Last news in Fakti

27 Май, 2017 07:31 5 894 21

27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“

  • света неделя-
  • атентатори-
  • обесване
27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“ - 1
Снимка: Изгубената България

На 27 май 1925 г. са обесени извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца, припомня в блога си Дани Иванов.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    35 11 Отговор
    МАЛКО ИМ Е БИЛО!!! ТРЯБВАЛО Е ДА ГИ УБИВАТ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО ЗА ИЗМЯНА НА БЪЛГАРИЯ И УБИЙСТВОТО НА НЕВИННИ ХОРА...
  • 2 момчилов

    27 9 Отговор
    да горят в ада
  • 3 к нинова

    36 8 Отговор
    цялата юдейско болшевешка партия е трябвало да избесим

    Коментиран от #14

  • 4 кирил

    32 6 Отговор
    накратко историята е следната,руски юдей болшевики нареждат на бг юдей болшевики да бъдат убити български офицери участници във войните за национално обединение
  • 5 случаен

    29 10 Отговор
    213 души убити, ранени 500 ! В църква!!! По време на опело на генерал, също подло убит! Има неща в живота, за които е трудно да се говори, да се коментира, просто човек трябва да сведе глава! Но има и нещо много страшно! И това е как потомците на хората убийци нагло, безпардонно, с чувство за безнаказаност и фалшиво говорене се домогват да управляват страната ни, считайки се за недосегаеми, за абсолютно прави в чудовищните си действия. Докато четях написаното, пред очите ми беше наглото лице и поведение на Корнелия Нинова, безочието на тези хора, стремежът им към власт на всяка цена е ярко доказателство, че те никога няма да се променят. При тях това е психическо и душевно заболяване. Великите им идеи за равенство и братство станаха на пух и прах след краха на социализма. Те изпокрадоха всичко, направиха си съдебна система, която ги покровителства. От нас обаче зависи дали отново ще се домогнат до властта, за да продължават да лъжат, крадат и убиват! Защото всеки народ заслужава съдбата си. За да напиша това ме провокира едно изречение, а именно, "Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения!" Звучи някак неуместно след извършването на чудовищното престъпление!
  • 6 стратокастър

    26 8 Отговор
    Нека да отбележим че това е най-големия терористичен акт преди атаката на кулите в Ню Юорк

    И да не забравяме че теорията и практиката на терора"ЧЕРВЕН ТЕРОР" СА РАЗРАБОТЕНИ ОТ ДРУГАРЯ ВЛАДИМИР ИЛИЧ - ЛЕНИН!

    ПОДРИВНАТА ДЕЙНОСТИ ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ НЕ ЗАПОЧВА С УКРАЙНА!!! ТЯ Е СТАРА РУСКА ПРАКТИКА!!!
  • 7 гощо

    23 9 Отговор
    Всички свързани с БКП и пременената поседователка трябва са на бесилото!!! Скоро видях протокол-опис от нациолизацията на пра дядо ми! Малко им е бесилото!!! Нродна власт ли?!?!? Прости с комплекси да управляват!!! Това е абсурд!!! И днес го наблюдаваме и днес е валидно с пълна сила!!!
  • 8 комунист

    7 6 Отговор
    вината поемаме само с мезетата
  • 9 OMG WTF

    15 7 Отговор
    Странно. Този форум по принцип е препълнен с рубларасти, а сега няма а нито един. Къде сте бе?

    Коментиран от #17

  • 10 mediator37

    12 7 Отговор
    Тристранният пакт, който е създаден от Хитлер, се е наричал Антикоминтерновски пакт. Другото му име е Антитерористичен пакт. Сега разбрахте ли кой искаше да спаси Европа от тероризма ?

    Коментиран от #11

  • 11 Густо Майна

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Второто нещо, което сме дали на света. Терора! След военната авиация, но там има спор с италианците, кой е баш-първи! Интересно е дали атентата в Св. Крал се изучава от военизираните ислямски пълчища /макс количество жертви на мин площ/, както Одринската операция се изучава във военните училища?
  • 12 RISES

    9 7 Отговор
    пропускате една много важна подробност-били са еврей обесените гадове
  • 13 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 10 Отговор
    СТАЛИН НАВСЕГДА
    ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ
  • 14 tost

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "к нинова":

    Да обаче ние сме на всеки километър.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сибирь

    14 14 Отговор
    Ха ! "Невинни жертви"?! Повечето от убитите в църквата са били не до лактите,а до ушите в българска кръв ! Ама нещо тук мълчат ,какво е ставало по време и след преврата на 09.06.1923 г. ! Това да изколиш половината мъже в селото и да накараш жените и децата им да играят хоро над труповете.... това нищо ли е ?! Да обезглавиш министър председателя ,да му отрежеш главата и сложиш членът му в устата ... и това ли е нищо?!

    Коментиран от #21

  • 17 Нафарфорий

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "OMG WTF":

    ВИЖ СЯ УМНИТЕ ХОРА ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСНАК И КОМУНИСТ. АЗ МРАЗЯ ВТОРИТЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В МОМЕНТА ТЕЗИ, КОИТО СЪЩО ТРЯБВАШЕ ДА СА ГОРЕ НА СНИМКАТА В МОМЕНТА СА В ДПС, ГЕРБ, гаДОСТ,БСП,НПОтата и т.н. Между комунисти и либерали разлика няма сетете се и комунистите от ссср и либералите от ес ни карат да заклеймяваме нашите герои като фашисти, е имаше и хубави неща през комунизъма разбира се - тея от дпс и гаДост си знаеха мястото!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гражданска Война

    6 2 Отговор
    Едни боклуци, както обикновено , с действията си докараха държавата 1919г.до 2 тежка национална катастрофа, с всичките тежки последствия. Истинските герои от войните се разделиха основно на два враждуващи лагера. От тогава България е в условията на гражданска война, и който както може така трепе опонента. За съжаление българската простотия и низки страсти , раздухвани постоянно от пишман политици и журналисти не позволяват тази трагична глава от историята на България да бъде преодоляна ,да бъдат извлечени нужните поуки, да спре тази самоубийствена гражданска война , и да се обединим под обща кауза за България. За съжаление Чавка ни е изпила мозъците.
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    нищо ново..като не си съгласен с властта правиш мизерии за да я дестабилизираш. Сега се прави същото но с по-невидими средства - ония отвъд океана са направо гении в това отношение. Апропо познавам един от наследниците на организаторите на клането и той е един от най големите антикомунисти, които познавам.
  • 21 Мирча Кришан

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сибирь":

    Ами, след ПРЕВРАТ какво очакваш да стане.....?Малко си ми нагъл нещо. Щом Царя е на цял народ и народа трябва да е с Царя си! За да сме силни и да не ни пощипват съседските "братски" народи. Царя казва с Германия-значи сме с Германия; Царя казва с Хитлер- значи сме с Хитлер! Но все се намира някой да се опълчи, да гони собствената си цел- партизанин да става, герой да става - с/у народа си си да се изправи. А ако народа не си харесва Царя- прави преврат, резва му тиквата и го сваля!