Last news in Fakti

6 Октомври, 2014 13:04 1 029 0

Близнашки: Жертвите и страданията в миналото осмислят настоящето

  • близнашки-
  • жертвите-
  • страданията-
  • миналото-
  • настоящето

Днес се провеждат основните събития в столицата по програмата за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил

Близнашки: Жертвите и страданията в миналото осмислят настоящето - 1
Снимки: БТА

Българската държава отдава огромно значение на 1000-годишнината от смъртта на последния велик цар от Първата българска държава – Самуил. С тези думи премиерът проф. Георги Близнашки приветства участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х – началото на ХІ век. История и култура“, организирана от Българската академия на науките (БАН). Форумът е част от кулминацията на програмата за отбелязването на 1000 години от смъртта на българския владетел.

„Някои критици посочиха, че не споменаваме името на цар Самуил в заглавието на конференцията. Това е така, защото Самуил е символна фигура, която възглавява съпротивата на българския народ, самоосъзната политическа и етническа общност в титаничен сблъсък с мултиетничната и разнолика Византийска империя“, посочи министър-председателят в словото си.

„Това е Българската епопея и ние изключително се гордеем с тези титанични събития от онези векове, защото точно по това време се утвърждава българската духовност и тя се доказва в този сблъсък с мощната Византийска империя тогава“, каза премиерът Близнашки. 

Министър-председателят изтъкна, че пораженията и страданията, през които преминава българският народ, имат не по-малко значение за формиране на народностната свяст и на националното самосъзнание и това беше доказано и в епохата на Възраждането.

„Днес не просто се гордеем с историческото си наследство, но заедно с това си даваме сметка, че трябва да продължаваме онази борба за отстояване на българската национална идентичност, делата на нашите предшественици, и да не допускаме фалшификации на нашата национална история. Поради това смятам, че жертвите и страданията, направени в миналото, осмислят нашето настояще и придават посока на нашето бъдещо развитие“, каза още той.

Участие във форума, който е сред най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, ще вземат 65 учени от България и чужбина. Сред чуждестранните участници са изтъкнати византинисти и медиевисти от Европа и САЩ.

По-рано премиерът посети изложбата в БАН „Църквата в Самуилова България – корени и наследство“.

Днес в столицата ще се проведат основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки.

От 17.30 часа до църквата „Света София“ в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, ще бъде осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат през ноември в София по повод 1000 години от смъртта владетеля. Паметникът е финансиран от фондация „Българска памет“.

От 17.45 часа министър-председателят ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в памет на великия българския цар, а от 19 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев ще присъстват на възпоменателна вечер за отбелязване на годишнината. В качеството си на председател на Националния организационен комитет премиерът Георги Близнашки ще произнесе слово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА