Last news in Fakti

13 Декември, 2015 10:20, обновена 13 Декември, 2015 19:43 9 318 17

33-ма задържани в акцията на ГКПП "Капитан Андреево"

  • акция-
  • капитан андреево-
  • митничари-
  • задържани

Иззети са различни по размер парични суми като общо възлизат на 100 000 лв. в различни видове валута - лева, долари, евро и турски лири

33-ма задържани в акцията на ГКПП "Капитан Андреево" - 1
Снимки: БТА

33-ма служители от митнически пункт "Капитан Андреево" са задържаните при специализираната акция на ПРБ, ДАНС, ГДБОП и ОДМВР-Хасково от тази сутрин на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от прокуратурата. Акцията е за противодействие на корупцията.

Тя е започнала в 8.45 ч. в рамките на досъдебно производство срещу организирана престъпна група за корупция на територията на ГКПП "Капитан Андреево".

Сутринта беше задържана цялата митническа смяна на вход от Турция, общо 14 лица. По информация на Факти.бг задържаната смяна е на Господинов, който обаче не е сред задържаните. Това е така наречената хасковска смяна. Смяната на митничарите е свършвала в 7.30 часа. По-късно са задържани и други служители. Голяма част от тях са стари и опитни инспектори. Между тях е и началник-смяна, съобщи Даниела Попова, прокурор от Специализираната прокуратура.

За около два часа, след началото на акцията бяха претърсени над 100 жилища, лични и служебни автомобили в Хасково, Любимец, Димитровград, Харманли и Свиленград, както и лични обискина митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Иззети са различни по размер парични суми като общо възлизат на 100 000 лева в различни видове валута - лева, долари, евро и турски лири. Откритите пари обаче не са белязани.

След изтичане на 24-часовото полицейско задържане и анализ на доказателствата щели да бъдат предявени обвинения в организирана престъпна група.

В мащабната акция срещу корупционните схеми на митницата участваха 140 служители на посочените институции.

Схемата на получаване на подкупи била прилагана от няколко митнически смени и на трите трасета - за леки автомобили, автобуси и камиони. Служителите искали и получавали подкупи, за да не осъществяват щателни митнически проверки, като рушветът бил от 5 до 300 евро, в зависимост от превозното средство и неговия товар. Това било така наречената такса "спокойствие".

Наблюдението срещу заподозрените е започнало преди около 6 месеца. Срещу заподозрените делата ще се водят не в Свиленград, а в София, тъй като със случая е ангажирана Специализираната прокуратура.

Операцията на "Капитан Андреево" приключи в 15 часа, но предстоят още арести на лица, свързани с корупционната схема, твърдят от Специализираната прокуратура.

Движението на граничния пункт „Капитан Андреево“ беше блокирано в посока от Турция към България. Пред самия пропускателен пункт имаше образувана над 10-километрови опашки от ТИР-ове.

33-ма задържани в акцията на ГКПП "Капитан Андреево"

„Десетки митничари са ги снимали как взимат парата. Информирана е турската страна, че ще има по-трудно преминаване през КПП-то (б.р. "Капитан Андреево") временно докато ги изпоарестуваме. 80-100 обвинения ще има там доста време ги наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари на нас ни трябват за пътища“, заяви пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов във връзка с акцията.

Той благодари на службите, които са работили по случая и се надява корумпираните митничари да си получат заслуженото. "Така догодина приходите вече няма да са 2,6 милиарда лева, а 3 милиарда", допълни Борисов. „В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими”, заяви премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 1 Отговор
    И кво, едва ли нещо ще се промени......към по-добро. Просто паричните потоци ще потекат в други джобове, а определени хора ще си направят ПР с акцията.
  • 2 Терориста

    0 2 Отговор
    Браво за колегите, ето, че все още има български полицаи, които наистина си вършат работата!
  • 3 mediator37

