Last news in Fakti

14 Декември, 2015 16:49 2 355 7

22-ма са обвиняемите митничари

  • 22-ма-
  • обвиняемите-
  • митничари-
  • капитан андреево
22-ма са обвиняемите митничари - 1
Снимка: БТА

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 22 от задържаните митнически служители при вчерашната специализирана полицейска операция на ГКПП „Капитан Андреево”. Това обяви на пресконференция Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, във връзка със задържаните вчера митничари на ГКПП "Капитан Андреево".

"22 митнически служители са привлечени като обвиняеми. За 14 ще има искания за най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража". Спрямо 8 са предприети "мерки за неотклонение парична гаранция", заяви Попова. 11 от задържаните митнически служители са били освободени, след като им е била снета информация.  Митничарите са митнически експерти, старши митнически експерти и началник на смяна. Тя уточни, че митничарите са обвинения са за участие в организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства. По думите й, законът предвижда за тези престъпления от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Попова уточни, че акцията е проведена вчера около 7.30 сутринта, докато вчера бе обявен друг час - 8,45 ч. "Извършени са 106 претърсвания и изземвания и лични обиски. За 81 е имало предварително разрешение от Специализирания наказателен съд и около 25 са извършени в условия на неотложност, обясни Попова.

"Бяха разпитани митнически служители и лица, преминавали през ГКПП "Капитан Андреево."Разпитани са над 10 свидетели. Извършени са разпознавания. Използвани са специални разузнавателни средства, включително и видеоналбюдение на помещения, в които са работили митнически служители", добави Попова. 

Според Попова, престъпната група е действала от март тази година. Все още не се знае дали в нея са замесени и на по-високо ниво от началник смяна. Служителите на митниците от митническо подразделение Капитан Андреев са от различни смени.

Схемата, според прокуратурата, била такава, че митническите инспектори трябвало да правят щателни митнически проверки за редовност на документи, съдържание на товар, багаж, евентуално за акцизни или забранени стоки. Тези проверки трябвало да се правят по принципа: анализ на риск. За да не се прави такава щателна проверка и да преминат по-бързо, митническите служители са искали и получавали от различни по националност лица, при които е установено наличието на съответното нарушение.

"Престои още много работа и още много процесуално-следствени действия, вследствие на което броят на лицата, привлечени в качеството на обвиняеми би могло да се промени", добави Попова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 язък

    0 0 Отговор
    заради такива корумпирани хиляди ислямисти попаднаха в европа с камиони срещу такса споко,но не мислете че ще има полза пак ще ги върнат че даже ще им се извинят
  • 2 abv

    0 0 Отговор
    До утре ще станат 0
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Дано не сте прави, но не бих заложил и каса лимонада срещу вас.
  • 4 митничар

    0 0 Отговор
    Заплатите в митницата са 600 лева бруто.

    Ако може човек със семейство и с деца да оцелее с 600 лева на месец да заповяда да стане митничар.

    http://www.customs.bg/bg/page/220
  • 5 гостььь

    0 0 Отговор
    ах 600 лева ми да учи да стане инжинер заплатите им малки ли какво.Сичките са един дол полиция прокуратура митница, за това сме до тук за тия професии се иска доблест,характер,сарце.А те сички са мишки да минат годинки да зема пенсия някои далаверка и подкопче.Не че ги мразя ГНУС МЕ Е ОТ ТЯХ

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гостььь":

    Що не се гръмнеш за да ти олекне Хеити. Извинявай не се усетих, че на такива като теб не дават оръжие. Намери друг начин.
  • 7 Майка ти

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гостььь":

    И се научи да пишеш правилно. Така е като бягаш от час.