Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 17:55 1 609 3

ВАС върна делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

  • александър манолев

Първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото и доводите на страните

ВАС върна делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър Александър Манолев - 1
Колаж: Биволъ

Върховният административен съд върна за ново разглеждане и от нов състав делото за установен конфликт на интереси при бившия зам.-министър Александър Манолев, съобщиха от съда.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото и доводите на страните. Според чл. 236, ал. 2 от ГПК, към решението си съдът излага мотиви, в които се посочват исканията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните изводи на съда. В мотивите на съдебното решение първоинстанционният съд следва да изложи фактите и обстоятелствата, които е приел за установени въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и по вътрешно убеждение. Съобразно приетите за установени обстоятелства, съдът следва да квалифицира фактите и да направи съответните правни изводи, които също следва да бъдат изложени в мотивите на решението. В настоящия случай това не е сторено и съставлява нарушение на съдопроизводствените правила по смисъла на чл. 209 т.3 от АПК. Това е и пречка касационната инстанция да извърши контрол за материална законосъобразност на проверяваното решение.

При новото разглеждане на делото трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства от значение за спора и подведени под съответните относими материалноправни норми за изясняване на основните спорни въпроси по делото, очертани по-горе, включително и след обсъждане на всички възражения на страните в процеса.

„Бланкетното посочване, че Манолев е „имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи“, приповтаря дословно мотивите на административния орган и не съставлява собствен извод от фактическа и правна страна на съда, а отделно от това предвид изложеното по-горе не става ясно и кои точно са тези „всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в ДФ“Земеделие“ и в частност спрямо Регионалния технически инспекторат при Областна Дирекция – Благоевград на ДФ“Земеделие“ от страна на Манолев, се отбелязва в решението на ВАС.

Решението по административно дело № 7503 от 2020 г. на ВАС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невинен

    8 2 Отговор
    Освободете този честен човек!!!

    Коментиран от #2

  • 2 поставям ви

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Невинен":

    шестица за свежото чувство за хумор
  • 3 Китана

    2 0 Отговор
    Баща му открадна милиони като шеф на митница Кулата. След това и като кмет открадна много. Псевдонима му от ДС е "Дочко". Сашко му стана наркоман. Изпрати го да учи на запад ама от цървула обувка не става.