Last news in Fakti

17 Ноември, 2014 16:32 1 704 0

Писателят Милен Русков - с наградата на ЕС за литература

  • милен русков-
  • наградата на ес-
  • литература-
  • писател-
  • министерството на културата-
  • брюксел-
  • лауреат

Сред лауреатите са автори от още 12 страни

Писателят Милен Русков - с наградата на ЕС за литература - 1
Милен Русков

Утре българският писател Милен Русков заедно с още 12 автори от други страни в Европа ще получи наградата на ЕС за литература за 2014 г. на тържествена церемония, организирана от Европейската комисия в Брюксел. Сред останалите отличени са творци на словото от Албания, Великобритания, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Сърбия, Турция, Холандия, Черна гора и Чехия.

Наградата за всеки от победителите е 5000 евро плюс популяризиране на творбите чрез включването им в международна платформа за участие в най-големите фестивали и панаири на книгата в Европа. Издателите им също така могат да кандидатстват за финансиране от ЕС за достигане до нови пазари, макар че отличените книги са преведени поне на 3-4 езика.

На следващия ден - 19 ноември, Милен Русков заедно с още трима от лауреатите ще участва в публична дискусия в Международната къща на литературите “Паса-Порта”, модератор на която е Петер Вермеерш.

На 20 ноември 2014 г. Постоянното представителство на Република България заедно с Министерството на културата организират литературна среща с носителя на наградата на ЕС Милен Русков, на която са поканени българи, работещи в институциите на ЕС. Срещата ще се проведе от 13 до 14 ч. в залата на първия етаж в сградата на Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА