политиците успяват.Същият е приближен с Първанов и АБВ притежава ловно стопанство и хотел„ВИП-КОМПЛЕКС„ в Родопите язовир Доспат всичко направено с евросредства часна мед. помощ за източване на здравната каса и много др.
  • 3 Replay

    0 0 Отговор
    Хайде сега частната бърза помощ 6-150 да видиме на кой депутат ке влезе у джоба
  • 4 Дса

    1 0 Отговор
    Хайде и на този му лепнали "прякора" бизнесмен??!??!?! Кога ще спре да ви е страх и когато един мафиот е такъв, да не ви е страх да го наречете мафиот или перач на пари???
  • 5 Klozet Fekalov

    2 0 Отговор
    тая ТВАР е един от нааааааай-долните хора в Пловдив......
    ще им хареса на момчета зад решетките-има големи ц.ци.....:))))