Last news in Fakti

15 Април, 2021 14:43 4 153 26

Името на влиятелен пастор от "Столипиново" изплува в схемата за купуване на гласове

  • група-
  • купуване на гласове

Лидер на групата в страната е собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с лидер на политическа партия, заявиха от прокуратурата

"Думата му тежи много. Даже и пари да не дава, пак ще го послушат, ако каже за кого да хвърлят бюлетината". Това разказват в "Столипиново" за влиятелния евангелски пастор Асен Бошнаков, който е задържан с обвинение, че е участвал в схема за купуване на гласове на отминалия парламентарен вот на 4 април.

Като негови съучастници са арестувани кандидат-депутатът от листата на БНО в Благоевград Сергей Димитров, бизнес дамата Надежда Бацанова и Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово, пише "Марица".

За акцията беше обявено на брифинг на Специалната прокуратура, където беше огласена схемата, но без да се назовават имената на задържаните.

Асен Бошнаков, който проповядва в най-голямата евангелистка църква в "Столипиново", имал основна роля в престъпната група, тъй като има огромно влияние сред ромската общност. Неговата задача била да осигури гласоподаватели срещу заплащане, както и хора, които да ги ескортират до изборните урни.

Бошнаков съобщавал бройката на "спечелените" гласове, след което получавал съответната сума. Разплащал се и с жителите на махалата, продали правото си на вот. По неофициална информация един глас вървял между 50 и 80 лв., а Бошнаков получавал почти двойно за успешната си работа.

На някои от вербуваните роми пък им било обещавано да им опростят натрупани борчове на хазарт.

Версията за Бошнаков като търговец на гласове обаче се посреща с недоверие сред ромите евангелисти. Те признават, че пасторът се радва на голям авторитет, не само заради проповедите, но и защото се грижел много за хората от религиозната общност. Той им съдействал за намиране на работа, решавал битови проблеми, а по време на пандемията се грижел да се осигури лечение на заболелите.

"Сигурно са го натопили, накрая ще излезе, че няма нищо вярно, но сега го омаскариха", заявиха жители на "Столипиново". Други обитатели на гетото обаче твърдят, че пасторът има бизнес нюх и поддържа тесни връзки с най-заможните и обиграни ромски тартори.

Няколко дни преди изборите, заради постъпили сигнали в ДАНС в Шесто РУ на полицията в Пловдив са привикани Асен Бошнаков и други ромски лидери. Сред тях са били Антон Карагьозов и синът му Асен, местният лихвар Асен Кучкаря и още няколко души.

Срещата имала профилактичен характер, като привиканите са били предупредени, че се знае за тяхно подготвено участие в организирането на купен вот. На ромските първенци било заявено да се откажат навреме от опасната игра, защото иначе ще станат клиенти на прокуратурата.

За коя партия са купувани гласове в ромските махали в Пловдив, все още не е ясно.

На днешния брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че обект на разследване са няколко престъпни групи, действали по посока купен вот за изборите. Най-много доказателства са събрани по посока на една от тях, в която участвали кандидат за народен представител и общински съветник.

Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица.

Събрани са доказателства за участието в групата и на кандидат-депутата от БНО Сергей Димитров, което довело до версията, че парите за купуване на гласове са осигурени от хазартния бос Васил Божков, който се укрива в Дубай. Понеже съдът забави регистрацията на неговата партия "Българско лято", той участва в парламентарния вот с БНО.

Престъпната група била създадена и действала на територията на цялата страна в периода от 6 февруари до самите избори. Имала пирамидална структура, като финансирането идвало от човек извън страната, казаха от държавното обвинение.

Лидер на групата в страната е собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с лидер на политическа партия, заявиха от прокуратурата.

Според неофициална информация, става въпрос за Надежда Бацанова, която притежава хотели в Петрич, метанстанция и кабеларка. Тя е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ.

Получените указания и информация били предавани от нея на други участници. Организирани били множество конспиративни срещи в Пловдив, Карлово, Петрич, столицата и други населени места.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях коли, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи, казаха от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    23 0 Отговор
    КАКВО СТАВА С РОГАЧЕВ.....ЧИСТКА ТРЯБВА , БЪЛГАРИ, ПЪЛНА....
  • 2 Учен

    20 3 Отговор
    Никога ли няма да забранят СЕКТИТЕ?!?!?!

    Колко ЗЛО видяхме от там, и всеки ден нови САТАНИНСКИ изненади, от Църквите.
  • 3 Да да

    5 12 Отговор
    Ще излезе ощи и за маями, купонката малко по малко
    Анолиране на изборите веднага!!!!!!! Сега ще плащаме на Божков и собсидията ли
  • 4 АЛООО

    37 5 Отговор
    абе тия от "прокypатурата" дето го ибвиняват че са свързани като свински черва с ГРОБ и ДПС как така само от партията на Божков са хванали да купуват , a ГРОБ и ДПС чисти кат момина сълзица разбийш и ?

    Коментиран от #8

  • 5 Българка

    24 5 Отговор
    А каскетурата кога ще повдигне обвинение на гробарите за платената любов на ромите от Факултето към гробарите? Има излъчени кадри по ТВ за наместниците, които по коридорите дават последни наставления на обичащите ГРОБ.

    Коментиран от #10

  • 6 истина е

    19 3 Отговор
    Ама някой вярва ли , че има набожен мангасарян !!!! Всичките гледат далаверите и парите .Копипейс са с депутатите
  • 7 Мхм

    18 3 Отговор
    Те хубаво разкрили... ама що Контингента гласувал накрая за ГРОБ, ми не за Божко :) Странна работа.
  • 8 Да ама не

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "АЛООО":

    По не официално данните са 5 милиона на череко са влезли в бг за тези гласувания. Мой познат от тези пари си купи кола, фамилията му гласува на Божков

    Коментиран от #12

  • 9 Грешка

    8 1 Отговор
    Не е пастор, а пастир на овце и то много.

    Коментиран от #20

  • 10 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Защо трябва да плащат на ромите от Факултето и Христо Ботев? Достатъчно е че повечето от тях работят в чистотата и взимат едни доста прилични заплати, затова вкупом гласуваха за Фандъкова .По времето на "Титан" и вълка , броят на ромите беше доста редуциран, а сега са много доволни , че пак имат добре платена работа. Разговаряй с някой от тях, изненадана ще останете.
  • 11 Знайко

    9 3 Отговор
    Айде бе...те точно тия до вчера бяха електората на ГРОБ, обаче този път явно и част от електората му е писнало от простотиите на досегашните и са решили да си променят гласуването и Естественно за наказание ги слагат като членове на престъпна група и то едва ли не предвождана от В. Божков...
    ГРОБ не ви ли стана ясно, че бавно и славно потъвате в блатото на забвението. Сега и електората ще ви разкатае фамилията!

    Народе Пази България!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 9ка

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама не":

    А конь купили си? А баба цоца боб купи ли си?
  • 13 Хохо

    2 0 Отговор
    Стига глупости
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван Грозни

    8 3 Отговор
    БАВНО НО СИГУРНО ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ ЧОРАПА. МАФИЯТА Е ФАКТ. СЕГА ТРЯБВА ДА ИПЛУВАТ НА ПОВЪРХНОСТТА ГЛАВАТА/ТИКВАТА/ И ПИПАЛАТА. ЩЕ СТАНЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АМИИИ

    1 6 Отговор
    Всички комунистически мафиоти впрегнати срещу НАЙ УСПЕШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
  • 18 До ком10

    6 0 Отговор
    Понеже пишете че в отдел Чистота взимат прилични заплати съпругът ми работи там и взима 800лв като от 30 календарни дни има 27 надници и става сутрин в 4ч 30 мин. Ако според вас това е прилична заплата добре.Не го казвам като оправдание на хората които си продават гласовете.
  • 19 Анти Трол

    1 5 Отговор
    Божков си направи протестите, като не успяха си напазарува изборите. Сега си има три парламентарни групи- четвъртата не влезе за което браво на прокуратурата!
  • 20 Овец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Грешка":

    Да не пасатор? 😂🤣😂🤣😂
  • 21 Пипи Чорапчето

    5 0 Отговор
    И понеже сте предотвратили схемата за престъпното купуване на гласове за БНО, от "Столипиново" масово са гласували за ГЕРБ - от любов към Баце, разбира се, да не си помислите, че едната схема не проработила, а другата пък сработила;)
  • 22 Ридик

    3 0 Отговор
    Какъв пастор какви 5 лева, като чуеш столипиново и вече става ясно
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Venturа.

    2 0 Отговор
    Сега, ставали Ви ясно, защо трабва да има нов Изборен Закон!
  • 25 Курбанколи Пардимагомедов

    1 0 Отговор
    Герб пикаят газ,че Божков е купил доста гласове,които е можело да отидат при тях сцел още по добър изборен резултат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.