Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 22:32 1 901 4

Kрадени в Гърция oнколекарства складирани у нас?

  • лекарства-
  • онкология-
  • гърция-
  • германия-
  • кражба

По всяка вероятност те са били продавани на пациенти в Германия

Kрадени в Гърция oнколекарства складирани у нас? - 1

Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници в Гърция и Италия, вероятно и в България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на федералната република, пише в. "24 часа".

У нас също се разкри схема за кражбата им и предстои да се разбере дали става дума за една и съща организирана мафиотска сделка.

Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раковоболни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на “Новартис Хелас”, “Роше Хелас” и “Пфайзър Хелас”.

Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с германски паспорт – Мохамед Х. Той е на 70 години. Задържат го, но се разболява в ареста и го настаняват в атинска болница. Според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

14 500 опаковки с лекове за химиотерапия са преопаковани и попадат в

Северна Европа през България, открива още полицията.

Един от основните им купувачи е бранденбургската фармацевтична фирма “Лунафарм”. Това става ясно пък от проучване на германски журналисти от RBB, които разследват дали медикаментите не са фалшиви и има ли риск за хората, на които са вливани. Полицията обискира “Лунафарм”, дейността е спряна, а срещу директорката ѝ тече разследване.

Смята се, че Мохамед Х. е притежавал мрежа от фирми в Гърция, Кипър, България, Холандия и Германия. За него са работили над 500 души и е натрупана печалба от над 25 милиона евро за пет години.

В България той е имал склад, в който е държал крадените лекарства. Все още се води разследване кой му е помогнал за прекарването на толкова лекарства незаконно през границата.

Продажбата на лекарства за рак в Европа се извършва при много големи ценови разлики. Това е и причината за организирането на тази мафия. Престъплението в случая е, че медикаментите в Гърция всъщност са откраднати.

Основният им купувач в Германия е бранденбургската фирма “Лунафарм” и по тази причина засегнатите пациенти са предимно от региона около Берлин. Освен това “Лунафарм” е продавала вече на високи цени лекарствата и в други германски провинции, както и в Полша.

Проблемът за пациентите е, че лекарствата за химиотерапия трябва да се складират при точно определени условия и температура, иначе стават негодни. Гръцките крадци обаче не са имали такива условия и са складирали част от тях в хладилните камери на един търговец на риба.

При какви условия са складирани в България, още не се знае. Ако лекарствата са негодни, а въпреки това са употребени при химиотерапията на пациенти, е възможно лечението им да е провалено. Засега са открити малко над 200 души, третирани с тези медикаменти.

Част от тези лекарства вече са изследвани и не са показали отклонения, възможно е и останалите да са годни, успокояват от местното здравно министерство.

Скандалът води и към италианската мафия.

“Лунафарм” засега отрича да са знаели, че купуват крадени лекарства от Гърция. Не така стои въпросът обаче с подозрението, че фирмата е набавяла медикаменти за лечение на рак и от Италия, за които е имало най-малкото подозрения, че не са легални.

Става дума предимно за херцептин, което е най-модерното лекарство за лечение на рак на гърдата и на стомаха. Заради големи кражби от болници в Италия на това лекарство от 2014 г. то е в червения списък и е под наблюдение, не може да се купува на свободния пазар. Всеки, който го предлага извън болниците в Италия, е част от престъпна схема, предупредиха властите. “Лунафарм” обаче е продавала италиански херцептин, което е най-малкото подозрително, смятат разследващите.

Нелегалната търговия с лекарства е продължавала до март тази година.

Според медиите германските здравни власти са знаели за скандала месеци преди разкриването му от журналисти, но не са действали своевременно.

Спецпрокуратурата в България проверява за къде са заминали препаратите, изнесени от две наши онкоболници.

Специализираната прокуратура в България засега няма информация, че групата, която се е занимавала с незаконен износ на скъпоструващи онколекарства, ги е пласирала в Германия. Според разследващите медикаментите са отпътували за страни от Европейския съюз.Тепърва обаче ще се изяснява за къде. “Изпратили сме запитвания”, обясни пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    6 3 Отговор
    ГЕРБ-Шайка са способни на всичко!
  • 2 MD*M*

    2 0 Отговор
    На тая снимка колки подлъгващи щампи има...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо

    1 0 Отговор
    И в Гърция се краде само от държавните болници.