Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 10:10 1 699 36

Има образувани дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста срещу БФС

  • дисциплинарни производства-
  • 7 полицаи-
  • насилие-
  • протест-
  • фенове-
  • бфс

До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.

Има образувани дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста срещу БФС  - 1
Снимка: БГНЕС

Срещу още 7 полицаи има вече образувани дисциплинарни производства за насилие на протеста на футболните фенове в София от 16 ноември. Това научи NOVA от свои източници от разследването. До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.
От психолога в Института по психология на МВР Марияна Зарова журналистът на NOVA Мариета Николаева потърси отговорите на въпросите, които останаха на заден план, но са същността на проблема с полицейското насилие. Сред тях: проверява ли се психологичната пригодност на служителите на реда. Оказва се, че отговорът е „не”. Освен, ако не проявят тежки симптоми.

Гледахте ли клиповете с полицейско насилие от протеста на футболните фенове?

- Отчасти да.

Какво виждате на тях?

- Хора в униформи, които бият граждани. Контекстът е един протест, обявен като мирен, и преминал с множество провокации, с много тежки реакции от двете страни, което вероятно е обвързано и с това, което виждаме на тези клипове. Обвързано по някакъв причинно-следствен начин.

Заради провокациите ли се стига до полицейското насилие?

- Най-малкото, провокациите вдигат нивото на гняв в полицейските служители, който се удържа по начин, в който професионалната роля го предписва и го изисква. За съжаление, при някои хора този механизъм в някакъв момент на удържане на този гняв се срива и ставаме свидетели на подобни сцени.
Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо.

Как стигат дотук?

- Факторите са много и допускам, че те са с кумулативен ефект, с натрупване във времето. В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с такова намерение.

Всеки един агресор или податлив на подобно насилие бихте уловили в Института?

- Подборната процедура е доста обширна. Състои се от две части и продължава цял ден. Има множество личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се използват в цял свят.

Досега отстранените са двама старши-инспектори и един началник на отряд. Това са служители, прекарали доста години в системата. Тези хора преминават ли периодично през психотест, за да се провери тяхната психологическа пригодност?

- Не, няма такава практика. Психологическата пригодност се установява единствено на входа на системата.

И никога повече през годините не се проверява?

- Към момента такъв регламент няма. Имало е някога назад във времето, който се е възприемал с доста съпротиви от страна на полицейските служители. Със съмнение, че може да бъде използван недостатъчно добронамерено и необективно. Това, което съществува като форма на психологична пригодност го има само за част от служителите, които вече са показали симптоми на дезадаптивно или рисково поведение.

Какво означава това, че са показали симптоми?

- Според сигнали на техните ръководители и по преценка на хората, които пряко работят с тях и пряко ги ръководят.

Фактът, че са проявили такива симптоми, не означава ли, че състоянието им е в по-сериозна фаза?

- Да, най-вероятно означава това. Изследваме тези, които са показали симптоми, и те минават отново същата процедура за професионална пригодност.

За миналата година – за колко полицаи е имало индикации, че имат проблеми с поведението?

- По Наредбата за вторичен психологичен подбор при рисково и дезадаптивно поведение са средно около десет годишно.

Само десет годишно?

- Толкова са били насочванията. До момента случаите, които сме имали по тази наредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с прекомерна злоупотреба с алкохол, в крайните фази на алкохолната зависимост. Имало е случаи на прекомерно отсъствие по най-различни причини и неизпълнение на служебни задължения. Досега не са били изпращани по тази наредба за вторичната психологична пригодност полицаи, които са извършвали полицейско насилие. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се провеждат следствени действия.

Това означава ли, че този механизъм не работи?

- Или по-точно може би означава, че ръководителите на тези хора опитват до последно други мерки, преди да пристъпят към процедурата по вторичен подбор. Защото един от изходите по тази процедура е освобождаване на служителя.

През последните години виждаме брутални случаи на полицейско насилие – под колоните на Министерския съвет, където беше още по-жесток боят над протестиращи. Не трябва ли нещо да се промени и полицаите периодично да преминават през психотестове?

- Би било добре да има някакъв скрининг. Практиката в други страни е скрининги, които се извършват през различни периоди. На места е през три години, при други – през пет години. Става въпрос за по-кратки тестове. Изследването продължава с тези, които са дали завишения по някои от скалите.

Как изглежда психопрофилът на полицаите, които видяхме от кадрите с насилие?

- Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те трябва да научат, да развиват след това и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е нападнат, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, ако се чувства силен, да контраатакува. На полицаите това не им е позволено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И вероятно това може да обясни тези инциденти.

Как оценявате поведението и реакцията на полицаите на предна линия?

- Извън това, което се случи по малките улички, атаките на протестиращите бяха удържани съвсем професионално.

Как ще коментирате поведението на провокаторите?

