Last news in Fakti

26 Март, 2021 14:37 4 713 18

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив

  • катализатор-
  • кражба-
  • коли

Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Бум на кражбата на катализатори в Пловдив. Сервизите в града не смогват да отремонтират колите, а щетите понякога са за над 1000 лв. Кои модели автомобили са предпочитани от крадците и могат ли собствениците да противодействат?

Дни след като взима шофьорска книжка, Владислав се изправя пред първото предизвикателство на пътя – откраднат катализатор.

"Слизам вчера, паля си колата и чувам някакъв зверски шум и се чудя от какво е и добре, че имаше наблизо сервиз, не подадох сигнал в полицията, но казаха, че това е поредният такъв случай в квартала", споделя потърпевшият Владислав Севов.

Сервизите и търговците на ауспуси също отчитат бум на кражбите, но повечето от клиентите им, като Владислав, не подават сигнали в полицията. Категорични са, че никой не е застрахован от кражба.

"Да не го набележат, набележат ли го – изгорял е", каза търговецът на ауспуси Георги Муртев.

Георги е правил опит да подсили мястото с шини отстрани, но и това не спирало апашите.

"С диамантена струна се реже и се сваля за 3-4 минути. След като се свали, може след 15 минути да не съществува вече – раздробен и смлян, няма защита на това", обясни Георги Муртев.

Майсторите казват, че крадците набелязват предимно бензинови модели. Оглеждат за катализатори, които съдържат скъпите в момента родий и паладий.

"Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена, има много обяви "Изкупувам катализатори 1000 лв,. 2000 лева", допълни Георги Муртев.

А в зависимост от модела щетите за потърпевшия могат да стигнат до 1700 лв.

"Не ми излезе много скъпо, около 100 лв., но това е, само защото просто закърпиха положението, тепърва ще трябва да взимаме нов катализатор", сподели Владислав Севов.

От екоинспекцията в Пловдив обясниха, че в района има три сертифицирани пункта за изкупуване на катализатори. През миналата година те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгъзистан

    52 0 Отговор
    ТОВА Е ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НЯМА НОРМАТИВА ОТНОСНО ИЗКУПУВАНЕТО НА КАТАЛИЗАТОРИ. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАВА САМО ПРИ ПРЕДАВАНЕТО ЗА СКРАП НА ЦЯЛ АВТОМОБИЛ. СУЛЮ И ПУЛЬО СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С ИЗКУПУВАНЕТО НА КАТАЛИЗАТОРИ - УРЕД КОЙТО Е ИЗОБРЕТЕН ЗА ДА НЕ СЕ ТРОВИМЕ , А НЕ ДА СЕ ПРОДАВА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ
  • 2 БКП

    35 2 Отговор
    Ако за такива деяния се лежи в затвора едва ли някой ще се осмели да ги извършва.В годините на НРБ е истина,че повечето коли стояха отключени но лесно се отиваше "на топло" и никой не рискуваше г.за си за кокошкарски изпълнения.

    Коментиран от #12

  • 3 Гост

    41 1 Отговор
    Ще става все по-хубаво навсякъде. Всичко ще се краде.
  • 4 Джамбас

    29 0 Отговор
    Да почнат да продават коли без катализатори, така и така и без това ще ги гепят.

    Коментиран от #7

  • 5 Петър

    25 0 Отговор
    Хора,сваляте си ги тия катализатори преди да ви ги свали някой друг,и без това те вече в 90% от случайте не работят по същество.
  • 6 Данъкоплатец

    33 1 Отговор
    Къде са институциите които трябва да защитават гражданите - или това не им е приоритет?
    Просто проверете тези които изкупуват откраднатите катализатори, ама проверете както трябва.
  • 7 Който

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбас":

    кара Лада,Москвич или друга "соц" марка няма такива проблеми така,че да му мислят най вече тези дето взимат(най често с кредит) вехто Х5 или ML за да "изпъкнат" пред съседите от панелката.При тях хем катализатора е голям и скъп,хем достъпът до него лесен.
  • 8 Антигерб

    29 1 Отговор
    те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения

    Е как в Тикволандия като си платиш и не откриват нарушения - тези които изкупуват катализатори и при тях няма нарушение, каскетурата е по-заинтересувана от лова на вещици (руски шпиони) отколкото от лова на престъпници.
  • 9 Весел пор

    14 0 Отговор
    Аз немам,ще ме хванат за каталозатора хахаха
  • 10 СиРеНе

    26 0 Отговор
    И какво излиза сега? Два дни преди ГТП ни свалят катализатора, отиваме ние - дават ни Евро 2-3, колата цяла година не може да стъпи в центъра (ще го направят и периферията догодина) на центъра. Другият сценарии - купуваме го , слагаме го - крадат го отново.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Тогава

    5 12 Отговор

    До коментар #10 от "СиРеНе":

    карай ел.тротка и не мрънкай.
  • 12 шопендар

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "БКП":

    лъжливо бкп,по онова време се крадеше всичко,фарове,мигачи,чистачки,огледала,гуми,решетки,бензин.тасове.капачки на резервоара,радия,забравен багажник,лаисните се къртеха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В Бургас имах

    8 2 Отговор
    На времето съученик който си купи опел колибра много рядки и скьпи бяха. Частите пьк още повече. Крадаха му маски мигачи стопове. Той имаше женски ротвайлер и вечер като го изкара в 22 взе да го оставя вечер да спи св колата вързан за пльзгача на седалката. Един ден ми звъни ими разпрая кво станало. Отишьл сутринта в 6.30 да изкара кучето и отдалече вижда че прозореца на вратата е на земята на парчета а колата леко надигната на кантар по средата с по един крик от двете страни.. КАТ СА НАДИГНАЛИ ЛЕКО КОЛАТА КУЧЕТО ИЗБИВА ПРОЗОРЕЦА И ОНИЯ ЗАЕБАВАТ КРИКОВЕТЕ И ИЗЧЕЗВАТ. НАШИЯ СА УТЕШИ ЧЕ ПРОЗОРЕЦА ША МУ Е ПИ ЕФТИ ОТ ЧЕТИРИ ДЖАНТИ С ГУМИ. СПРЯ ДА СЛАГА КУЧЕТО В КОЛАТА НО И ОНИЯ ПОВЕЧЕ НЕ БАРНАХА НИЩО ПИ НЕЯ.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от многото

    14 0 Отговор
    Стрелба на месо , и сутринта да го намерят под колата гушнал катализатор , вместо букет!
  • 18 Спиро

    0 0 Отговор
    Абе момци, аз мисля така да си открадна некоя булка, че без булка тва не е живот!