Last news in Fakti

19 Май, 2019 20:02 40 569 53

Убили легендарния бандит Бретона, докато яде шкембе чорба

  • димитър тодоров-
  • бретона

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от създаването му

Убили легендарния бандит Бретона, докато яде шкембе чорба - 1

Провалена нарокпратка за над 100 млн. евро става причина за убийството на изпечения бандит Димитър Тодоров-Бретона в София на 16 февруари през далечната 2005 г. Това до момента е най-вероятната версия за убийството на бандита, който е надупчен с олово в кварталната кръчма с гръмкото име "Бъфало" в столичния жк "Люлин".

Според хипотезата Бретона бил гарант по сделката огромно количество дрога, която е задържана от ченгетата в Испания. Става дума за 819 килограма кокаин, открити на яхтата "Есприта", която пристига от Южна Америка в Европа. Лодката е собственост на българин, който живее в Германия. Екипажът ѝ е от българи, съобщава тогава испанската полиция. Други 137 кг кокаин пък са намерени в дома на нашенец в Мадрид. Провалената пратка кокаин е оценена от испанската съдебна система за 101 308 000 евро.

Неподкрепената до момента с доказателства хипотеза гласи, че именно заради "инфекцията" със заловената дрога е свързано и убийството на баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев. Той е застрелян по същия начин пред ресторанта "Тадж Махал" в София точно три месеца след убийството на Бретона. Неговият разстрел пък идва няколко месеца преди да бъде очистен смятаният за недосегаем висаджийски бос Георги Илиев, през август 2005 г. Десет години по-рано брат му Васил е ликвидиран в София.

Веднага след разстрела на основателя на силовата групировка ВИС - Васил Илиев, Бретона се изнася за Унгария. По това време се предполага, че именно Димитър Тодоров дърпа от чужбина конците на обезглавената империя ВИС. Тресе го носталгията - затова, когато рядко се връща в България, гледа да навакса с типично нашенски удоволствия. Така го заварва и смъртта - над чиния с шкембе чорба, ратанови панерчета с препечени филии хляб и дълбока чинийка с лют пипер на люспи. Два куршума пронизват легендарния Бретона в гърдите и главата. Той издъхва на място, съобщава "България Днес".

Черната новина се разнася бързо из ъндърграунда. Сред останалите живи босове на ВИС и СИК смъртта на Бретона носи успокоение - за тях той е по-скоро непознат гуру, за когото се носят бомбастични слухове за мащабите на контрол, които може да упражнява. През годините му се кланят и висаджиите на Георги Илиев, и сикаджиите, впоследствие станали мастити бизнесмени - Младен Михалев-Маджо, Красимир и Николай Маринови - Братя Маргини, Милчо Бонев - Бай Миле, Стоил Славов, Дмитрий Минев - Димата Руснака. Слухът за появата на Бретона три дни по-рано буквално сковава българските мафиоти. Защото, щом Бретона пристига, значи ще сее смърт.

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от създаването му. Митко Тодоров е вероятно най-близкият приятел на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред бар "Магура" на бул. "Витоша" и създаването на групировката ВИС.

Бретона е легенда сред автокрадците. За първи път е задържан през далечната 1974 г. През 1980 г. лежи в затвора, след това е осъден отново за грабеж. Когато през 1993 г. започват да никнат застрахователните офиси на силовците от ВИК и СИК, Бретона събира дребните автоапаши, съставя списък и буквално им казва да се захващат с нещо друго. Най-малкото - да не си помислят да докоснат с пръст колите със стикерите на двете големи групировки. Бизнесът върви без засечки до убийството на Васил Илиев. Бретона е потресен, той дълго не могъл да се съвземе от смъртта на авера си. Затова решава да се установи в Унгария, където постепенно изгражда собствена престъпна империя. Организацията му движи трафик на всичко, което носи пари - от хероин и амфетамини през контрабандни цигари и китайски стоки в контейнери. Според ченгета Бретона бързо успява да се интегрира в световните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Смята се, че той просто дърпа конците отгоре, а хора на по-ниски нива по това време като Евелин Банев-Брендо и обикновени висаджии в Испания следят движението и изпират парите. Става дума за пратки от над тон, които се транспортират от Колумбия и Гватемала с ветроходни яхти. Бретона е толкова добър, че дори някои от яхтите са регистрирани на негово име. Докато той върти милионни сделки в Унгария и Германия на световно ниво, за работата си у нас босовете на големите групировки му се отчитат всяка година. Това продължава до към 1999 г., когато изведнъж притоците към сметките в Будапеща секват. Според различни източници неиздължените отчисления към Бретона са по около 5 млн. евро на година. Той изчаква около четири, пет години и в края на 2003 г. изпраща ясно послание към длъжниците си в България. С него им съобщава, че имат да му дават милиони и не е забравил за тях.

Поръчва видни сикаджии

Легендите носят, че именно Бретона стои зад убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Димата Руснака през 2004 г. Тези покушения се тълкуват като предупреждения към хората над тях. Само един факт подкрепя подобна версия - Бретона влиза в страната ден преди разстрела на Бай Миле на 30 юли 2004 г. Впоследствие обаче Димитър Тодоров дори не е сред обвинените за кървавата баня в ресторанта на хотел "Славия", при която освен боса Милчо Бонев са очистени петима негови гардове.

Според анализатори на процесите в ъндърграунда било наивно да се мисли, че някой от СИК би могъл да поръча Бретона и така да отмъсти за застреляните трима босове на групировката. Още по-малка изглеждала вероятността той да е очистен от кръвния си враг в бизнеса с крадени коли Пацо Килията. След покушението срещу Бретона плъзва и версия, че зад него стои бандата на Йоско Костинбродския, която е подозирана, че изпълнява мокри поръчки на чужди наркобосове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    184 3 Отговор
    Напоследък трудно се намира вкусно приготвено шкембе!

    Коментиран от #46

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 12 Отговор
    СТАНЧЕВ ЛЕГИОНЕРА ИЗБИ ПОВЕЧЕТО МУТРИ
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    67 7 Отговор
    ЛЮЛИН ЕСПАЛНЯТА НА ПРЕСТЬПНОСТА В СОФИЯ
  • 4 Гласът на жабата

    103 3 Отговор
    кой го боли шванца за някъв бретон?
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 2 Отговор
    МАФИЯТА НЕ ПРОЩАВА НАМИРАТЕ ЛОШОТО Е ЧЕ УМИРАТ НЕВИННИ БОШНАКОВ ГО ЛИКВИДИРА МАФИЯТА РЕЦИКЛИРАНЕТО БОКЛУЧИИСТВОТО ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ СА МАФИОТСКИ БИЗНЕС
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 5 Отговор
    А БРАТЯ ИЛИЕВИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наглите

    28 41 Отговор
    Да очакваме ли убийство скоро или показни акции срещу избирателите на БСП

    Коментиран от #14

  • 9 сталин

    17 2 Отговор
    Аз съм
  • 10 pij

    64 4 Отговор
    Ако всяко шкембе трябва да идва с убит бандит, ще ям по три пъти на ден.
  • 11 БЮЛЕТИНА НОМЕР 18

    17 25 Отговор
    Ние сме надеждата,изберете нас.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СССР

    102 10 Отговор
    Боко тиквата затова ли не яде шкембе чорба ?

    Коментиран от #33

  • 14 Ханс картечаря

    28 34 Отговор

    До коментар #8 от "Наглите":

    И двете. Червените боклуци трябва да се мачкат на равни интервали иначе мислят за глупости.

    Коментиран от #16

  • 15 Предник

    19 13 Отговор
    А то имало ли е, така чесън с оцет около шкембето? И самото то агнешко или телешко е било?
  • 16 Ссср

    29 13 Отговор

    До коментар #14 от "Ханс картечаря":

    Ханс половината днешни германци са с руски корени , да не се окаже че си теле от няколко бика
  • 17 Pacenek

    22 5 Отговор
    Дано да си е доял шкебенцето! Вкусно е !!!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА С БОШНАКОВ СЬЩО ЕДЕЛО НА МАФИЯТА
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    МЕТО ИЛИЕНСКИ ПОЛУЧИ ОБАЖДАНЕ НА ДОВЕРИЕТО УБИХА ГО И НИ ВЕСТ НИКОСТ А Е ХВЬРЛЕН В НЯКОЯ ПЕЩЕРА НАД БОТЕВ ГРАД
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    66 8 Отговор
    МУТРИТЕ ГИ СЬЗДАДЕ ДС И БКП И ЛУКАНОВ
  • 21 Ivan S

    32 5 Отговор
    Е какво е това шкембе дето занего си заслужава да се умре? Македонската наденица ряпа да яде... Ке умрем за нея , ама друг път..
  • 22 безпартиен

    65 0 Отговор
    Който ги създаде,той ги и премахна!Всичките!Остави си само тези които се отчитат когато им кажатПо -силно от мафията е държавната мафия!
  • 23 дявола

    42 2 Отговор
    Ако беше си поръчал бобец можеше да му се размине
  • 24 Усмивката

    43 15 Отговор
    Това са годините когато мутрите не бяха на власт.Еех насталгия.Срга ходиме с цял взвод бодигардове и държавата им плаща.Парите не ги търсиме .Те идват сами при нас.....ЗАКОННО...гласувайте пак за ГЕРБ

    Коментиран от #36

  • 25 Антифашист

    45 25 Отговор
    Какво ни интересува убийството на някакъв треторазряден чалга простак? Пишете за невинните жертви на фашизъма например. Кой е издал заповедта за разстрела на шестте ястребинчета и защо тази трагедия отсъства от учебниците по история?

    Коментиран от #53

  • 26 Бг бизнесмени

    38 1 Отговор
    Мутрите ги създадоха " онези с куфарчетата " , срещу процент от оборота ! Който не се отчита умира !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хи хи

    31 6 Отговор
    Абе има останала още една мутра, ама явно не яде шкембе, набляга на кебапчета, а че е за тепане за тепане е.

    Коментиран от #30

  • 29 месара

    23 0 Отговор
    опознавателна статия, за такива даже в учебниците трябва да пише - героите на прехода! хвала!!!
  • 30 Ха ха

    16 10 Отговор

    До коментар #28 от "Хи хи":

    Абсолютно - всяка година набива кебапчета на Бузлуджа, ама скоро я пиши умряла и нея!
  • 31 по темата

    2 2 Отговор
    не е така
  • 32 КойТой

    9 6 Отговор
    Моето Илиенския е жив, и си се разхожда из Софето съвсем спокойно.... Хахахахах
  • 33 Манго

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "СССР":

    Той яде само филии с мас хахахаааа...

    Коментиран от #52

  • 34 Базар

    25 1 Отговор
    Сварявате шкембето без сол, докато омекне. а може да ползвате и готово бланширано шкембе, като си спестите времето за варене. Изваждате шкембето и към 1 литър бульон добавете горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.

    Свареното шкембе нарязвате на ситно. В дълбок тиган сгорещявате кравето масло, добавяте червения пипер и брашното и ги запържвате за около минута - две, след което добавяте няколко лъжици от бульона и бъркате докато се получи еднородна смес.
    Изсипвате запръжката в бульона, добавяте и нарязаното шкембе и оставяте супата да поври няколко минути.
    Сервирайте шкембе чорбата със счукания чесън, разбъркан с оцета.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мноооого са дебилите в България

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    и няма да ти разберат иронията, засега са само 9, дано толкова си останат!!!!!
  • 37 МАНГАЛ

    8 1 Отговор
    ШУМОВ НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ С ТВОИТЕ СЪЧЕНЕНИЯ ЗА БОКЛУЦИТЕ
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    ИЛИЕНСКИЯ Е МЬРТЬВ КОСТИТЕ МУ ГНИЯТ ПО ЧУКАРИТЕ НАД БОТЕВ ГРАД
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    ГЕОРГИ СТОЕВ НИКОГА НЕЕ БИЛ МУТРА КНИГИТЕ МУ ГЕ ПИШЕШЕ ВЛАДО ДАВЕРОВ СЬЩИЯ ДАВЕРОВ ИЗЛЬГА ПРЕДИ ГОДИНИ ЧЕ ГО Е НАПАДНАЛ НЯКАКЬВ БАКШИШ ТОЕСТ ТАКС ШОФЕР
  • 40 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Кво ги вадите от нафталина тея боклуци? На никого не липсват... Ми да си беше поръчал кебапчета, щом шкембе чорбата е била каръшка...
  • 41 s7un7

    9 1 Отговор
    А другите кога, има още паплач за чистене ?
  • 42 Ссерем на ссерем

    5 3 Отговор
    Герои на прехода,а в момента герои на вечните ловни полета,където им е мястото
  • 43 още има

    7 5 Отговор
    още има такива за очистване плевели
    най вече в партията майка и са женки
    кУрнелия, елена, сер-гей
    все марули, които трябва да бъдат изхвърлени на боклука !
  • 44 007

    2 4 Отговор
    #ГРАД КОЗЛОДУЙ, дpазниш с тия огромни букви:(..,к.ьoрaв ли си, или кpeщиш? :(
  • 45 Присмехулник

    3 1 Отговор
    Ами да не е ял шкембе чорба. Да си беше поръча'л едно тараторче!
  • 46 James

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тост":

    Имаше навремето, докато Бретона не си топна бретона вътре...
  • 47 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Аз мога ли да ям шкембе-чорба или да духам бобената ?
  • 48 някой

    2 2 Отговор
    щяха да изгорят с 4 тона суджук,но никога не е късно
  • 49 30 юли 2004

    2 1 Отговор
    Знаете ли Бойко Борисов къде е бил тогава? Пред хотел Славия и изчезва с парите на Бай Миле!
  • 50 694

    2 1 Отговор
    От ляво във дясно....и после по обратен ред.Това не са легендарни бандити а легендарни бушони.
  • 51 Шкембе чорбата е велика

    1 1 Отговор
    Щастлива смърт!
  • 52 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Манго":

    И филе Елена, ама с тонове.

    До 49, не защо обаче съм склонен да ти вярвам.

    Ако тоя човек беше жив, щеше да е вицепремиер-слънце.
    Как да не пишат за него?
  • 53 Екс

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антифашист":

    Бих си дал половината имане,да те видя как го казваш това навремето пред него,разбира се опикан,това,не е под въпрос!