Last news in Fakti

24 Юни, 2019 18:49 2 669 7

Мъж си купи картини от галерия, оказаха се фалшиви

  • фалшиви картини-
  • галерия

Мъжът е бил заблуден, че купува авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник

Мъж си купи картини от галерия, оказаха се фалшиви - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия "Структура" в гр. София, но е установено, че представляват фалшификати.

Върховна касационна прокуратура възложи извършване на проверка на МВР с оглед съдържащите се данни за извършено престъпление против собствеността, пише trafficnews.bg.

В началото на 2019 г. законодателят инкриминира действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични.

Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството.

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, ВКП е възложила на ГДНП извършване на конкретни действия за снемане на обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията.

Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм Даа

    12 1 Отговор
    Отново новина дето се знае от месеци, е представена като нова. Голям нюх има "журналиста". Запази си новината през 2030 я дай като ИЗВЪНРЕДНА!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ммм Даа":

    Вярно преди 2 седмици го имаше по новините
  • 3 ???

    4 3 Отговор
    сега и фалшификатите ще му приберат и пари няма да му вярнат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Познавач

    2 0 Отговор
    В България 90% от нещата в галериите са работи на отлични фалшификатори ! Шегуват се че най добрите платна на класиците са рисувани 20-30 г. след смърта им !!!
  • 6 639

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ммм Даа":

    Като погледнеш най-напред афтора,може и да не четеш ''новината''.Претоплена супа.
  • 7 Истина или лъжа

    0 0 Отговор
    Оригинала може да бъде 1, копията може да бъдат повече от 1.
    Добре че го има оригинала, че да има копиращи !
    Двете обаче са от голямо значение.