    0 2 Отговор
    Добро начало.
  • 4 ААА

    1 0 Отговор
    А ТЕЯ ДЕТО БОКО И ТАНОВ АЛО ЕГН НАЗНАЧИХА
  • 5 а Боко кога

    2 0 Отговор
    Изникват поне няколко въпроса:
    1. ‪#‎Кой‬ кабинет изхарчи голямата част от фискалния резерв и резерва на Здравната каса и започна да натрупва нови правителствени дългове, с обща сметка, надхвърляща 8 млрд.лева за периода 2010-2013?!
    2. #Кой кабинет взе решение от Парламента за 16 млрд. лева нови дългове за периода 2015-2017, а тази година за още 5,3 млрд.лева, за да може сумата да прехвърли 20 млрд. лева!
    3. #Кой кабинет наскоро продаде държавни облигации под пазарните цени в услуга на необявен пазарен играч и в загуба на държавата – така, че да станем за смях и подигравки на външните пазари.
    4. #Кой кабинет е виновен за безсилието на настоящия да предприеме каквото и да е смислено действие, не и реформа.
    И ВСЕ С ГАСОВЕТЕ НА ДПС
  • 6 abv

    0 0 Отговор
    Доколкото се сещам това е един от многото поредни случаи на Капитан Андреево.Явно наказанията на предходните са малки и на тези изобщо не имч е пукало ако ги хванат какво ги очаква.Имат къщи за по над 1 милион в Свиленград и околността , а за банкови сметки да не говорим.Да видим сега какви смешни наказания ще получат.
  • 7 ГОСТ

    0 0 Отговор
    СЛЕД 24 ЧАСА ВСИЧКИ КОЙТО СА УЧАСТВАЛИ В АКЦИЯТА ЩЕ СМУЧАТ
    КРАСТАВИЦАТА
  • 8 Попа

    0 0 Отговор
    Някой чу ли нещо за предишните арести ,прибраха им парите и тишина.
  • 9 Марашев

    0 0 Отговор
    Ааа аз Марашев си пия ракията с Гошо Костадинов и си броим паричките и ще ни хванете на дудук.
  • 10 аууу

    0 0 Отговор
    доклад от 18 август 2015 година, който посочва СХЕМАТА как се източва държавния бюджет чрез определени обществени поръчки на Държавен фонд земеделие. Докладът е изпратен до ОЛАФ, АФКОС, както и на ДАНС. И Е ТАКА ЗА ВСИЧКИ
    ФОНДОВЕ.http://afera.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8.html
  • 11 FR V

    2 0 Отговор
    Това не е новина.
    Всички митничари още от соца си изкарват парите по този начин.
    Държавата трябва да бъде безмилостна с такива като тях.
  • 12 тошибиян

    1 0 Отговор
    който и да сложат там ще граби трябва да е машина за да не краде и аз да съм там ще се опитам да създам схема и група да права мангизи
  • 13 МИТНИЧАР

    0 0 Отговор
    Заплатите в митницата са 500-600лв.
    Гранична полиция взимат двойно заплати и те взимат рушвети.
    Арестувайте всички на границата, всички са корумпирани.
  • 14 ЛЮБОПИТЕН

    0 0 Отговор
    Танов нали уволни лошите?
  • 15 анонимен

    0 0 Отговор
    браво на дядо коледа че ги метна тези изедници точно преди коледа е това е подарък да им подмениш кранчето със злато с кранче с гола чешмянавода че да се почувстват и те истински българи
    желая на всички митничари само гола водичка да пият и да нямат пари за цигари и бензин
  • 16 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Ако бяхме бяла държава,сега следват конфискация на
    пари и имоти,анулиране на осигуровките за пенсия и
    здраве получавани,като митничари и накрая панделки
    на задниците и хайде в тюрмата,та да видим дали новите
    ще имат мерак за рушвети.
  • 17 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Вземането на подкуп е едно от най-тежките престъпления
    срещу държавата,защото съответния служител отменя
    правото на контрол на държавата като той обира благата
    полагащи се на целия народ.Това престъпление е
    съизмеримо с измяна,защото подкупения изменя на дове-
    рието на държавата да изпълнява нейните функции.
    Сигурен съм,че в случая хванатите чиновници няма да
    бъдат подобаващо наказани ,защото тези от,който зависи
    това стоят по-горе във властта,ще им вземат по някой и
    друг лев някой ще уволнят,но други ще си останат и ще
    бъдат по предпазливи.