Last news in Fakti

5 Август, 2014 12:22 1 755 0

Наградиха Мая Вапцарова със „Златен век“ (обновена)

  • мая вапцарова-
  • златен век-
  • наградиха

Художникът Симеон Спиридонов също бе удостоен с високото отличие

Наградиха известния режисьор, сценарист и писателка Мая Вапцарова със „Златен век“ - печат на Симеон Велики.

Няма държава, която да не изпита индулгенцията на културата, заяви Мая Вапцарова.

"Златен век" й бе връчен във връзка с нейната 70-годишнина.

Орденът й връчи Велислава Кръстева, зам.-министър на културата.

„Златен век“ е правителствено отличие и се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

„Трябва да се помъчим да подкрепяме културата в България, защото тя тук е крехко цвете”, каза на официалната церемония в МК Мая Вапцарова.

На официалната церемония днес в зала „Колегиум” Красимира Филипова - директор на дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в МК, припомни за някои от знаковите моменти в професионалния и творчески път на Мая Вапцарова, която беше и председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Красимира Филипова спомена няколко филма на режисьорката Мая Вацарова, които са в нейната лична  класация като фаворити, като специално изтъкна документалния филм за Никола Вапцаров "Ти помниш ли" /2009/, чийто сценарист и режисьор е племенницата на  Вапцаров и който разкрива редица тайни и непознати за публиката детайли от живота и творчеството на големия наш поет.

Тя подчерта, че този документален филм е решен нетрадиционно, като предлага на зрителите и уникални текстове, писани от и за Вапцаров, както и неизлизали досега на бял свят снимки от личния архив на семейството. Създателката на филма "Ти помниш ли" проследява и историята на Вапцаровия род в стремежа си да обясни Никола Вапцаров като явление, допълни още  Красимира Филипова.

„Аз Ви благодаря, че Ви имам за свой приятел. Като си мислех за деня на Вашето награждаване, аз осъзнах, че Вие сте от сложните личности, за които не може да се разкаже с две или 20 думи. За мен е чест!” С тези думи заместник-министърът на културата Велислава Кръстева удостои с високото отличие „Златен век” голямата българска режисьорка Мая Вапцарова.

„Най-напред културата е сборно нещо. Културата я има благодарение на приятелите. Културата и изкуството остават и когато всичко друго е изчезнало. Трябва да се помъчим да подкрепяме културата в България, защото тя тук е крехко цвете. Благодаря Ви!”, каза на церемонията Мая Вапцарова.

ххх

Художникът Симеон Спиридонов също бе награден с високото отличие „Златен век”- печат на Симеон Велики. На церемонията присъства и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

„За мен е висока чест да Ви връча днес престижното отличие на Министерството на културата и Ви желая успех и още нови и нови творчески изяви!”, заяви зам.-министър Велислава Кръстева при награждаването на именития български художник, който на 20 август навършва 70 години.

Красимира Филипова, директор на дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в Министерство на културата, в краткото си приветствие подчерта, че отличието „Златен век” се присъжда на Симеон Спиридонов за неговия принос в областта на българското изобразително изкуство. Тя разказа за неговия творчески път, като специално изтъкна за създадената от него в село Дрен галерия, която е и своеобразно местно художествено училище.

„Симеон Спиридонов, наричан още и „българският Дали”, е творец с много илюстрации. На фона на политическите промени и точно днес, хората на културата и изкуството са доказателство, че те са устойчиви на времето и незасегнати от събитията”, отбеляза още Красимира Филипова. 

„Трогнат съм и Ви благодаря от все сърце!”, каза с вълнение художникът Симеон Спиридонов при получаването на високото отличие на Министерството на културата

Именитият творец е почетен гражданин на гр. Радомир. Общинският съвет на града на свое заседание наскоро взе решение художникът да бъде предложен и за държавно отличие по повод неговата 70-годишнина. 

Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Той е потомък на Христо Спиридонов, който е първият кмет на Севлиево след Освобождението. Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в родния си град, където решава да се занимава с изкуство. Дипломира се в Художествената академия в Прага. Майстор е на илюстрациите и графиката, а през втората половина от творческия си път е и в плен на живописта. Пластичното му многообразие очарова нобелиста Камило Хосе Села, който го нарича "българския Дали".

Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители на изкуството от цял свят. Творби на Симеон Спиридонов са експонирани в изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много др. През 1994 г. е отличен и с наградата „Хуан Миро” във Валенсия. Творецът е включен в престижната френска класация „100 художници - енциклопедисти на 20-ти век“. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и на 14 анимационни филмчета за деца. Спиридонов е член на  Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за защита на животните. През 2013 г. за художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство.

Творецът живее повече от 25 години в село Дрен, община Радомир. С негово съдействие в с. Дрен е основана художествена галерия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА