25 Юли, 2019 10:49 11 729 25

Майката на Банев: Разпродават бизнеса ни, докато Николай е в ареста

  • каваците-
  • николай банев

Възможно ли е Баневи да продадат 40 дка на Каваците само за 10 хил. лева?

Майката на Банев: Разпродават бизнеса ни, докато Николай е в ареста - 1

Ако непредубеден човек се запознае с материалите по делото, което водят семейство Баневи за собствеността на къмпинг „Каваци“ в Созопол ще помисли, че те или са най-големите глупаци на света, или са жертва на измама за десетки милиони.

В редакцията на Флагман.бг дойде Мария Банева, майката на Николай Банев. Тя бе придружавана от адвокат Мирослав Стойков, за да алармират, че докато Николай Банев е в ареста, а Евгения Банева се лекува, се прави опит да им бъде разграбен бизнеса. С оглед на документите, които ни представиха, може и да имат основание.

Общоизвестен факт е, че от три години фирмата на Николай и Евгения Баневи – „Хелио Тур-с“ АД води спорове за собствеността с никому неизвестната „Джи енд джи 90“ ЕООД на Георги Димитров Дамянов.

Според Баневи – Дамянов е подставено лице, защото без никаква бизнес история идва от Добринище и се представя за крупен предприемач, който е готов да инвестира милиони в емблематичния къмпинг в Созопол. Те подозират, че зад Дамянов стои Димитър Спасов, известен с прозвището Митко Каратиста, но конкретни доказателства за връзка между двамата все още няма, освен договора за охрана, който „Джи енд джи-90“ ЕООД е сключила с фирмата на Спасов – „Делта гард“. Именно „Делта гард“ изгони Баневи от комплекса през 2017 година.

До този момент бе известна малка част от спора по делото. От една страна „Джи енд джи-90“ ЕООД претендираше, че е новият собственик на къмпинг „Каваци“ на базата на предварителен договор, а от друга – семейство Баневи твърдеше, че бившият им управител Зорница Илиева е надвишила правомощията си и неправомерно е подписала този договор, който те считат за несъстоятелен.

По случая има и решение на Бургаския окръжен съд, който обявява предварителния договор за окончателен. Решението не е влязло в сила и се обжалва в Апелативния съд в Бургас, но именно то извади публично смущаващи обстоятелства, около спора за златните 40 дка на брега на морето.

Най-спорен е предварителният договор за продажба на къмпинга. Според него „Хелио тур-с“ АД се задължава да продаде 40-те дка, с хотел, собствена инфраструктура, 150 бунгала, заведения и помощни сгради за…10 хил. лева.

5 хил. лева „на ръка", получени още на 7 април 2016 година и останалите при сключването на окончателния договор, който е трябвало да бъде финализиран на 21 април същата година. Документите са подписани от бившия служител на Баневи – Зорница Илиева и вероятно договорът е щял да бъде финализиран, ако правомощията ѝ не са били прекратени преждевременно.

Година по-късно „Хелио тур-С“ АД, представлявано от Евгения Банева, е получило искова молба от „Джи енд джи-90“ ЕООД с настояване да се финализира договора за продажба на къмпинга. Т.е. – да се доплатят останалите 5 хил.лева и смени собственост.

Според Евгения Банева, за да се извършва сделка с продажба на имоти, следва да има решение на Съвета на директорите, а такова липсва. Зорница Илиева е нямала мандат да представлява дружеството в подобна разпоредителна сделка.

По делото лъсва и друга интересна подробност – Зорница Илиева е подписала запис на заповед, с която е задлъжняла с 1 млн.лева към „Джи енд джи“ ЕООД.

Според адвокатите на семейство Баневи, не е изключено това да е гаранция, че тя ще изпълни конкретен ангажимент, но това са само догадки.

Още по-абсурдното е, че до сключването на окончателния договор, къмпингът е предаден във владението на бъдещия наемател срещу годишен наем на потенциалния купувач от 30 хил.лева – три пъти повече от продажната цена, като извършените подобрения трябвало да бъдат приспаднати от наема. Така за 2016 година наемателят и бъдещ купувач е трябвало да плати само 6 хли.лева, тъй като претендира, че е извършил ремонти за 24 хил. лева.

По делото е приложен и още един анекс, подписан от Евгения Банева на 13 ноември 2017 година, когато скандалът бе избухнал и на цяла България стана известно, че Баневи са на път да загубят „Каваците“. Ако се вярва на този анекс Банева е декларирала, че приема изцяло клаузите в предварителния договор и потвърждава действията на Зорница Илиева.

Според Евгения Банева този анекс е фалшив и за нищо на света не би го подписала. Тя е убедена, че става въпрос за пренасяне и апликация на подписа ѝ. Експертизата по делото обаче не е установило признаци на фалшификация, заради което на първа инстанция се приема становището на вещото лице.

В Окръжния съд в Бургас са разпитани и много свидетели. Зорница Илиева твърди, че през 2016 година, било взето решение за продажба на къмпинга, били водени разговори с „роднина на Жорж Ганчев“ и бизнесменът Стефан Шарлопов, който днес е покойник.

Те обаче се притеснили, че имотът имал много тежести, което е факт, защото само дълговете към Община Созопол са за половин милион лева.

Според Зорница Илиева така се стигнало до продажбата на Георги Дамянов, който единствен изявил реален интерес към „Каваците“.

През цялото време Илиева говори, че дружеството имало дългове между 1 и 1,5 млн.лева, които изглежда новият собственик трябвало да изчисти, което е необяснимо, защото се продава земята, не фирмата, а дълговете остават за юридическото лице.

Адвокатите на „Джи енд джи-90“ ЕООД изтъкват, че при определянето на стойността на имотите са отчетени редица обстоятелства – това, че става въпрос за сгради и бунгала, които са строени преди 50 години. Освен това цената била такава, каквато я изисква пазарът, а в случая нямало особен интерес, защото освен тежестите, се водили и няколко дела за възстановяване на собственост на част от къмпинга.

При всички положения продажбата на 40 дка на брега на морето на цената на кола на старо, изглежда безкрайно необичайна, а по делото има редица съмнителни обстоятелства.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешен плач

    57 9 Отговор
    Чак да се разплаче човек.
    Айде, коминтерновците, няма ли да скочите да защитите мазният и крадлив олигарх Ебанев, той си е ваш възпитаник и кадър?
  • 2 bbb

    58 7 Отговор
    Да разпродадат всичко на тоя измамник защото всичко това е крадено!!!
  • 3 Гост

    49 6 Отговор
    е взели го за 6 хилки продават за 10 , защо не?
    крадеца реве и вика - дръжте крадеца!
  • 4 Host

    32 0 Отговор
    На никой не желая лошо , но нека да му се връща тъпкано.
  • 5 Еблю

    21 1 Отговор
    Айде Прасчо ги изкупи..Грух,Грух...Груйо
  • 6 хахаха

    38 7 Отговор
    Крадат от крадеца....Тиквата не прощава където има пари.
  • 7 Jack Bauer

    25 3 Отговор
    Нормално, като не си плащат комисионната. То не може на готово да получиш милиони, без да си се изпотил, а после да не си платиш и "данъка".
  • 8 Чиче

    21 3 Отговор
    Само далавери и измами с другари на партия любима
  • 9 стоян

    27 2 Отговор
    Крадяли им 40 декара къмпинг на Каваците =А те откъде го имат = подарък от комунягите
  • 10 Българин

    21 1 Отговор
    Ми супер!Много се радвам!Да ви смъкнат и кожите от гърбовете, мръсни шумкари!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПЕНКО

    17 1 Отговор
    КОЙ И КАКЪВ БИЗНЕС БЕ ГНУСНА БКПСП ??? ВАШИТЕ СЪСИПАХА МИЛИОН СЕМЕЙСТВА- УНИЩОЖАВАЙКИ "ДАДЕНИТЕ "ИМ ЗАВОДИ !!! САМО В ПЕРНИК : "ЧЕРВЕНА МОГИЛА";КРИСТАЛ; ЦИМЕНТОВ ЗАВОД И !!! ...ДАДЕНИ НА ПАРТИЙНИ ФУНКЦИОНЕРИ И УНИЩОЖЕНИ -ТОЧНО ОТ ДС-БКП !!! ИСКА МИ СЕ ДА ВИ УБИВАМ ЗАЕДНО С ДЕЦАТА ВИ -А АЗ СЪМ КОМУНИСТ !!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Веселин ч.

    14 2 Отговор
    Горкият човек банев,с колко пот и труд е спечелил всичко.
  • 14 свидетел от самото начало

    19 0 Отговор
    Тук е време най-после да се върнат имотите на хората от Созопол,
    които са преки наследници ,открадна им ги Банев с далавера вМинстерството,Гешев нали всевластен да види кой министър подписа приватизацията и дъ върне земята на собствениците.
    Сега друга мутра още по-тарикат ,и той да ги присвои чрез схемата на" запис на заповед" , която схема е порочна още като я чуеш, чудно ми е, че има съдии, които въобще още одобряват тази крадлива схема.
    Тези силови методи ощететяват само обикновенните законни собственици.
    Този сопол Банев , живя и живее на гърба на ограбени ,законни наследници цял живот.
    Ако има нормални съдилища ,да върнат земите на хората в Каваците, тези две лъжещи мутренски групи са за затвора ....
  • 15 МАЯ

    8 2 Отговор
    Няма комунист, който да не краде. Това е тяхната идеология, вие сте богати изедници и затова го взимам!
  • 16 Сапун

    11 0 Отговор
    Тия от Факти или много обичат Баневи или са,се нагушили с пари от наскоро излязлата Банева. Иначе защо да им обръщат внимание и да пишат такива дълги статии
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Драйвър

    8 0 Отговор
    Общо взето от където дошло-там отишло,целият им бизнес е придобит с измами и заграбване и сега логично ще си отиде по същия начи,от какво се жалва тази дърта измамница?За случая на престъпната фамилия Баневи подхожда един цитат от Турското мекере Христо Бисеров:"Боли ли?Боли ли сега като на вас ви вадят зъбите?"
  • 19 Професора

    1 1 Отговор
    Преместих си скротума леко наляво след като прочетох статията
  • 20 Нешков

    3 0 Отговор
    Някой хора не са научили че там откъдето си вадят хляба не трябва да си вадят. ........
  • 21 Дедо

    3 0 Отговор
    От кога краденето е "бизнес"?
  • 22 Ха ха

    4 0 Отговор
    Най-гадното нещо за един измамник е да бъде измамен от друг измамник
  • 23 Ха ха

    2 0 Отговор
    Най-гадното нещо за един измамник е да бъде измамен от друг измамник
  • 24 ДПА

    1 0 Отговор
    Защо ли нямам никакъв интерес?
  • 25 Доктор Гьобелс

    2 0 Отговор
    Мръсни, долни крадци и мошеници.