Last news in Fakti

26 Август, 2014 17:51 1 897 0

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев представя Свиленград в Европа на турне с колело

  • световноизвестният-
  • мим-
  • герасим дишлиев-
  • представя-
  • свиленград-
  • европа-
  • турне-
  • с колело

Разстоянието ще бъде изминато за 34 дни с пробег от 90 км. на ден

Община Свиленград отново подкрепя актьора-мим Герасим Дишлиев – Геро в неговите творчески изяви. Новият проект на свиленградчанина, който е ученик и последовател на Марсел Марсо, също е свързан с България и със Свиленград. Нарекъл го е „Мимолетни следи” – представяне на Свиленград в европейско турне. Идеята на прочутия мим, който от 21 години живее в Париж, е новаторска - да обедини екологията, спорта и изкуството.

Той ще се придвижва с колело. Ще измине 3077-те км между Париж (Франция) и Свиленград (България) за 34 дни със среден пробег 90 км на ден, като отседне в 34 селища и направи представления на авторския си спектакъл „Монолог с куфар”.

Стартът на турнето е на 1 септември 2014 от Париж, от нулевия градус пред катедралата „Нотрдам дьо Пари”, а финалът – на 4 октомври 2014 в навечерието на празника на Свиленград -5 октомври. Артистът ще премине с колелото си през Франция, Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и цяла България от Видин, през София, Монтана, Ботевград, Ихтиман, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Свиленград. Турнето се осъществява с финансовата подкрепа на Община Свиленград и кмета Георги Манолов. Общината му предостави и кола за съпровождане на техническия екип. По време на пътешествието ще се снима документален филм, представящ любопитни акценти от живота и мирогледа на хората в Европа.

“Монолог с куфар” е с автобиографичен сюжет и описва развитието на артиста от Свиленград до Париж. Пътят, корените ни, бъдещето, миналото, семейството, родната къща, новият пристан, кои сме ние, за всичко това се разказва със средствата на пантомимата в трагикомичен тон. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония, Италия, Финландия, в страни в Африка и Южна Америка.

Герасим Дишлиев – Геро е роден в Свиленград. Завършва Ecole Internationale de Mimodrame de Paris – „Marcel Marceau„. Веднага след получаване на диплом, той е поканен лично от Марсел Марсо да стане негов асистент и преподавател в школата. През 2010 г. Община Свиленград подкрепи финансово участието на Герасим на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон. Съвместно с Българския културен център в Париж Герасим организира през същата година вечер, посветена на Свиленград. На събитието присъстваха представители на посолството ни във Франция, френски журналисти и дейци на културата, както и свиленградчани, живеещи в Париж. През 2012 г. Герасим изнесе благотворителен спектакъл в родния си Свиленград като духовна подкрепа към пострадалите от наводнението през февруари същата година негови съграждани.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА