28 Май, 2012 15:55 7 159 8

15 българи с белезници при "Кокаинови крале" /Обновена/

  • арестувани-
  • операция-
  • "кокаинови крале"-
  • кокаинови крале
15 българи с белезници  при "Кокаинови крале" /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Белезниците са щракнали на ръцете на 30 души при операция "Кокаинови крале", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
15 са арестуваните българи, 12 са италиански граждани,  и по един гражданин на Словения, Румъния , Грузия. Между заловените българи е и Евелин Банев –Брендо, както по-рано припомни Факти.бг.
Специализираната операция е проведена заедно с карабинерите от Италия и с Европол,  с които България е обменяла информация.

Кокаинът е бил продаван в три области в Италия. Разследванията са позволили да бъдат открити много организации, които внасят кокаин на италианския пазар. Открихме много голям сегмент, който в България е свързан с Банев, отговорен за внасянето в Италия на 40 тона кокаин годишно. Трафик на около 40 тона наркотик годишно, не прави аматьор или случаен човек, посочи министърът визирайки, че от българите Брендо е най-големият бос с коката.

Нашата дейност ни позволи, в сътрудничество с швейцарската и испанската полиция, и испанската митница, да достигнем, и през февруари 2007 г. - да конфискуваме 6 тона кокаин, в два различни морски съда - един кораб от 80 метра, който пренасяше 4,5 тона, и 16-метрова яхта, която пренасяше 1,5 тона, които бяха приети от кораб-майка в средата на океана. Отговорен за този транспорт беше италиански гражданин, който със своя организация действаше съвместно с българската група, каза Цветанов.

„За периода от 2004 г. до 2007 г. Брендо е участвал в организирането на трафик на кокаин в количества около 10 тона и блокиране на банкова сметка в размер на 10 милиона в швейцарска банка. Тегли кредит от 10 милиона евро, които инвестира в Швейцария и в България. Той тегли кредит, като обезпечение декларира банковата сметка с произход от престъпна дейност”, поясни Цветанов.

Брендо има висящо дело в България, което се води от 2007 г. Искането на прокуратурата ще е временно да бъдат представени лицата, за да могат да бъдат разследвани в Италия, каза Цветанов.

Министърът на вътрешните работи се надява с операция "Кокаинови криле" да допринесат  за разкриването на убийства на територията на страната.

Нашите трафиканти на кокаин не са задържани по-рано заради изтичане на информация през 2007 г. и  2008 година.

Цветанов съобщи, че при задържането на Евелин Банев - Брендо са били иззети 18 мобилни телефона и свидетелски показания от разследването в Швейцария.

Полк. Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия заяви, че е имало две големи изтичания на информация, които са попречили за залавянето на групите.
При първото изтичане на информация са избягали българи в Карибите като това се е случило през лятото на 2007 г.
„В същото време, френските ни колеги конфискуваха една лодка с три тона и една друга, близо до испанските брегове. Това конфискуване, заедно с изтичането на информация, направи така, че българската организация анулира своите доставки и се обърна към друга италианска организация, която се грижеше да доставя кокаин не от Карибите, а от кораб-майка в самия океан и оттам се отправя към доставките на испанските брегове”, каза полк. Джорджино.

Поради изтичане на информация през 2008 г. са успели да се измъкнат част от българите.
„На остров Сен Мартен открихме база, в която действаха петима български граждани с най-различни морски съдове. Уверихме се, че тези съдове са били закупени от един от разследваните с пари, които идват от Банев. Това е първото изтичане на информация, но има и едно по-тежко, което се случва през март 2008 г. Тогава на събрание между различни съдебни инстанции, които са заинтересовани (представители на испанските, швейцарските, българските, хърватските магистрати) се споделя информация. Два часа по-късно тази информация беше на разположение на разследваните лица. Това забави цялото разследване, което на практика приключи днес”, допълни Джорджино.

Вчера са задържани двама италиански граждани в Хърватска, които по подобен начин на Брендо се подготвяха да изчезнат и да се скрият. Действително можем да отчетем добри резултати, да върнем доверието и да измием срама от 2008 г., когато не е могло да бъде реализирано всичко това, каза от своя страна Цветанов.

Заместник-главният прокурор Галина Тонева посочи, че групата ще бъде съдена в Италия, тъй като оттам има постъпило искане за екстрадиране. Тя заяви, че вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за търговия с наркотици. Според Тонева, Банев ще бъде предаден само временно на италианските власти, след което ще бъде върнат у нас, за да завърши делото срещу него, след което отново ще бъде предаден на италианския съд.

Над 100 български граждани се разследват за организирани престъпни групи на територията на Европейския съюз, съобщи още Цветанов.

За 2011 г. сме повишили информационния обмен с над 370%. За миналата година лицата, които обменяме с Европол, са 328, спрямо 58. В момента текат разработки и те са попаднали в разследвания на държави в Европейския съюз, допълни министър Цветанов.

В МВР пък оповестиха инициали на задържани българи Седем български граждани са задържани в София, Пловдив, Плевен и Благоевград, още 10 се издирват на територията на различни европейски страни.
В рамките на международната полицейска операция служители на ГДБОП са претърсили адреси на територията на София, Благоевград, Пловдив, Хасково и Плевен. Основания за извършените действия по издирването и задържането на български граждани са издадени от компетентните италиански власти Европейски заповеди за арест.
В хода на операцията в София са задържани З.М. /37 г./, 26-годишната П.Д. и Т.Г./41 г./. З.М. е криминално проявен, многократно регистриран за кражби, грабежи и отвличания. Има информация, че мъжът е участвал във формированието на Брендо, занимаващо се с трафик на кокаин.  За дамата се знае, че е била ползвана като куриер в изградения нелегален наркоканал. Установено е местонахождението на други четирима столичани, всичките с богати криминални досиета и съучастници в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за страните от ЕС– двама от тях пребивават на територията на Холандия. Единият, известен с прякора Малкия Гамстер заемал относително високо място в йерархията на престъпното формирование. Друг негов приближен се е установил в Италия, а четвъртият – в Германия. Обявени са за международно издирване. В Благоевград са задържани И.Й. /39 г./, осъждан в Австрия за използване на неистински документи, и Л.П. /48 г./ - натрупал в биографията си две присъди за грабеж, едната от които е излежавал също в Австрия. Други трима жители на Благоевград са обявени за международно издирване. Установено е, че единият от тях пребивава в Кипър, друг негов съгражданин е в Румъния. В капана на антимафиотите попадна и Х.Т. /54 г./ от Пловдив, член на организираната престъпна група. Той пребивавал предимно в чужбина, осъществявал контакти с идентични формирования и логистична подкрепа на пребиваващите в чужбина негови сънародници – членове на групата. Установено е, че други трима пребивават на територията на Италия, а техен авер – в Перу. В Плевен е задържан и подчинен на Малкия Гамстер П.П. /44 г./.

В процес на разследване на българо-италианска група за продажба на кокаин в три области в Италия – Пиемонт, Ломбардия и Венето, местните правоохранителни власти стигат до няколко организации от български граждани, които внасят кокаин на италианския пазар. „Достигнахме до значителен сегмент, свързан в България с Е.Б.-Брендо, отговорен, според нас, за внасянето на 40 тона кокаин годишно в страната ни” – очерта общите рамки на операцията полк. Джузепе Джорджино, ръководител на  Специализираното звено за борба с организираната престъпност и международния трафик на наркотици към Карабинери - Торино.

Министър Цветанов каза още, че преди 20 дни в страна от ЕС са задържани 2,4 млн евро, превозвани от български гражданин от Тополовград. При експертизата на тайника е открито малко количество кокаин. Предполага се, че скритото място е ползвано за двустранен трафик на кокаин и пари. Разследването за установяване на произхода на тези пари предстои. Изяснено е, че последната комуникация от телефона на задържания е от клетка близо до къщата на Брендо.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аамет

    1 1 Отговор
    и твоя ред ще дойдееее
  • 2 тишо

    1 3 Отговор
    надявам се скоро да про4ета ' ескорта на центко и лумпена беше взривен живи няма'

    Коментиран от #5

  • 3 pacoran

    1 0 Отговор
    да бе то така се взривява ескорта на вътрешния министър смешник я се събуди дете и не гледай много филми
  • 4 до 3

    0 2 Отговор
    що бе много ли е сложно?радио заглушител с широк спектър на подтискане на честотите и в зависимост от плана и мястото на действие спортен хеликоптер, тежко въоражение.....и няколко спомагателни отряди и няколко пътя за оттегляне
  • 5 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тишо":

    @2 mnogo si se o.ral be pich.mnogo zloba v tvoiata bedna i glupava glava.
  • 6 хан крум

    0 0 Отговор
    Има две държави в света с много малка престъпност.Това са Сингапур и Саудитска Арабия.Когато влизаш в страната на имиграционната статистическа карта пише Смърт на нарко трафикантите. Такъв вид крайна мярка за правосъдие в Бг е необходима но не се допуска от съвременото общество.Ако има достатъчно политическа воля в Бг доста хора като споменатия би трябвало да влязат зад решетките за дълго в Бг или в друга държава по света.Компетентните органи трябва да продължат в същия дух без натиск отгоре да спират!Продължавайте напред!
  • 7 penyo oy BB3

    0 0 Отговор
    много се забавлям като чета коментарите тук, по искрен смях не мога да изкарам
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    искам само да кажа ,че отново цветанов ,не си е свършил добре работата,и вместо да арестува големите босове и хората найстина виновни,паК Е ОПЛЕСКАЛ нещата и е задържал невинни хора.