Last news in Fakti

3 Май, 2019 09:02 33 701 66

23-годишна студентка източила 300 000 лв. за година в схемите на Стайков

  • миню стайков-
  • таня йорданова-
  • еврофондове-
  • земеделие-
  • европейски средства

Т. Й. е сред арестуваните при вчерашната акция на прокуратурата, МВР и ДАНС срещу измамите с еврофондове в земеделския сектор

23-годишна студентка източила 300 000 лв. за година в схемите на Стайков - 1

23-годишната Т. Й., която бе арестувана на 2 май в Пловдив по време на разследване за измами с еврофондове, е източила близо 300 хиляди лева само за година. Момичето е родом от Карнобат, но учи "Биотехнологии" в Университета по хранителни технологии в града под тепетата. Властите нахлуха именно в квартирата ѝ в Пловдив.

Т. Й. е дъщеря на служители във фирма на Миню Стайков, а освен това изглежда е виден управител на над 500 декара лозя.

Вчера Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извърши акция на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за измами със средства от европейски фондове.

Името на бизнесмена Миню Стайков отново беше замесено, като подозренията са, че децата на негови служители са регистрирали еднолични дружества с цел да се възползват от различни финансови облаги. По непотвърдени данни става дума за източване на земеделски проекти, откъдето 9 младежи са успели да се сдобият с около 7 млн. евро.

Т. Й. влиза напълно в хипотезите на разследващите. Тя е дъщеря на К. Й и Х. Й., които са служители във "Вин.С.Индустрийс" ООД, чийто капитал от рекордните 25 915 050 лева се държи от дружеството на Миню Стайков "СТФ" ООД и две чуждестранни компании "Юрамко Холдингс" ООД и "Алталинк" ООД, регистрирани в Невада, известна като по-голям рай от офшорните зони.

23-годишна студентка източила 300 000 лв. за година в схемите на Стайков

"Вин.С.Индустрийс" върти една от най-големите рафинерии за дестилати и зърнен спирт не само в България, но и на Балканите. Основният им завод, отрит през 2001, се намира в село Церковски, община Карнобат. Дружеството е управлявано за известно време от щерката на Стайков Яна, но основно от Кичка Хазърбасанова, която е роднина на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов. Припомняме, че именно Кичка бе връзката между нелегално производство на цигари и Стайков.

На 17 юни 2015 Т. Й., която по това време е едва на 19 години, се регистрира като едноличен търговец като "ТАНИВА - ТАНЯ ЙОРДАНОВА". Адресът на ЕТ-то съвпада с този на още три еднолични търговци, създадени буквално в еднотипен стил. Чрез фирмата си, Йорданова започва да кандидатства за редица финансови помощи. Справка на TrafficNews в изплатени субсидии от Държавен фонд "Земеделие" показва, че Т. Й. е получила 285 000 лева по програми през 2018 година и още 16 хиляди през предходната година.

Парите са отпуснати на различни основания, но основният транш от 250 хиляди е по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”. Междувременно обаче няма как да не избоде очи фактът, че още един от бенефициентите по същата мярка - ЕТ "АГРОФЕРМ - ДИМИТЪР ТОТЕВ" на Димитър Тотев, регистрира своето дружество на същата дата 17 юни, само 20 минути по-късно от това на Т. Й..

Съвпаденията обаче не се изчерпват с това. През 2016 година, ЕТ-то на Йорданова влиза като съсобственик в новоучредена фирма "ТЕРА ГРЕЙН" ООД. В нея равноправно участие имат още 6 ЕТ-та: МИЛЕНА ПИЛЕВА - ЕКОФОРЕСТ, АГРОКРАСИ - КРАСИМИР ЙОРДАНОВ, ТОПАЗ - Димитър Балджиев, ГРОЗД - БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ, Биоплант - Николай Трифонов и АГРИКА - КАМЕЛИЯ ДИМИТРОВА.

По същия път само за 2 години Белун Хазърбасанов е взел 500 хиляди лева, Николай Трифонов - 408 хиляди, 23-годишната Камелия Димитрова - 450 хиляди лева, Димитър Балфжиев - 216 хиляди, Милена Пилева - 22 хиляди, Красимир Йорданов - 32 хиляди.

Двамата по-възрастни съдружници Хазърбасанов и Балджиев са свързани с Винпром Карнобат, ЕТ-тата им са създадени в един ден, в почти един и същи час. Фирмите на младото поколение също са копия една на друга, регистрирани са през няколко дни през 2015.

В началото на 2018 младата дама дори е представила инвестиционно намерение за изграждане на капково напояване на лозови насаждения с обща площ от 471 дка в землището на с. Терзийско, община Сунгурларе и на 59 дка в масив до с. Огнен, община Карнобат.

Възможна версия на този етап е децата на участници в големия алкохолен бизнес да са взимали на аренда или да са им прехвърляни големи лозови масиви, за да могат да източат помощи за дейността си. Тепърва предстои да се направят проверки за фирмите, получили траншове и да се разбере кой стои зад схемата за милиони.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    79 7 Отговор
    Имала е нужда за нейното образование! :)
  • 2 11111

    110 18 Отговор
    че нали за това са тези еврофондове - да се усвояват !! жалкото в случая че аз с нищо не съм намазал ..
  • 3 Дали

    73 2 Отговор
    Дали не му е била любовница, за да й каже схемата.
  • 4 233

    130 5 Отговор
    Ами това са нормални неща - прокуратура и съд се управляват от мутри на ДС вече 30 години какво искате да няма злоупотреби ли?
  • 5 гого

    69 0 Отговор
    Да пита един ден мама и тати в какви схеми са я вкарали и що
  • 6 Бойко-мутревци

    181 25 Отговор
    Бойко и обкръжението му, ограбиха 50 милиарда за 10 години. В Румъния направиха чудеса с тези пари и сега имат двойни доходи с минимална заплата от 987 лева, а беше обратното, преди да влезем заедно в ЕС. Бойко и Видими Резултати! Кражби и скандали, а той си краде на спокойствие.

    Коментиран от #17, #58, #66

  • 7 среднощен

    68 33 Отговор
    Прави ми впечатление, че в този новинарски сайт много "скромно" се коментира около проблемите с функионери на БСП и ДПС..!? Може и да бъркам..?

    Коментиран от #15, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гощо

    60 1 Отговор
    Толкова са алчни,че и децата си са подложили в схемата тцтцтцтцтцт!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Западните Балкани

    71 2 Отговор
    Интересно колко такива бушони има, които са подготвяни за такива цели, ако се разкрие някоя схема, да изгърмят? Колко ли такива има зад санирането, където само от бюджета се крадат над 3 милиарда на година?

    Коментиран от #26

  • 11 Нудист

    44 9 Отговор

    До коментар #9 от "гощо":

    Децата може и да са по-алчни. Гледай Станишев, например.
  • 12 Давид

    81 2 Отговор
    Абе стига с глупостите . Тоя кой го създаде и другите . Това са бушоните . Като в наркотрафика . Създават бос за да го унищожат след време и да дойде нов . Играта си е една и съща . Говорете за Ахмет Доган , що толкова го пазите .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Куррмбашев

    47 0 Отговор
    Иванчева 30 години за тая за 300 000бона тряя да я разкатаят по аналогичен път. Всеки хитрува бе, вс иска да мине метър с тоя манталитет ще се самозатрием, вс е готов да е в далаверата, докато не е обаче псува и кълне тия дето са.
  • 15 СссереМ

    8 16 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Не,не бъркаш,а темите за злоупотребите на власта са на принципа-от мухата да стане слон.
  • 16 Бе направо губя доверие във всичко

    49 3 Отговор
    Трябва народа да се вдигне трябва да се спазват законите или да се сформират закони които да не се краде. Много от хората в бг не осъзнават че каквито пари се крадат са наши пари. Всичко се повтаря. Историята се повтаря. В миналото голяма част от човечеството са били слуги на Цезар и неговите кифли и охрана. А сега сме пак така обаче се определяме по парите а не по човечност. Значи който взима 900лв от тези които вземат 600лв са по велики. А тези които крадат и взимат 300 000лв като тази кифла са най велики от всички обикновени хора. Бе направо нямам думи. Гаде ми се да съм човек. Защо съм прокълнат да съм човек. Да бях се родил като животно котка щях да съм най добре. Любовта не съществува човек към човек. Истинската любов са парите. Значи ще ми кажете че съм много алчен ок ама вие сте невежи. Знаете че ако видите човек с много пари вие няма да го мислите за човек а за една голяма пара. И като му свърши богатството ще го мислите за човек. И тогава ще го зарежете. Виждаш ли че любовта човек към човек не съществува. По добре да съм социално изолиран и аутсайдер. Така трябва всеки да бъде. В Америка вече аутсайдерите се увеличават. Това е много хубава тема и статия която факти трябва да публикува. Статистика на аутсайдерите в България.
  • 17 БАЦЕТО

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко-мутревци":

    Ходил ли си в романиеско
  • 18 ИВАН

    27 0 Отговор
    Сега ще жертваме предизборно няколко бушона, та белким пак някой се излъже да гласува за нас ... нужно е много повече, и от върхушката трябва да се започне ...... друг обаче е проблема, че в цял свят безчестието е на почит, но ние сме българи, защо пък за разнообразие да не станем честни, поне ще сме различни
  • 19 Баш Гост

    33 1 Отговор
    'Виден управител на 500 декара лозя" - направо избихте рибата с журналистическа тъпотия.
  • 20 факти

    39 5 Отговор
    Помните ли оная предишната, къде се казваше калинка с фалшивата диплома, и къде имаше досек до милиони, и какво и направиха едно НИЩО, тоя случай е същия предизборни номерца на партия герб.Ще повярвам когато некой политик с 2000 лева заплата докаже откъде има имущество за милиони.Ето къде ви отиват милярдите уважаеми Българи, в подпомагане на малцинствата, и в крадливата политическа система, къде се не наяде.От БСП очаквайте същия сценарий, защото са се доказали три пъти в управлението, че крадът и никога не са виновни и никога не дават оставки,нагледците, поне Боко дава оставки, ама и от ГЕРБ крадът.
  • 21 Бочко

    41 3 Отговор
    Криете й името с инициалите Т.Й., а после пишете, че е отворила ЕТ "ТАНИВА - ТАНЯ ЙОРДАНОВА"....Хмммм.... Как ли се казва младата дама с инициали Т.Й...
  • 22 Сенко

    17 4 Отговор
    Ако беше циганин расистки коментари и веднага в ареста, а всъщност тук е заровено кучето, именно по ей такива схеми се източва капитала на страната и за това сме на то хал
  • 23 Васил

    17 1 Отговор
    Нали не вярвате че ще бъде осъдена законите са робите
  • 24 Мда

    7 2 Отговор
    Да ги вкарват всичките в затвора и останалите като тях.
  • 25 тесен социалист

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Не бъркаш.
  • 26 User

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Западните Балкани":

    Рано или късно бушона гърми...
  • 27 Мемфис

    12 4 Отговор
    Що е комунист-все е крадец! Единствено БГ се оказа “достоен наследник” на руските олигарси и хайдуци!
  • 28 юрист

    14 0 Отговор
    Главното е сега да бъдат наказани-организаторите и изпълнителите,помагачите и тези дето са знаели,но са си затваряли очите. Неотвратимост на наказанието. Това е главнана певенция. Наказателна отговорнст-затвор,материална отговорнст-конфискация на 1/2 от личното имущество,лишаване от право да заемаш определин длъжности,изключване от учебните заведения, обществено порицание и позор на всичките тези деятели.
    Ето тогава ще си правят сметка бъдещите престъпници каво губят и какво "печелят". Само драконовски мерки,иначе ще е това,което е сега.
  • 29 Мемфис

    14 1 Отговор
    А за какво плащат милиарди на милиционери, съдии, прокурори и какви ли не служби, на които човек не може да запомни имената?
    Те не са ли главните виновници за тези престъпления, те са наравн9, да не кажа и по- богати от извършителите на далаверите, защото НЯМА ДАЛАВЕРА БЕЗ ТЯХНО УЧАСТИЕ ИЛИ БЕЗ ДА С АПОЛУЧИЛИ ПРОЦЕНТ ОТ ДАЛАВЕРАТА! Жалко, народът ни е отчайващо тъп и вървим по пътя на средновековната азиатска монархия!
  • 30 Редник Раян

    10 3 Отговор
    Не е виновно момичето.
    Самата система държавата
    и мафията,създава
    всичко това.
  • 31 Онзи

    13 6 Отговор
    Т.Й.Харчи си парите със здраве.
    А си и хубавица.Пилето веднъж каца на рамото.Ако не си се възползва ти.друг щеше да е.
  • 32 Карнобат

    5 2 Отговор
    Ей бавни,може би момичето не е знаело, че има фирма?Но не всеки втори разбирач шматки
  • 33 ама вие

    15 0 Отговор
    сериозно ли си мислите че може и лев да 'усвоиш' без да има рамо от фонда...е и процент разбира се...
  • 34 Gosho

    6 1 Отговор
    Абе хора това не е вярно момичето не е виновно за нищо хората са я прецака ли и няма никакви неща тя не е теглила нищо не дейте да я съдиите без да зняете
  • 35 Пешо

    5 1 Отговор
    Момичето е измамено недей те да я съдиите веднага без да знаете
  • 36 m26

    5 2 Отговор
    Не разбрах - в КАКВО са обвинени хората?
    В това, че са работели и са печелили програми ли? Или в това, че НЕ са ги изпълнилни? В КАКВО? И ако са обвинени - то доказано ли е, че са виновни? Къде отиде - "невинен до доказване на противното"?
  • 37 Професионалист

    8 1 Отговор
    Не е виновен този, който яде баницата,а който му я дава, защото и той се облагодетелства от това.Т.е Винету и компания дават,а други вземат и после се отчитат.Схемата е ясна.Но...наближава Видов ден.
  • 38 Напускам държавата

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "И аз искам да крада":

    Банките да правят още пари за народа. Ще им предоставим цели тонове хартия. Банки започвайте да печатате хартията нека има пари за всички.
  • 39 Райчо циганина

    8 1 Отговор
    цялата система е престъпна в България ,,за 30 години я окрадоха и довършиха държавата ,, сега почнаха с Европарите

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 аспарух

    8 0 Отговор
    аха ппосле ромите биили крали това е бг матилитет
  • 42 Анатол

    5 0 Отговор
    Как така не е знаела тая крадлива к**** че не е откраднала 400 хиляди защо и аз да не мога да ги открадна и да се разкарам от тая ш***** държава
  • 43 Garrincha

    7 0 Отговор
    И после, се чудите, такива като Танчето откъде имат пари за нови скъпи коли и почивки по курортите ! Е, от нас ! Да не забравите да гласувате !
  • 44 Ние бг сме на 1во място в света

    4 0 Отговор
    По крадене. Ружа плевенчанката открадна 4 милиарда долара и не сме чули от нея и дали са я хванали не сме чули. Откраднахме парите на Венецуела. Сега и на Европа. А бе майстор крадци сме. Най големите схемаджий. Утре е Русия. Краденето продължава.
  • 45 GBP

    3 3 Отговор
    Абсолютна манипулация и глупава статия. Няма нищо нередно в това че млади хора са кандидатствали по мярка МЛАД ФЕРМЕР, независимо дали са регистрирани по едно и също време. Тъпото е че внушавате че парите са взети и нищо не направено, НО като мине проверката и се установи че всъщност парите са използвани точно по предназначение, а именно създаване на лозови насаждения е тогава ще ритнете мотиката, Стайков не е злопаметен но помни.

    Коментиран от #65

  • 46 123

    1 0 Отговор
    и ния от гейб трябва 20г. да краднем ,,нема бсп да крадне..
  • 47 КОНСТАНТИНОВ

    5 0 Отговор
    В ЗАТВОРА ДА ОТИДАТ ТЕЗИ КОИТО СА ОДОБРИЛИ КАНДИДАТИТЕ
  • 48 Васик

    2 0 Отговор
    Ужас
  • 49 К Георгиев

    7 2 Отговор
    Ще повторя един мой коментар. Димитър Талев е казал, когато последния комунист в Съветския съюз умре , в България ще има поне още един жив. Така че какво да чакаме . Да излизаме на улицата и да ги изгоним от власт тия софиянци- всички са еди дол дренки.

    Коментиран от #60

  • 50 Хахо

    2 0 Отговор
    Ако иска, може и на мен да ми го източи в лакомото си дупенце.
  • 51 Агент 001

    3 2 Отговор
    В момента ГРОБ си правят предизборен пи-ар за да си покачат рейтинга. Гарван гарвану, око не вади !
  • 52 Jack

    7 0 Отговор
    Вие ходете да работите за 600 лева виждате ли как се правят пари само със схеми и измами 300 хил. Къде ще работи тя за 600 лева.
  • 53 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Че се "усвояват" евросредства - "усвояват се ! Ама кой им ги дава? Защо не дават и на мен - просто ми се иска.......Защо не се проверят " даващите " ?? То като че ли в тази държава всичко не само "мирише", ами направо вони. Кой кого да разследва, има ли въобще някой морално чист ? Не краде ли - не е от нашите, не става и за държавник !
  • 54 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    Натиснаха ги малко от ЕС за крадене на евро-пари иначе пръста си нямаше да мръднат, то и съд и прокоратура са в кереча и те, ша ги позамажат пак някак нещата, гарван гарвана.....
  • 55 Bez ime

    5 0 Отговор
    Хаха само цигани били крадели и се збивали и какво ли още не ама българите с химикалка крадат на едро и нее единичен случаи

    Коментиран от #59

  • 56 Къде сте бре булгари

    2 4 Отговор
    Коментирайте тази шърфънтия .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Октопод

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Bez ime":

    И на мен ми е смешно и ми идва една смешна мисъл а може би и истина! Мисля че България ще се оправи само ако не ни управляват българи !!!
  • 60 Октопод

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "К Георгиев":

    Така направиха в Румъния ,сега са много по-добре ! Май българите останаха мамалигари !
  • 61 мдаа

    3 2 Отговор
    ся у сливен по дупарката
  • 62 Мале сиг

    1 1 Отговор
    Ако боднеш мадамата ще се заразиш с сифилис.
  • 63 БАРС

    2 1 Отговор
    Ами то затова че крадеме сме известни вече по целмят свят то затова на запъд не ни обичат много да не слагаме циганите само в това число.Хората измислиха интернет картите същто за улеснение на хората а ние какво правим сядаме и почваме да мислим как да откраднем .Нормалните държави мислят какво да открият нещто ново нови модели т.н.за да имат хората какво дп работят да живеят нормално а ние само да крадеме .Та какво се чудя каквато ние управата такава ние и държавата .А забравих освен да крадеме то да ядеме и да пиеме да сме на маса де там май сме номер едно.Като отида на бар слушам най много като си приказват се чува ДАЙТЕ ДА ИЗМИСЛИМ НЕЩТО ДА НАПРАВИМ НЯКОЯ ДАЛАВЕРА НЯМА ЛИ НЕЩТО ПО ТАКА един вид да лесна пара
  • 64 Усмивката

    1 0 Отговор
    Ми той Миню Стайков си я обича като дъщеря......Да и простим ....на детето
  • 65 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "GBP":

    Интересно виждане......
  • 66 Комунист , ДС до него комунист и т.н.

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко-мутревци":

    Как няма да крадат като им е в кръвта още 1944г. Върви вярвай на Елена милиьончева, на Корнела и оная бивша кметица.. Наказание на площада...