- В тази посока се замислих, ако няколко души успяват да хвърлят такава сянка върху служителите от цяла една система – какво би говорило поведението на тези провокатори, които се излъчват като една представителна група от цялото общество. Говори най-малкото, че вече няма респект към структурите, които символизират авторитета, властта и реда. Говори, че не просто авторитетът на полицията, но и този на много други институции отпадна в последните години.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурен съм

    27 2 Отговор
    Ще ги уволнят утре и в други ден ще ги на значат.

    Коментиран от #17

  • 2 филип ейджи

    17 1 Отговор
    а главният прокурор какво каза

    Коментиран от #8, #21

  • 3 Тези

    8 24 Отговор
    Идиоти ще направят така , че следващият път МВР да не иска да си свърши работата ! Тогава ще има жертви , и ще им падне правителството !

    Коментиран от #9

  • 4 По високи изисквания

    32 2 Отговор
    Всички шапкари дето биеха мирни граждани, да бъдат не само уволнени, но и с лични искове от потърпевшите в съда.
    Аз не видях да се бият с тези дето хвърлят, палят и рушат...защото тези бяха най отзад и избягаха, а шапкарите тръгнаха по улиците на вадета...

    Коментиран от #12, #33

  • 5 Към новите

    9 1 Отговор
    вендета
  • 6 Обективния

    30 0 Отговор
    Полицията би трябвало да спзва и опазва реда и не създава хаус.Българските МИЛИЦИОНЕРИ не знаят какво трябва да правят.Много са " смели" и затова трима бият с палки един повален на земята човек.Те се смятат за "властелини"!
    Жалки СКОТОВЕ!

    Коментиран от #26

  • 7 Въпроса е Кой

    21 1 Отговор
    им е заповядал да го направят , те са просто ушеви, изпълняват без да мислят

    Коментиран от #27

  • 8 снежанка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "филип ейджи":

    че не е деветото джудже
  • 9 Абсолютно си прав!

    8 19 Отговор

    До коментар #3 от "Тези":

    Идиоти, МВР е силова, репресивна институция по определение!!! Тя налага СЪС СИЛА обществения ред и закон на онези, които отказват да му се подчиняват! Полицаите не са детски учителки! Като спрат да са полицаи, ще стане като в западните щати на САЩ!

    Коментиран от #19

  • 10 МВР явно е СЕКТА

    19 0 Отговор
    Защо психопата Старши Инспектор Емил Димитров от град Бобов дол е на свобода, същият Екзекутира хора и се занимава с Трафик на хора!?
  • 11 Това нормално ли е

    21 0 Отговор
    Масово Психопати, наркомани и пияници сред редовете на ОДМВР ПЕРНИК и ОДМВР КЮСТЕНДИЛ!
  • 12 Да ги бият!

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "По високи изисквания":

    Що са мирни! Не разбраха ли, че с мир нищо не се постига! Аман от покорни овце! Като ги понабуят още няколко пъти и ще им се изпари мирността, ще им дойде акълът в главите!
  • 13 Синдиката на престъпниците

    9 0 Отговор
    харесва действията на шапкарите
  • 14 неразбрахтели

    14 2 Отговор
    Дисциплинарните производства са Пунта Мара. Само ще ги преместят другаде или нищо няма да последва. Точно МВР нахъсва полицаите да бият, физичекото и психическо насилие се поощрява . По сталинистки, съветски модел обикновеният човек трябва да е смазан, пречупен. Така ги учат. За 30 год. преход нищо не се промени, няма демокрация в полицията. Това е най- закостенялата структура, заедно с прокуратурата.
  • 15 Българка

    16 1 Отговор
    Истината е, че в системата на МВР влизат умишлено престъпници и мутри, за да се възползват от служебното си положение за извършване на престъпления. Но най-страшно е, че такива на възлови позиции .И тяхната задаче е не да борят престъпността, а да я съпортват и разпъват чадър над престъпниците. Ако се изринат авгиевите обори в силовите служби, Прокуратура и Съд, то останалите читави ще прочистят и цялата държава
  • 16 има

    1 0 Отговор
    ама нема
  • 17 Бай Оня Дедовия

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "сигурен съм":

    Никой съд няма да ги накаже без доказателства. Те дори нямат номера по униформата. Как и кой може да докаже кой те е бил. Колкото осъдиха и тези от предния протест.
  • 18 държавност

    18 0 Отговор
    Полицаи без идентификационни знаци са си бандити! Те, някои от тях и от там са дошли - от борческите групировки на мутрите.....

    Коментиран от #20

  • 19 неразбрахтели

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абсолютно си прав!":

    МВР налага със сила, ама трябва да има мярка в тая сила. Насилие без мярка ли харесваш? Това е престъпление и не оправдава полицията, че смазва паднали на земята хора или сами жени.
  • 20 неразбрахтели

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "държавност":

    Нарочно са без идентификационни знаци, за да не могат да ги разкрият кои са. Щом тръгват без знаци, значи тръгват с престъпна умисъл.
  • 21 6449

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "филип ейджи":

    Прокуратурата харесва насилието.
  • 22 Във всеки случай

    1 10 Отговор
    Милицията трябва да бие якоооооо!!!
  • 23 Ами да

    7 0 Отговор
    Незабавно уволнение!
  • 24 Ами

    7 0 Отговор
    Едни и същи идиоти преминават от охраната на мутри в МВР и обратно! Винаги е било така! Свързани са! Шефовете им са същите!
  • 25 Банда съветски иZмekяpи !

    3 3 Отговор
    Чак когато стана ясно от разкази на жертви, очевидци и десетки видеа в мрежата, че полицаи бият брутално паднали хора, министъра на ДП-Бойко с половин уста допълни, че бил против насилието и щяло да има вътрешна проверка.
    Зловещо проехтяха разкритията на БОЕЦ , че още преди три седмици е сезирал министър Стоянов за конкретен служител на МВР – Цветан Велински, командир на отряд към „Специализирани полицейски сили“ в СДВР за неговата съпричастност към руската ЧВК „Вагнер“.
    Също и за публични заплахи към военния министър Тагарев и срещу „БОЕЦ“.
    Въпросният служител на МВР публикува материали в подкрепа на Русия и Путин във войната срещу Украйна, както и призиви за т.нар. „народен съд“ и убийства без съд и присъда.
    Части от видеоматериалите съдържат кадри, в които този служител на МВР и негови колеги са с тениски на „Вагнер“ и техните отличителни знаци, телефоните им също са със стикери на „Вагнер“.
    Три седмици вътрешният министър не е предприел нищо, за да разбере обществото нормално ли е униформени, при това на важни постове, да бъдат фенове на „Вагнер“, група, обявена за терористична организация.
    Известно е в цял свят с какви зверства се свързват вагнеровци в Украйна. Но Калин Стоянов си трае.
    Траят си и от ДАНС. Вероятно защото и там симпатизират и се възхищават на „Вагнер“? А може би в тези структури се счита за нормално (дори желателно) да се подкрепя Путин, войната срещу Украйна и военните престъпления на „Вагнер“?

    Коментиран от #28

  • 26 Генерал дьо Гьолов

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обективния":

    Нищо не вдяваш да ти кажа. Това е за пореден път при големи протести. Така са ги инструктирали - бият наред за да спрете да ходите на протести, защото много хора си водят и децата за да ги научат, че това е тяхно законно право.
  • 27 Дмитре Барбунякот

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Въпроса е Кой":

    Верно ли не знаеш КОЙ ???
    На милиционерите им препоръчвам да прочетата Библията, Езекиил 7:
    3 Сега е дошъл краят върху тебе; Защото ще изпратя гнева Си върху тебе, Ще те съдя според постъпките ти, И ще възвърна върху тебе всичките ти мерзости.
    4 Окото ми не ще те пощади, Нито ще ти покажа милост; Но ще възвърна върху тебе постъпките ти, И въздаянията ти за твоите мерзости ще бъдат всред тебе; И ще познаете, че Аз съм Господ.
  • 28 Майтапчи Йовов

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Банда съветски иZмekяpи !":

    Защо трябва "да разбере обществото нормално ли е униформени, при това на важни постове, да бъдат фенове на „Вагнер“, група, обявена за терористична организация"? Нормално ли е ние българите да сме фенове на Барселона, Реал Мадрид, Ливърпул и т.н.? Какво точно доказва, че и някой от футболистите на тези отбори НЕ са членове на терористични организации?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор
    NOVA, защо пък не провериш ролята на „маскираните“ като фенове полулегални русофилски ПАРАВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ в "протеста-погром", знае се КОЙ ги финансира...
  • 32 Емо

    7 0 Отговор
    Аз преброих над 100 дрогирани, полупияни и агресни "полицаи", с униформи на Делта гард под жилетките Робокоп.
  • 33 Шопо

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "По високи изисквания":

    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени, на СДВР също, главния секретар на МВР също.
  • 34 Тонев

    3 1 Отговор
    Реално погледнато Пеевски е най-подходящият за премиер. Да не забравяме, че и другото намагнитенио пра се беше премиер.
  • 35 Момчил

    3 0 Отговор
    За пострадалите от полицейско насилие - полицаите ,които са уволнени дисциплинарно и вече не са на практика полицаи могат да бъдат подведени под отговорност в съда вече като обикновени граждани. Процентът на успеваемост в съда в този случай ще бъде доста голям. Иначе докато са полицаи е невъзможно да ги осъдите ( съдът ги защитава поради извършване уж на служебните им задължения). Имаше откровено полицаи ,които налагаха хора без никаква причина . Крайно непрофесионално поведение на побойници ,а не на полицаи,но за съжаление повечето от тях нямат уменията да обезвредят някого и затова налагат наред. А това пък да биеш безпричинно означава,че трябва да бъдеш изхвърлен от системата завинаги.
  • 36 Иван

    3 0 Отговор
    Ще уволнят 5, а биещите бяха 500. Гарван на гарвана око не вади. Милиционерите бяха там за да бият. Както винаги съдбата ще ги накаже.