20 Юли, 2014 19:21 1 102 0

44 балетисти на втория тур във Варна

  • балет-
  • варна

Корея, Русия и Япония имат най-много продължаващи конкурса балерини и балетисти. Трима българи също отиват на втория тур на Международния балетен конкурс Варна, който започва на 21.07.

Резултатите от завършилия вчера първи тур на Международния балетен конкурс Варна, който се провежда от 15 до 30 юли в морската столица, бяха обявени на пресконференция в хотел Черно море днес. 101 кандидати, сред които и петима българи, се представиха в първия тур с класическа хореография от задължителния репертоар. 44 от тях ще продължат на втори тур, съобщиха от органзаторите.

Най-многобройна е групата на класирали се е от Корея – 11 състезатели, 10 са от Русия, 5 от Япония, по 3 са от Франция и България, по 2 от САЩ и ЮАР. По един участник от Украйна, Белгия, Китай, Швейцария, Панама, Румъния, Германия и Италия също продължават напред. Общо 13 състезатели младша и 31 състезатели старша възраст са допуснати до следващото ниво на конкурса от международното жури с председател Владимир Василиев от Русия.

Българските състезатели на втория тур ще са Ралица Илиева – младша възраст и Дойчин Дочев и Венера Христова – старша възраст.

Вторият тур на XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна ще започне на 21.07 и ще продължи до 24 юли. В него състезателите ще се представят с класическа и съвременна програма.

На пресконференцията членовете на журито коментираха началния етап на конкурса и изявите на състезателите. Лука Мазала от Монако, който е за пръв път в България, сподели, че за него идването на конкурса във Варна е сбъдната мечта. Той обърна внимание на страстта, с която младите надежди се впускат в състезанието и на любовта им към балета, която преодолява дори трудностите, причинени от дъжда.

Сирил Атанасоф от Франция отбеляза: „Изпитвам съчувствие към състезателите и се надявам в следващите дни времето да е с нас. Конкурсът е голямо изпитание за участниците, които репетират и нощем, но те са толкова млади, че възрастта им прави всички малки проблеми преодолими. Единственото, което ги води, е желанието им да танцуват и аз им желая бон шанс.“

Визирайки 50-годишнината на форума, доц. Бисер Деянов обобщи настроението в залата: „Балетният конкурс ще си остане млад, независимо на колко години е, защото млади хора го правят, прави го тяхното желание за пробив в живота, желанието им да дават красота. Особено съм радостен, че дойдоха толкова много състезатели, надявам се количеството да се поддържа, защото качеството се крие в него и ние трябва да го открием.“

Акад. Красимира Колдамова, която е свързана с конкурса още от първото му издание, каза: „Много бурен е бил животът на нашия конкурс, с много усилия, с борба, Емил Димитров и всички около него направиха така, че и в години, когато България е била в криза, конкурсът да продължава да стои на краката си и да танцува, при това чудесно.“

Проф. Петър Луканов, също свързан с форума от неговото начало, подчерта значението на конкурса в международен план: „Той е не само първият, но и най-авторитетният конкурс в света и това е признато сред световната балетна общност. Конкурсът расте от издание на издание, нивото му се издига. От първия тур не може да се съди дали едно издание е слабо или силно, защото и самите състезатели пазят най-добрите си изпълнения за следващите турове. Но ако на първите конкурси имахме личности и туристи, сега туристи няма, има стабилно средно ниво, открояват се отделни изпълнители, но това ще видим най-добре в следващите турове. А сцената на конкурса – Летният театър – е наистина уникална, няма друга такава в света. И докато на другите конкурси не всички могат да присъстват на репетициите, тук, в нашия Летен театър денонощно има и репетиращи, и зрители, често сред тях са участници в коннкурса, които сверяват часовника си. В заключение бих споделил, че както от Мерцедес казват, че има два вида коли – Мерцедес и всички останали, така може да се твърди, че има два вида конкурси – Варненският и останалите. Всичко това дължим най-вече на Емил Димитров и аз искрено се надявам, че неговият наследник и настоящ председател на фондация “Международен балетен конкурс Варна” Димитър Димитров ще продължи делото на своя баща.“

Международния балетен конкурс Варна, който тази година чества 50-годишнина от създаването си, се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА